logga-ligg-tjock

Brand i fjärrvärmeverket

Brand i fjärrvärmeverket

Eldslågor och svart rök vällde ut ur en 90 meter hög skorsten vid en brand på fjärrvärmeverket i Hässleholm på onsdagsförmiddagen. Efter en dryg timme kunde dock räddningstjänsten börja avveckla sin insats och enligt Hässleholm Miljö påverkades fjärrvärmekunderna inte.

Brandröken spred sig från fjärrvärmeverket.
Lågor slog ut ur den 90 meter höga skorstenen intill avfallspannan, men det var inte avfall som brann.

Tjock rök spred sig sedan branden upptäcktes vid elvatiden över området kring fjärrvärmeverket på Läreda industriområde och syntes över stora delar av Hässleholm. Även eldslågor slog ut ur avfallspannans skorsten.

– Det är inte avfall som brinner. Branden uppstod på grund av ett rivningsarbete bredvid avfallspannan, säger Emma-Karin Trygg Vincic, marknadschef och kommunikationsansvarig på Hässleholm Miljö.

Ett stort räddningspådrag med räddningstjänst från Hässleholm, Kristianstad, Bjärnum och Tyringe, polis och ambulans var på plats.

Räddningstjänsten fick ganska snabbt branden under kontroll. Inre befäl Melissa Millbourn berättar att en del resurser kunde börja avvecklas redan strax efter klockan tolv. Hässleholm Miljö hade då meddelat räddningstjänsten att skadorna inte bedömdes som alls omfattande. En utförligare bedömning ska dock göras tillsammans med bolagets försäkringsbolag.

Melissa Millbourn förklarar att branden uppstod i en byggnad där det står en rökgaskondensor. Denna har ledningar till den 90 meter höga skorstenen. Isoleringen i skorstenen fattade också eld och det var detta som gjorde att eldslågor och rök gick ut ur skorstenen.

Räddningstjänsten bedömde inte att röken var så kraftig att en varning, ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, skulle gå ut. Melissa Millbourn betonar dock att all rök i någon mån är giftig.

Vid halvettiden höll räddningstjänsten på att ta fram en plan för hur Hässleholm Miljö skulle kunna bevaka återstoden av eftersläckningen när räddningstjänsten lämnat platsen.

Fjärrvärmedriften var i full gång under hela branden.

– Kunderna påverkas inte, säger Emma-Karin Trygg Vincic.

Inga personskador rapporteras.

Berit Önell


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se