logga-ligg-tjock

Umgicks med kriminellt gäng: 17-åring medger grovt vapenbrott

Umgicks med kriminellt gäng: 17-åring medger grovt vapenbrott

Åklagaren Pernilla Tallinger begärde att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar när en 17-årig åtalad på måndagen ställdes inför rätta för innehav av en skarpladdad revolver och ammunition. I den offentliga inledningen av förhandlingen i Hässleholms tingsrätt erkände han både grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. I polisförhör har han tidigare berättat att han under sommaren började umgås med ett gäng kriminella i Hässleholm och att en äldre person bad honom att förvara revolvern och ammunitionen.

Hässleholms tingsrätt beslöt att hålla rättegången mot 17-åringen bakom stängda dörrar. Foto: Berit Önell

17-åringen greps den 21 augusti efter att en polisbuss stannat för att kontrollera honom och tre andra unga män som stod delvis dolda bakom en bil på en parkeringsplats mellan Skolgatan och Vallgatan i centrala Hässleholm. När poliserna steg ut började två av personerna springa. Den ene polisen sprang efter och hann ifatt 17-åringen på Norra Skånes parkeringsplats vid Vallgatan. Den andre unge mannen försvann på en så kallad fatbike.

Polisen som hann ifatt 17-åringen såg att han stoppade ned något innanför byxlinningen. När han ställde honom mot en bil och visiterade honom kände han att det låg något som liknade ett vapen längst nere i byxbenet. Därför lade han ner honom på marken och bojade honom innan han försiktigt drog ut föremålet. Det visade sig vara en skarpladdad revolver. Enligt polisen skulle det ta en eller två sekunder att ta fram vapnet och skjuta med det.

Till en början fanns misstankar om att även de två som stod kvar på parkeringen var inblandade och hade hanterat vapnet. De misstänktes också vara narkotikapåverkade. Båda är kända av polisen för tidigare inblandning i grov kriminalitet. Men misstankarna mot dem i detta fall gick inte att bevisa. Husrannsakan hos dem gav ingenting.

Hemma hos 17-åringen hittades däremot ammunition i form av 40 skarpa patroner som låg i en handske i en ihopvikt madrass under hans säng.

En polisinspektör skriver i ett pm i förundersökningen att konflikten mellan olika nätverk i Hässleholm eskalerat och att extra resurser satts in på grund av “det röda läget”.

– På grund av den röda konflikten upplevs att nätverken beväpnar sig och inte drar sig för att använda sina vapen. Min uppfattning är att det är hög risk att vapnet skulle komma till användning om de misstänkta skulle hamnat i en konfrontation. Vapnet var laddat och det krävs endast att man trycker på avtryckaren för att avfyra det, skriver han.

Enligt polisen var risken stor att revolvern skulle komma till användning om de misstänkta skulle hamna i en konfrontation. Foto ur förundersökningen

I det första förhöret förklarar 17-åringen sitt vapeninnehav med att han råkat hitta revolvern i en källare i ett flerfamiljshus nära Norra Station där någon hade gömt den. Han ville visa den för sina kompisar för att det var “coolt”.

Men dagen därpå kommer en annan berättelse om ett kriminellt gäng som han tyckte det var spännande att träffa. Han vill inte berätta vad personerna heter. När en av dem ville att han skulle förvara en revolver och ammunition åt honom vågade han inte säga nej. Han var rädd att han skulle bli skjuten eller att det skulle hända hans familj något. Han skulle få betalt. Först gällde det bara ett dygn, sedan blev det längre tid eftersom den äldre personen hela tiden kom med ursäkter för att inte ta tillbaka vapnet. 17-åringen säger i förhöret att han flera gånger försökte få lämna tillbaka det, Den dagen han blev gripen ska han ha tagit det med sig till Hässleholm för att söka upp personen och lämna det ifrån sig. Men de träffas aldrig. Istället träffar han några andra han känner.

17-åringen häktas i en vecka, men släpps sedan på fri fot och överlämnas till socialtjänsten.

Revolvern var enligt stämningsansökan laddad med sex skarpa kulpatroner.

– Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet innehafts på allmän plats, varit lättillgängligt, att det anträffats laddat tillsammans med ammunition samt att vapnet innehafts i en miljö där det kunnat befaras komma till brottslig användning, skriver åklagaren.

Domaren Karin Månsson beslutar enligt Pernilla Tallingers önskemål att rättegången om dessa brott ska hållas bakom stängda dörrar. Motiveringen är dels att sekretessbelagda uppgifter kan läggas fram och dels att det bedöms vara “till uppenbar olägenhet” för den unge tilltalade med den uppmärksamhet han kan antas bli föremål för vid en offentlig förhandling. Vårdnadshavare och representanter för socialtjänsten får dock närvara.

Den späde 17-åringen har inga invändningar mot förslaget. Förhandlingen blir åter offentlig när det är dags för nästa punkt där han är åtalad för ringa narkotikabrott.

Berit Önell

Uppdatering:
Åklagaren vill ha ett års
sluten ungdomsvård

Åklagaren Pernilla Tallinger yrkade i slutpläderingarna på att 17-åringen ska dömas till sluten ungdomsvård i ett år. Försvarsadvokaten ansåg att det räckte med LVU med ungdomsvård enligt den vårdplan som pågått sedan han släpptes ur häktet.

– Jag tycker att det är för allvarlig brottslighet. Det räcker inte med bara ungdomsvård där man jobbar vidare med en vårdplan på grund av viss problematik. I sluten ungdomsvård jobbar man också med problematiken, men det är istället för fängelse och får han ett år så sitter han på en institution i ett år, säger Pernilla Tallinger till Frilagt på tisdagen.

Hon förklarar att hon gärna begär stängda dörrar när det gäller ungdomar. Först säger hon att huvudregeln är att hålla rättegången utan åhörare, men sedan backar hon till att man ska underlätta så mycket som möjligt för den unge. Delar av rättegången kan också vara mer känslig, vilket hon menar var fallet denna gång.

– Där vill jag ha stängda dörrar så att det ska vara lättare för honom att prata, säger hon.

Dom meddelas den 28 oktober.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se