logga-ligg-tjock

Naturdag på Hovdala med Magnus Ullman

Naturdag på Hovdala med Magnus Ullman

Med naturdagen på Boketorp vid Hovdala hoppas Göingebygdens biologiska förening att fler ska intressera sig för den fina natur som finns i Hässleholms kommun. I fjol anordnades den för första gången. I morgon, söndag den 21 augusti, är det dags igen, med start klockan 10. Dagen är utformad så att den ska passa alla åldrar. Ornitologen Magnus Ullman är årets stora dragplåster.

Även om det formellt sett är GBF och Hovdala slott som står som arrangörer, har de lyckats locka till sig många aktörer, så ett brett program kunnat utformas.

Naturdagen hålls på Boketorp, bakom Hovdala slott. Bild från verandan. Foto: Berit Önell

Dagen inleds med att deltagarna guidas runt i området och får hjälp med att både hitta och identifiera vackra blommor och andra intressanta växter. Det sker under ledsagning av Johnny Nilsson med flera. Sedan föreläser Åsa Jakobsson om kulturväxter, bland annat om forna tiders odling.

Klockan 11.30 tar Hovdala vandringsförening över och leder intresserade runt Hammarmölledamm. Den ska inom kort återgå till att bli våtmark, och området kommer mer att likna hur det såg ut innan dammen byggdes för att vattenkraften skulle kunna utnyttjas för elproduktion.

Vid 12.30 ska Susanne Isberg berätta om det nya naturreservatet på Hovdala, om varför det inrättas, och hur det kommer att skötas. Hon kommer också att vara på plats under dagen för den som vill ställa direkta frågor till henne.

Olavi Olsson från Hovdalas vänner kommer vid 13-tiden att föreläsa om hantverk förr i tiden. Alldeles intill Hovdala låg nämligen Broslätt, en livaktig hantverksby. Endast en handfull hus från den byn är idag bevarade.

– Han kommer bland annat att visa en kopp man pressade sniglar i, avslöjar Jennie Ahlqvist, ledamot i GBF:s styrelse. Det använde man och smorde vagnshjul med förr i tiden.

Till sist kommer ornitologen Magnus Ullman att föreläsa. Han är expert på fåglar, deras beteenden och egenheter och har skrivit ett flertal böcker i ämnet. Dessutom är han en skicklig fotograf.

Den välkände ornitologen Magnus Ullman är naturdagens dragplåster.
Den välkände ornitologen Magnus Ullman är naturdagens dragplåster.

Den som vill veta mer om Storkprojektet och Skånes ornitologiska förening får chansen att träffa deras företrädare. Möjlighet finns också att bygga sitt eget insektshotell. Tyringes scoutkår är på plats för att grilla korv och ordnar lekar för barnen. Även annan enklare förtäring kommer att kunna köpas på plats.

– Vi hoppas på många besökare, säger Jennie Ahqvist. Alla ska kunna komma, det här är inte bara för nördar.

– Vi startade också en familjegrupp i föreningen i våras, men har haft svårt med att få tag i ledare. Planen är att vi ska dra igång den gruppen igen nu i höst.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se