logga-ligg-tjock

L och MP samt FV och styret i valtekniska samarbeten

L och MP samt FV och styret i valtekniska samarbeten

Flera små partier har nu ingått valtekniskt samarbete för att få poster i kommunstyrelsen och nämnderna i Hässleholms kommun. Liberalerna slår sig ihop med Miljöpartiet och Folkets väl ska samarbeta med den styrande koalitionen med M, KD och SD. Vid måndagskvällens kommunfullmäktige väljs kommunstyrelse och valberedning samt fullmäktiges presidium.

Liberalerna i Hässleholms kommun berättar på söndagskvällen i ett pressmeddelande att en valteknisk samverkan med Miljöpartiet är klar. Partiet har lämnat den tidigare borgerliga kärnalliansen med M och KD som istället kommit överens om ett majoritetsstyre under Sverigedemokraternas ledning.

– Vårt önskemål var att få till en valteknisk samverkan med M, KD och SD men de valde att göra upp med Folkets väl, kommenterar Thomas Haraldsson i pressmeddelandet.

John Bruun (L).
Thomas Haraldsson (L).

Tillsammans med John Bruun förhandlar han för Liberalerna i Hässleholms kommun.

– Det är alltid ett givande och tagande i förhandlingarna och vår utgångspunkt har varit att få den representationen som motsvarar det som vi hade bidragit med i en samverkan.

L har samtalat med flera partier över blockgränserna. Samarbetet med MP är endast valtekniskt. L betonar i pressmeddelandet att båda partierna kommer att föra sin egen politik under den kommande mandatperioden, med möjlighet att göra upp med andra partier i sakfrågor.

– Nu är vi fria att föra vår egen politik i Hässleholms kommun. På ena eller andra sättet har vi varit en del av politiska överenskommelser sedan lång tid tillbaka. Nu ser vi fram emot att lägga bra förslag för kommunens bästa, utan hänsyn till andra partier, säger Agneta Olsson Enochsson, L:s gruppledare i Hässleholm.

Agneta Olsson Enochsson är gruppledare för Liberalerna i Hässleholm. Foto: Berit Önell

Med avtalet om valtekniskt samarbete i ryggen kommer L att kunna få in en representant i kommunstyrelsen. Hur många uppdrag partiets företrädare får i de övriga nämnderna avslöjas inte ännu.

Folkets väls gruppledare Björn Widmark förklarar att hans parti ingår valtekniskt samarbete med styret av samma skäl.

– Hade vi inte ett sådant samarbete hade vi inte fått några platser i nämnder och styrelser. Vi var tvungna att gå ihop med någon för att få insyn, säger han.

Något motkrav finns inte.

– Men vi har faktiskt kompetenta människor, säger Björn Widmark.

Ett alternativ för FV var att gå samman med L och MP.

– Men vi fick bättre utdelning på det här samarbetet, säger Björn Widmark.

Björn Widmark, gruppledare för Folkets väl. Foto: Berit Önell

Han avslöjar inte heller exakt vilka poster FV får, mer än att det blir en ersättarplats i kommunstyrelsen och uppdrag i alla nämnder utom arbetsmarknadsnämnden, antingen som ordinarie ledamöter eller ersättare.

– Arbetsmarknadsnämnden är en nämnd som vi inte vill ha kvar, säger han.

Han betonar att även FV kommer att fortsätta att driva sin egen linje.

– Samarbetet har inte med politik att göra. Vi förbehåller oss rätten att vara helt fristående. Men vi vill inte gärna vara en hjälpande hand till Miljöpartiet och de hade ju fått större påverkan om vi haft valtekniskt samarbete med dem, säger han.

Han är kritisk till hur de borgerliga hanterat kommunens ekonomi under de två senaste mandatperioderna.

– Efter förra valet talade Lars Johnsson (M) om stålbad. Har du sett något stålbad?

Nu tycker Widmark att det låter ungefär likadant. Stora summor måste sparas bland annat på grund av nya pensionsavtal och inflation. Ändå diskuteras nya satsningar.

– Nu är det Hesslecity som ska ha ytterligare pengar. Det är inte klokt. Badhuset, där ska det bli spa och pool på taket. Vi behöver en enkel simhall. Vi vill använda TTT, att tidigt, tydligt och trevligt säga nej, tyvärr, vår ekonomi tillåter inte det här.

Björn Widmark vill se ett större ansvarstagande i ekonomin.

– Det har vi sagt i åtta år, säger han och menar att man skulle ha sparat i ladorna under de goda år som varit.

– Det är konstigt att de inte håller emot när det kommer nya propåer.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se