logga-ligg-tjock

Försvarsadvokaten: Han omfamnade kvinnan på Nytorget

Försvarsadvokaten: Han omfamnade kvinnan på Nytorget

Den 83-åriga kvinnan blev inte nedslagen på Nytorget i Hässleholm utan omfamnad av den drogpåverkade och psykotiske mannen, dock så klantigt att de båda föll omkull. Det hävdade försvarsadvokat Niclas Larsson när rättegången avslutades på tisdagen. I sin slutplädering uppmanade han rätten att åter titta på filmen från händelsen. Han begärde inte att den 41-årige mannen ska släppas ur häktet eftersom denne vill få en ny chans att förändra sitt liv genom skyddstillsyn med kontraktsvård mot drogmissbruket. Åklagaren Magdalena Petersson höll däremot fast vid att han skulle dömas för bland annat grov misshandel till fängelse och att det sammanlagda straffvärdet är minst två och ett halvt år.

Filmen visar större delen av händelseförloppet på Nytorget. Kvinnan säger några ohörbara ord till mannen strax innan han ger upp ett vrål och stapplar fram emot henne. Skärmklipp ur filmen som visades på rättegången

Varken kvinnan eller mannen minns någonting från händelsen. Kvinnan fick potentiellt livshotande skador. Den farligaste var en blödning i hjärnans inre delar. Hon återhämtade sig dock snabbt och kunde skrivas ut efter bara två dygn på sjukhuset.

Inledningsvis beskrev polis och åklagare händelsen den 27 augusti som att kvinnan blivit nedslagen och både sparkad i huvudet och slagen när hon låg på marken. Filmen som tagits av ett vittne från ett lägenhetsfönster och visades under rättegången ger en annan bild. I stämningsansökan ingår inte heller några sparkar och slag, däremot att mannen ska ha tagit ett grepp om kvinnans hals så att hon trillat baklänges i marken. Ett tiotal vittnen gav också lite olika bilder av händelsen.

– Vad ska vi ha vittnen till när vi har verkligheten, undrar Niclas Larsson och syftar på filmen.

Våldsam omfamning

Riktigt så enkelt är det inte. Men i filmen slår 41-åringen inte ner kvinnan. Han ser visserligen aggressiv ut när han skriker högt och stapplar fram mot henne efter att hon sagt något ohörbart till honom. Han lägger armarna om henne i en våldsam omfamning som får dem båda att ramla omkull. Därefter sätter han sig upp, på hennes bröstkorg, lutar sig bakåt och rullar åt sidan. Mannen ligger stilla en kort stund innan han rullar tillbaka över henne, fäktande med armar och ben, och blir liggande på andra sidan om henne.

Mannen lägger armarna om kvinnan på ett så våldsamt sätt att de båda faller omkull. Skärmklipp ur filmen som visades på rättegången
Försvarsadvokat Niclas Larsson. Foto: Berit Önell

– Han är stor, klumpig och påverkad så det går som det går, säger Niclas Larsson.

Han förklarar att han finner det helt omöjligt att påvisa att hans klient haft uppsåt att skada kvinnan överhuvudtaget.

Enligt vittnen satte mannen sig på kvinnans bröstkorg och hoppade upp och ner.

– Nja, hon ligger underst och han sätter sig upp och rullar bakåt av henne, säger Niclas Larsson.

Han beskriver fortsättningen som att mannen slåss med någon osynlig, inte med kvinnan.

Bortkopplad från verkligheten

– Han är helt bortkopplad från verkligheten.

Mannen hamnar över kvinnan och sätter sig sedan upp på hennes bröstkorg, lutar sig bakåt och rullar åt sidan. Skärmklipp ur filmen som visades på rättegången

Niclas Eriksson förklarar att det inte går att skylla på berusning, men att en psykos inte heller automatiskt kan leda till uppsåt. Visserligen skulle den psykotiske kunna förstå att hans agerande kan leda till att kvinnan ramlar, men inte att hon får så allvarliga skador.

– Det finns inget som tyder på att han förstått det.

Trots det har 41-åringen medgett ett mindre skadestånd på 2 700 kronor eftersom han tycker synd om kvinnan.

Begär över 80 000 i skadestånd

Målsägandebiträdet Emilia Bengtsson begär att kvinnan ska få 70 000 kronor i ersättning för kränkning plus drygt 11 000 kronor för sveda och värk.

