logga-ligg-tjock

Rösträkningen klar – Vänsterpartiet tog ett mandat från Folkets väl

Rösträkningen klar – Vänsterpartiet tog ett mandat från Folkets väl

Vänsterpartiet vann ett extra mandat när de så kallade onsdagsrösterna räknades i Hässleholm, det vill säga sena förtidsröster och utlandsröster. V får därmed fyra mandat i kommunfullmäktige medan Folkets väl tappar ett och landar på tre mandat. I riksdagsvalet är ännu inte samtliga distrikt redovisade på Valmyndighetens hemsida, men där tycks det inte bli någon förändring. Det borgerliga blocket ser ut att vinna. S tappar dock från 30,5 till 30,4 procent av rösterna.

Under eftermiddagen rådde febril aktivitet i ett sammanträdesrum en trappa upp i stadshuset i Hässleholm. 13 funktionärer räknade valkuvert, stämde av med röstlängder och öppnade sedan kuverten för att räkna samman partiernas röster. Antalet röster matades efterhand in på Valmyndighetens hemsida val.se.

– Det blev 811 röster till riksdagen, berättade kommunjurist Magnus Gjerstad vid tretiden.

Kommunjurist Magnus Gjerstad var med och räknade rösterna i stadshuset i Hässleholm på onsdagen.

Då hade dessa kuvert ännu inte öppnats. Rösterna till kommunvalet och regionvalet är något färre eftersom personer som bor utomlands enbart får rösta i riksdagsvalet. Cirka 2 300 röster beräknades det bli totalt.

Kommun- och regionrösterna kan räknas även under torsdagen, men riksdagsrösterna ska vara klara under onsdagen och leveras till länsstyrelsen i Malmö före klockan 18.

– Cirka 16.30 måste vi vara klara, förklarade valnämndens ordförande Christer Caesar.

Han såg det som osannolikt att mandatfördelningen skulle ändras i onsdagsräkningen.

– Då skulle ett parti få nästan alla röster. Om det är jämnt fördelat påverkar det inte resultatet, sa han.

Valnämndens ordförande Christer Caesar ledde arbetet, men trodde inte att mandatfördelningen skulle påverkas. Det visade sig dock att V fick ett extra mandat i kommunfullmäktige.

Men rösträkningen i alla valen blev klar före 16.30 i Hässleholm och det visade sig att det blev en förändring i kommunvalet. Vänsterpartiet fick tillräckligt många extra röster för att öka från 5,7 procent till 5,9 procent och få ett mandat till. Folkets väl tappade några röster och blir av med ett mandat, trots att procentandelen ligger oförändrad på 5,8. SD backade från 29,9 till 29,8 procent av rösterna, men är fortsatt största parti och behåller sina 18 mandat. Centerpartiet backar från 5,8 procent till 5,7, men har kvar sina tre mandat.

Andelen ogiltiga blanka röster i Hässleholms kommunval blev 1,6 procent. Därutöver hade 0,1 procent inte anmält parti och “ogiltiga röster övriga” var 0,7 procent. Valdeltagandet blev 80,1 procent.

Personkryssen räknas samman av länsstyrelsen under nästa vecka. Först därefter är det avgjort vilka personer som kommer in i kommunfullmäktige. Länsstyrelsen kontrollräknar också alla röster innan valet ses som helt klart.

Berit Önell

Uppdatering:
Klockan 19.20 på onsdagen meddelade statsminister Magdalena Andersson vid en presskonferens att hon avgår. Alla röster var fortfarande inte färdigräknade, men högersidan hade utökat sitt försprång och ledde med 176 mot 173 mandat. Andersson kommer på torsdagen att lämna in en begäran om entledigande, men leder en övergångsregering tills en ny regering är klar,

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se