logga-ligg-tjock

Minusprognos efter tvärnit för nybyggnation

Minusprognos efter tvärnit för nybyggnation

Antalet bygglovsansökningar för nybyggnationer har minskat kraftigt. Därmed minskar intäkterna för miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i Hässleholms kommun. Prognosen är ett minus på 700 000 kronor vid årets slut.

– Efter sommaren blev det tvärstopp, säger förvaltningschef Helena Östling.

När förvaltningen nu fått mindre att göra ska det bli mer utrymme för tillsyn av svartbyggen och överträdelser av strandskydd. Men inte förrän i februari kan en tillsynsplan bli klar.

Byggarbetsplatserna är fortfarande många i Hässleholm, här Finjagatan, men det kommer nästan inga nya ansökningar om bygglov längre. Foto: Berit Önell

Helena Östling konstaterar att nedgången var väntad som en följd av Ukrainakriget, inflationen och lågkonjunkturen. Men när pandemin bröt ut 2020 fick det snarare motsatt effekt. Ansökningarna om bygglov i kommunen ökade då med 25 procent.

– Nu slutför man bara det man påbörjat, men är otroligt försiktig med nytt, säger Helena Östling.

De ansökningar som kommer in gäller inte främst nybyggnation utan exempelvis installation av eldstäder.

Färre och enklare ärenden innebär mindre intäkter för stadsbyggnadsavdelningen i form av taxor.

Budgetuppföljningen den 31 oktober visar en prognos på minus 700 000 kronor för förvaltningen vid årets slut.

Helena Östling, chef för miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i Hässleholm. Foto: Marita Lindhav

– Det stora underskottet finns på bygglovssidan med nästan en miljon kronor. Vi har knaprat ikapp en del nu och hoppas ändå komma närmare nollan. En del är lite försiktigt positiva igen och vi har kanske några ärenden som gör att vi klarar det, säger Helena Östling som presenterade prognosen för miljö- och stadsbyggnadsnämnden den 21 december.

Hon säger att personalen trots nedgången har full sysselsättning och att alla tjänster nu är tillsatta, även den andra tillsynshandläggare som man väntat länge på. Men det betyder inte att tillsyn av svartbyggen, ovårdade fastigheter och brott mot strandskyddslagstiftningen ens på kommunal mark har kommit igång. Först ska en plan för arbetet tas fram. Nästan 700 tillsynsärenden ligger och väntar, inklusive ventilationskontroller.

– Vi håller på att ta fram en ordentlig tillsynsplan. Nu är meningen att vi ska börja jobba med den på ett bra och systematiskt sätt så som lagstiftaren avser, säger Helena Östling.

Men detta ser ut att ta tid.

– Jag tror att målsättningen är att tillsynsplanen ska upp i februari. Det har inte funnits någon riktig plan innan. Först gör man ju en analys av hur behovet ser ut. Sedan tittar vi på vad vi har för personella resurser att jobba med det här och sedan får vi göra en prioritering. Då tittar vi både på det närmaste året och sedan på lite längre tid hur man ska jobba, säger Helena Östling.

Hon tycker att kommunen ska fokusera på förebyggande arbete.

– Det ska vara lätt att göra rätt. Det är inte meningen att vi ska jaga folk utan vi ska upplysa och hjälpa våra medborgare så att det blir rätt från början, säger hon, men medger att det kan vara lättare sagt än gjort.

Som Frilagt tidigare berättat har det under lång tid varit nästan fritt fram att bryta mot reglerna utan att kommunen ingripit. Politikerna har medvetet prioriterat bort tillsynen, trots kritik från länsstyrelsen. När nu två tjänster tillsatts låter det som att de bara ska ägna sig åt allmän information.

– Förändringar sker över tid, säger Helena Östling.

Hon anser inte att det stämmer att kommunen tillåtit överträdelser eller inte brytt sig om dem.

– Det har snarare varit så att vi inte haft resurser att jobba med vissa frågor. Det betyder inte att vi inte tycker att det är viktigt, säger hon.

Men det har varit lätt att göra fel?

– Ja, precis. Det är klart att det behövs en attitydförändring. Politiken har också uppmärksammat att det är viktigt. Det handlar faktiskt om alltifrån förvanskning av gamla, fina byggnader till att vi ska ha en kommun som är trevlig och välordnad. Då är det klart att vi behöver jobba med tillsyn. Prioritet är ju hälsa och säkerhet, men det finns många frågor att ta tag i. Man få ta ett steg i taget och också hitta en bra systematik, säger hon.

Hon påpekar att inkomna bygglovsansökningar har prioriterats även på grund av regeln om beslut inom tio veckor. Med färre ansökningar påverkar det kravet inte övriga verksamheter på samma sätt.

– Nu ser vi att finns möjligheter.

Berit Önell

Läs mer:

2019-11-04 Oenighet om resurser till miljö- och stadsbyggnad

2021-04-17 Fritt fram för svartbyggen och ockupation av stränder

2021-04-20 Kommunen kan nu tvingas se till att strandskyddet följs

2021-05-21 Strandskyddsbrott: Öar skövlade för sjöutsikt

2021-08-05 Anmäld för strandskyddsbrott fick dispens av kommunen

2021-09-09 Utredning om strandskyddsbrott i vikingabyn nedlagd

2022-03-10 Försvarar bristande tillsyn av strandskydd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se