logga-ligg-tjock

Nytt hotfullt klotter på Hästveda skola

Nytt hotfullt klotter på Hästveda skola

Det hotfulla budskapet “Alla är döda på måndag” upptäcktes på onsdagen på en av Hästveda skolas toaletter. Det är bara en dryg månad sedan ett liknande klotter fick många föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan. Den här gången valde skolan att genast informera vårdnadshavarna om budskapet istället för att snabbt måla över det.

– Det är förmodligen någon elev som har skrivit det, säger skolchef Niklas Persson till Frilagt.

Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.

Enligt meddelandet till vårdnadshavarna på skolans intranät Schoolsoft ska skolan hållas öppen som vanligt fram till jullovet.

– Om mer information inkommer eller om läget förändras kommer vi att informera er snarast, skriver skolledningen som också berättar att man kommer att prata med eleverna om händelsen.

Skolan har enligt rutinerna polisanmält klottret och informerat central förvaltning.

– Vi har gjort en bedömning tillsammans med kommunens säkerhetsavdelning och polisen, säger skolchef Niklas Persson.

Han bekräftar att beslutet den här gången blev att gå ut med mer information och att göra det så snabbt som möjligt. Vid förra tillfället kom kraftig kritik mot skolan för att vårdnadshavarna inte fått veta mer.

– Det finns de som tycker att vi brustit i information. Men vi har ingen anledning att inte berätta. Det blev direkt igår när skolan upptäckt klottret. Vi har pratat med eleverna och vill gå ut till vårdnadshavarna så att vi undviker att eleverna kommer hem och berättar innan föräldrarna vet något, säger han.

Förra gången blev det enligt skolan och förvaltningen oro och ryktesspridning efter det hotfulla klottret. Trots att skolan då inte informerade om vad budskapet var spreds det att budskapet var att alla skulle dö den 11 november. Många elever kom därför inte till skolan den dagen.

Nu är taktiken en annan. Om oron därmed blir mindre återstår att se.

– Vi hoppas det, säger Niklas Persson.

Huvudteorin är alltså att en elev på skolan ligger bakom klottret. Vem det är vet man dock inte.

– Både vi och vårdnadshavarna har en jätteviktig uppgift att prata med eleverna om det här, att det skapar oro och ger en otrygg känsla som ingen vill ha i skolan, säger Niklas Persson.

Samtidigt vidtas säkerhetsåtgärder som han inte kan berätta närmare om.

Biträdande förvaltningschef Pär Hansson befann sig på Hästveda skola på ett möte om fastighetsfrågor när det nya hotet upptäcktes och han fick veta det av rektor Kristina Liljeström.

– Vi diskuterade direkt hur det skulle hanteras och kontaktade Niklas som var med i dialogen, berättar han.

För ett par veckor sedan hittade elever också knivar på skolgården, en nedgrävd i en sandlåda och en på fotbollsplanen. Även detta polisanmäldes.

Berit Önell

Läs mer:

2022-11-09 Oro efter hot mot Hästveda skola

2022-11-29 Elever hittade knivar på Hästveda skola

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se