– Hon har fått svåra skador och vittnesuppgifterna styrker att hon utsatts för oprovocerat och allvarligt våld, säger Emilia Bengtsson och beskriver våldet som särskilt hänsynslöst.

Kvinnan hade ont i bröstkorgen och svårt att andas under lång tid. Smärtor i nacken gjorde att hon fick ha nackkrage. Hon har varit orolig och rädd och haft svårt att sova.

Tog ett grepp om kvinnans hals

Både Emilia Bengtsson och åklagaren Magdalena Petersson hänvisar också till filmen, men till skillnad från Niclas Larsson drar de slutsatsen att mannen tog ett grepp om kvinnans hals.

– Det är inte en för hård kram som råkar välta henne, säger Magdalena Petersson.

Hon menar att de allvarliga skadorna är vad man kunnat förvänta sig och att om inte mannen haft uppsåt har brottet i vart fall skett av oaktsamhet. Hennes andrahandsyrkande är därför att han ska dömas för grovt vållande till kroppsskada.

Hässleholms tingsrätt avslutade rättegången på tisdagen efter två och en halv dags förhandling. Foto: Berit Önell

Magdalena Petersson betonar att 41-åringen frigavs villkorligt från ett fängelsestraff bara fyra dagar före händelsen på Nytorget. Det är i sig skäl till fängelse.

– Det finns inte någon annan påföljd som är aktuell. Kontraktsvård är inte tillräckligt ingripande, säger hon.

Självförvållat rus

Hon argumenterar för att 41-åringen försatt sig i ett så kallat självförvållat rus. Han hade inte sovit på flera dygn och använt både cannabis och kokain.

– Han har insett att det kunde leda till en psykos, säger hon och hänvisar till att han i polisförhör sagt att det hänt vid tidigare narkotikamissbruk.

Niclas Larsson invänder mot att detta skulle innebära ett uppsåt. Han motsätter sig också åtalspunkten om våld mot tjänsteman där en av de två väktare som ingrep blev sparkad ett flertal gånger. Enligt advokaten är 41-åringens syfte inte att skada väktarna, vilket en av dem också säger i förhör, utan det handlar bara om att försöka ta sig loss.

– I arbetet ingår att möta sådana personer.

En så kallad paragraf sju-utredning, visar att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid händelsen. Enligt läkarna hade han en drogutlöst psykos som dock blev kortvarig. Han lades in på akutpsykkliniken Piva i Kristianstad i ett dygn. Därefter bedömdes han inte ha behov av den tvångsvård som förbereddes när han kom in, och anhölls inte heller. Vid polisförhör dagen efter händelsen informerades han om att han misstänks för grov misshandel som var livsfarlig.

Polisen frågade om han förstod vad han var misstänkt för.

– Ja, jag förstår och det skrämmer mig. Låter fruktansvärt, sa 41-åringen, enligt förhörsprotokollet.

Vill förändra sitt liv

I slutet av rättegången berättar han att han vill förändra sitt liv. Han började missbruka i 13-årsåldern och är dömd ett stort antal gånger, mest för stölder och narkotikabrott. Han har två gånger tidigare dömts till kontraktsvård, skött denna och därefter klarat sig i cirka ett år. Han förklarar sitt snabba återfall i missbruk denna gång med att han inte hade någonstans att bo när han kom ut ur fängelset och därför inte heller fick sin medicin, vilket ledde till att han “självmedicinerade”.

– Det har hänt förr, men det är inte så jag vill leva, säger han.

Domaren Kristina Andersson frågar varför tingsrätten ska ge honom en tredje chans på två och ett halvt år.

– För att det är 100 gånger bättre förutsättningar med kontraktsvård. Jag vill verkligen förändra mitt liv och göra något bättre av det. Jag vill sluta med missbruk och leva ett normalt liv, svarar han.

Åklagare och försvar har motsatta uppfattningar även om åtalspunkten för försök till grov misshandel där 41-åringen enligt stämningsansökan ska ha försökt knivhugga en man vid resecentrum i Hässleholm den 16 september. 41-åringen häktades för detta brott och tingsrätten beslöt därefter att häktningen skulle omfatta även händelserna på Nytorget. Enligt Niclas Larsson är det utifrån vittnesuppgifterna oklart om det ens funnits någon kniv och vem som i så fall bar den.

41-åringen är dessutom åtalad för två fall av ringa narkotikabrott, varav han erkänner det ena och förnekar det andra.

Dom meddelas den 25 november.

Berit Önell

Läs mer:

2022-10-31 Åtal för överfall på äldre kvinna

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se