logga-ligg-tjock

Obetald skatt – körförbud på hemtjänstens bilar

Obetald skatt – körförbud på hemtjänstens bilar

Hemtjänstpersonalen i Sösdala körde olagligt i tre dagar innan det uppdagades att fyra av de tolv arbetsbilarna hade körförbud. Kommunen hade inte betalat skatten i tid. Sedan blev det tre dagars pusslande med samåkning och privata bilar tills körförbuden på torsdagen kunde hävas.

Hemtjänstens bilar fick körförbud för att kommunen inte betalat bilskatten. Arkivbild/ Foto: Lotta Persson

Personal som jobbade kväll i måndags möttes av informationen att fyra av bilarna inte fick användas eftersom de hade körförbud. Skatten ska då ha betalats in, men beskedet var att det kan ta tre-fyra bankdagar innan pengarna är inne och körförbuden tas bort.

– Folk får skjutsa varandra, cykla och köra med egna bilar, berättar en anställd för Frilagt.

Den som kör en oskattad bil och stoppas av polisen kan bötfällas även om någon annan står som ägare.

– Vi körde hela helgen och på måndagen med körbud, säger den anställda.

När Frilagt på onsdagen får tag i omsorgschef Åsa Ollerstam Lund känner hon inte till att det finns bilar med körförbud i verksamheten.

– Jag får kolla upp det, säger hon.

Åsa Ollerstam Lundh, omsorgschef i Hässleholms kommun. Foto: Privat

På torsdagen meddelar hon via mejl att hon fått svar angående bilarna i Sösdala. Hon bekräftar att bilarna fick körförbud den 1 oktober och betonar att inga brukare har drabbats.

– Anledningen till att det blev en försening är att ansvarig enhetschef blev sjuk och fakturorna gick trots att det fanns ersättare utsedd av okänd anledning inte vidare i systemet. Detta tittar vi på nu, skriver hon.

Hon förklarar också att körförbudet har hävts. Enligt personalen gällde det dock fortfarande under torsdagsförmiddagen.

Den tidigare enhetschefen sa upp sig den 1 september och sjukskrev sig under resten av uppsägningstiden, det vill säga månaden ut. Den vikarierande enhetschefen fick inte behörighet till fakturorna och ingen annan tycks ha haft koll på dem förrän det stod klart att bilarna hade körförbud.

Efter några följdfrågor berättar bekräftar Åsa Ollerstam Lundh att den vikarierande enhetschefen inte kunnat betala några fakturor alls.

– Det gällde samtliga fakturor men endast denna fick konsekvenser. Systemet ska skicka vidare till ersättare men av okänt skäl hade det inte skett i detta fallet. Det upptäcktes när enhetschefen som gick in som ersättare såg i den frånvarades mail att det fanns obetalda fakturor. Detta åtgärdades då omgående, skriver hon till Frilagt.

Hur ser du på att medarbetarna i hemtjänsten utsattes för risk att tvingas betala böter för att de kört oskattade fordon under de tre dagar det tog innan missen upptäcktes?

– Självklart tycker jag inte att det är bra att det blev så här. Ingen ska behöva köra med ett fordon med körförbud, skriver Åsa Ollerstam Lundh.

Den vikarierande enhetschefen Gunnel Malmgren säger till Frilagt att det var Kerstin Hedberg, bilansvarig på omsorgsförvaltningen, som observerade att bilskatten inte var betald.

– Det uppdagades inte att jag inte hade behörighet att attestera de här fakturorna. Systemet är så att vi har två ersättare när vi ska betala fakturor. Men det är ordnat och fixat nu. Tyvärr, vi kunde ha upptäckt det tidigare, säger hon.

– Som tur var hade vi möjlighet att disponera andra bilar istället.

Enligt Gunnel Malmgren har det inte kommit något besked från Transportstyrelsen till Sösdala hemvård om att bilskatten inte var betald.

– Jag kan inte svara till om det har kommit in på annat sätt till omsorgsförvaltningen, säger hon.

Hon vet inte heller varför de två ersättarna inte agerade.

– Jag kan inte svara till varför systemet inte fungerar så, om det är så att det berodde på min företrädare som blev sjuk och lämnade lite hastigt. Ska man lämna planerat kan man alltid i lugn och ro ordna behörigheter.

Frilagt har sökt Kerstin Hedberg.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se