logga-ligg-tjock

Vår ekonomi behöver inte kylas ned

Vår ekonomi behöver inte kylas ned

INSÄNDARE. Riksbanken ”chockhöjer” räntan till 1,75%. Man gör det enligt uppgift för att ”kyla av ekonomin”. För mig som pensionär låter det ytterst märkligt! Jag har inte upplevt någon upphettning i min ekonomi. Prishöjningarna på el, bränsle och mat, med mera, är mer än nog för att dämpa min konsumtion. Min situation är inte unik i dagens samhälle, jag delar den med de flesta pensionärer, många ensamstående föräldrar, arbetslösa, långtidssjukskrivna och lågavlönade, det vill säga personer som redan lever på marginalen. Vår ekonomi behöver inte kylas ned, den behöver stimuleras!

Uppenbart finns det grupper som under lång tid upplevt en överhettad ekonomi. En kvinna intervjuades på TV-nyheterna  angående hur hon skulle klara av den ändrade ekonomiska situationen. Hon svarade med att troligen dra ned på smink och skönhetsvård. Problemet och hennes svar ger en tydlig indikation på att klyftorna i samhället är stora, till och med avgrunder. Vissa välbeställda har levt mycket gott genom att utnyttja en låg räntenivå, samtidigt som kreditinstitutioner varit mer än villiga att låna ut pengar.

Det är också uppenbart att vår fördelningspolitik har tydliga brister. Det naturliga, om man behöver begränsa konsumtion, främst lyxkonsumtion, vore att använda skattesystemet. Då kan intäkterna göra samhällsnytta, istället för att berika bankinstitutioner.

Ekonomer talar ofta om inflation och ”marknaden” som något opåverkbart, nästan som en naturlag, likt gravitation. Så är inte fallet! Inflation är allmänna prishöjningar och det finns intressenter bakom dessa prishöjningar. Marknaden är var man tjänar pengar. Om man kan påverka marknaden, kan man också tjäna mer pengar. 

Stanley Hallström
Partipolitiskt Oberoende

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se