Gruppen-3a-328x120

Mordförsöket i centrum senaste offensiven i långdragen gängkonflikt

Mordförsöket i centrum senaste offensiven i långdragen gängkonflikt

I lördags eftermiddag avlossades ett flertal skott mot en passerande bil vid Fisktorget i centrala Hässleholm. Den skottskadade bilen påträffades av polisen senare under dagen, men målsägande har inte velat ge sig till känna. Enligt lokalpolisområdeschef Pär Cederholm förutsätter polisen att mordförsöket är ett led i den pågående gängkonflikt som tidigare i år innefattat skjutningar såväl som en bombattack i området kring Götagatan och Viaduktgatan. Han befarar att de kriminella elementen hellre gör upp sinsemellan än kopplar in rättssamhället. Polisens rättsavdelning beslutade redan före händelsen att fortsätta kameraövervakningen på Götagatan och Viaduktgatan under ett års tid.

Frykholmsgatan såväl som delar av Godtemplargatan och Vattugatan spärrades av. Bild: Petra Rossander

Idag måndag landade ärendet på förundersökningsledare Håkan Kleins skrivbord. Avspärrningarna och markeringarna på Frykholmsgatan och parallellgatorna Godtemplargatan och Vattugatan är borttagna, och polisen fokuserar på vittnesförhör och inhämtning av information från allmänheten i väntan på resultaten från den tekniska undersökningen av brottsplatsen och den beskjutna bilen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi är oerhört beroende av allmänhetens hjälp i detta skede. Hör av er till oss om allt som verkar vara annat än det normala, säger Håkan Klein.

Den skottskadade bilen påträffades på Kungsgatan nära det område kring Viaduktgatan och Götagatan som idag står under kameraövervakning med anledning av det gängvåldet under april och maj månad. En bomb utanför en lägenhetsdörr, flera skjutningar in genom fönster och en tonårspojke som skottskadades.

Bomben på Götagatan orsakade skador på dörr och trapphus. Foto: Jonathan Önell

Enligt Pär Cederholm förutsätter polisen att helgens skjutning är en fortsättning på denna konflikt.

– Vi ligger väldigt tidigt i en utredningsprocess, men den visar att det fortfarande finns en konflikt, säger han.

– Nu har de inte skjutit just där, men där vi övervakar finns det individer kopplade till den här konflikten.

Det är enligt Pär Cederholm inte oväntat att våldet förflyttat sig utanför området.

– Ibland så vet man att målsägande skall passera någonstans, eller så lurar man dit människor, det är nästan det vanligaste, och så gör man ett mordförsök, säger han.

– I sådant fall väljer man ett ställe som inte är publikt eller övervakat.

Konflikten rör territorium på drogmarknaden. Friktion uppstår när tidigare aktörer efter avtjänat fängelsestraff upptäcker att nya spelare tagit över i deras frånvaro.

Ekonomin i den undre världen är ett nollsummespel där våldskapital avgör hur stora marknadsandelar man kan tillskansa sig.

– Efterfrågan är konstant, och därmed mängden pengar, vill man ha större del av kakan behöver man tillskansa sig någon annans, säger Pär Cederholm.

Det är känt vilket fordon som framförts, och att brottsoffret är en ung man. Att han trots detta inte gett sig till känna är mycket oroande, enligt lokalpolisområdeschefen.

– Min analys är att man anser att man kan lösa detta själv, utan rättsamhällets inblandning, antingen genom att skjuta tillbaka eller genom medling, säger han.

Pär Cederholm bekymras över att brottsoffret håller sig undan polisen. Foto: Berit Önell

Vare sig de kriminella väljer våld eller förhandling skapar det problem för polisen.

– I det förra fallet riskerar vi en eskalerande våldsspiral, i det senare tappar vi information vi kan ha nytta av i framtiden i det förebyggande arbetet.

Hade målsägande blivit skadad hade situationen däremot sannolikt varit en annan.

– Just nu är de trygga i att de löser det här utan samhällets inblandning. Om man blir skjuten och skadad däremot blir man rädd, man vill ha slut på det, man vill ha vård och ett drägligt liv igen.

Att utöka övervakningen i centrala Hässleholm till Fisktorget på grund av händelsen ser han inte som aktuellt.

– Det här är ju en enskild händelse. Området sticker inte ut på något sätt.

Övervakning är inte heller en åtgärd som vidtas lättvindigt.

– Det finns risker med övervakning, om det sker slentrianmässigt, säger han.

– Det positiva för människors trygghet måste vägas kontra den personliga integriteten.

En rad faktorer ingick i bedömningen när kameror sattes upp på Götagatan och Viaduktgatan, utöver de våldshandlingar som föregick deras installation.

– En lång historia av otrygghet, ett antal händelser i både de korta och långa tidsperspektiven, och såklart en underrättelsesituation som inte är offentlig, säger Pär Cederholm.

Bevakningskameror sattes upp på Götagatan och Viaduktgatan efter ett snabbt beslut av polisen. Nu är det klart att de blir kvar ett helt år. Foto: Jonathan Önell

Sedan de 90 dagar som beslutet var giltigt löpt ut föll det på polisens rättsavdelning att göra en bedömning om övervakningen borde fortsätta eller inte.

– Vad de har gjort är i grunden är att de har sett över mitt beslut och konstaterat att det var riktigt och befogat, säger han.

– Det visar också skjutningen den här helgen.

Som Frilagt tidigare rapporterat har Hässleholms kommun ansökt om permanent övervakning i tunneln under viadukten. Liknande åtgärd lär dock knappast bli aktuellt på Viaduktgatan eller inne på bostadsområdet på Götagatan.

– Undergångar, tågspår och liknande har ofta lättare att få tillstånd till övervakning. Det är inte lika publik plats, det inkräktar inte i privatlivet på samma sätt och man kan välja att gå en annan väg, säger Pär Cederholm.

Jonathan Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se