logga-ligg-tjock

Kyld mat för äldre är inte torra rester

Kyld mat för äldre är inte torra rester

INSÄNDARE. Läser insändaren fån SD som är skriven av Susanne Lotsfeldt och reagerar på det sätt hon beskriver utredningen om våra äldres mat. Att maten skall vara näringsrik, tilltalande, smakfull är en självklarhet för alla som arbetar med mat för äldre. Sedan har vi problem med mat som serveras i eget boende, att den kan stå framme efter leverans i timmar av olika anledningar innan den äts upp. I vissa fall kan mat betecknas som otjänlig om den står i rumstemperatur för länge.

Men det jag vänder mig mest emot i SD och deras insändare är när SL jämför kyld mat med sina ”rester” som är torra och osmakliga. Kyld mat innebär att den kyls i exakt rätt ögonblick i en snabb kylningsprocess som bevarar smak och näring i dess ursprungliga form. Som exempel kan man ju nämna att maten som serveras vid till exempel Nobelmiddagen är kyld enligt samma principer och jag har aldrig hört någon kommentera att gästerna serveras ”rester”. Denna information och kunskapen har SL då vi i nämnden fått information samt fått avsmaka mat. En fördel med kyld mat är dessutom att våra äldre har ett ofantligt större utbud att välja och önska ifrån jämfört med andra alternativ. Drömmen om doften av nylagad mat som lagas hemma hos var och en av våra äldre är en dröm. Visst vore det toppen om vi åtminstone gav möjligheten att välja vad man vill äta – men kanske det viktigaste när! Kommer man upp och får frukost klockan tio kanske maten som ställs på bordet klockan tolv inte är lika lockande utan man kanske vill äta den klockan tre i stället. Detta är enligt mig inte något negativt  för våra äldre utan tvärtom något positivt som skapar valmöjlighet att forma sin vardag utifrån sina egna behov. Det gäller att hitta lösningar som gynnar de som är i behov av hjälp och stöd och inte sprida information i populismens syfte för att skrämma upp med eventuellt några  röster i valet för ögonen.

Anders Wallentheim
Socialdemokrat i omsorgsnämnden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se