Gruppen-3a-328x120

Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) försökte anlita vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz och Nisse Nilén för att tvinga Martin Persson att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens köp av Björksäters äldreboende. Det hävdar vikingarna och hänvisar till en inspelning där uppdraget, som aldrig utfördes, nämns i efterhand. Hanna Nilsson, som vid tillfället var kommunalråd, säger att det var vikingarnas förslag att de skulle hjälpa till. Hon medger att hon ringde till Martin och sa att hon skulle önska att han drog tillbaka överklagandet – några dagar innan kommunstyrelsens dåvarande ordförande Lars Johnsson (M) inbjöd honom till stadshuset för att diskutera överklagandet, ett agerande som JO nu utreder.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) har haft tät kontakt med Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby. På bilden var hon på plats när kommunen med poliseskort försökte göra en tillsyn på fastigheten i augusti 2021. Foto: Urban Önell

Av den en och en halv timme långa inspelningen från den 24 januari i år framgår att Hanna Nilsson hade en informell relation med Oddvar Lönnerkrantz och pratade öppet med honom om kommunala angelägenheter och om andra politiker och tjänstemän. Hon lovade att försöka hjälpa vikingabyn, bland annat med bygglovsärenden som lett till hundratusentals kronor i sanktionsavgifter. Antingen skulle problemen lösas eller också skulle kommunen köpa fastigheten. Frågan om ett utköp kom alltså inte upp första gången vid mötet måndagen den 6 mars. På fredagen polisanmälde Hanna Nilsson och Ulf Berggren Oddvar Lönnerkrantz för olaga hot och eventuellt utpressning för att vid det mötet ha försökt tvinga dem att köpa vikingabyn. Hotet bestod i att inspelningar annars skulle släppas till media.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Oddvar Lönnerkrantz visar ett Messenger-meddelande som Hanna Nilsson skickade till honom den 16 november 2021, ett par månader efter att Martin Persson överklagat beslutet om Björksäter. Där skrev hon: …”måste be dig om den konstigaste tjänsten någonsin…men vi hörs imorgon.” Enligt Oddvar Lönnerkrantz presenterade hon det ovanliga uppdraget när hon dagen därpå kom till vikingabyn i Vätteryd.

– Hon bad oss följa med ut på gravfältet för att prata enskilt. Vi hade ingen aning om vad det gällde, säger han.

Enligt Oddvar Lönnerkrantz och Nisse Nilén diskuterades överklagandet av Björksäteraffären ute på Vätteryds gravfält som ligger intill vikingabyn. Foto: Henrik Andersson
– Vi sa att vi skulle titta på det, säger Oddvar Lönnerkrantz Foto: Urban Önell

Han och Nisse Nilén gick ut tillsammans.

– Hon började berätta om köpet av Björksäter och att det var överklagat. Sedan frågade hon om vi kunde hjälpa till med detta på något sätt så att Martin skulle dra tillbaka sitt överklagande. Hon sa ungefär att det vet väl ni hur ni skulle kunna lösa det, säger Nisse Nilén.

De förstod det som att Hanna Nilsson ville att de skulle hota eller misshandla Martin Persson för att han skulle lägga ner överklagandet.

– Det som kändes ganska kränkande var att hon tydligen räknade med att vi håller på med kriminell verksamhet, säger Oddvar Lönnerkrantz som för många år sedan dömts för våldsbrott.

De fick ta emot en tjock lunta papper om Björksäter.

– Här har ni alla uppgifter om detta, sa hon.

Oddvar Lönnerkrantz och Nisse Nilén säger att de spelade med.

– Vi sa att vi skulle titta på det. Hon hade ju sagt att vi skulle få upprättelse när de vinner valet. Men jag sa till Nisse, vad gör vi om det här kommer ut, att vi skulle åka hem till den här killen?

Varför sa ni inte nej meddetsamma?

– Min varningsklocka ringde. Men jag svor åt mig själv för att jag inte spelade in mötet, då hade vi haft en förhandlingssituation. Därför spelade vi med, för att få en fortsättning, säger Oddvar Lönnerkrantz.

Nisse Nilén skulle göra ”research” om Martin Persson och Björksäter.

Enligt Oddvar Lönnerkrantz ringde Hanna Nilsson flera gånger och frågade hur det gått.

– Vi sa att det inte hade varit läge. Sedan kom detta med Lars Johnsson upp och då lades locket på, då var det ju inte aktuellt längre.

Inspelningen den 24 januari gäller ett möte mellan Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz i vikingabyn. De förbereder ett möte som ska hållas dagen därpå med fler politiker från majoritetsstyret.

Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz är vid sitt möte överens om att det var bra att uppdraget om Björksäter inte slutfördes.

– När du kom ut här till mig och ville ha min och Nisses hjälp med Björksäter och han Magnus, säger Oddvar.

– Mm, Martin, rättar Hanna honom.

De pratar om att Hannas partikamrat Ulf “Baggen” Berggren hade sagt att det inte var någon bra idé att vikingarna skulle göra något mot Martin eftersom hon då skulle stå i skuld till dem.

– Vi höll dig tvärtom borta från skiten istället, säger Oddvar och Hanna instämmer.

Frilagt har fått hela inspelningen från den 24 januari och gjort ett urval av intressanta delar som du kan lyssna på här:

Klippen kommer i kronologisk ordning och åtskiljs av ett kort brus.

Björksäteruppdraget nämns även i en inspelning från mötet den 6 mars.

– Du menar att du tänker hota mig om det, frågar Hanna Nilsson där.

– Hot? Tycker du att det ser ut som jag står och hotar dig? Då får du ta det på det viset, svarar Oddvar.

Både vikingarna och Martin Persson tänker nu polisanmäla Hanna Nilsson.

Martin Persson reagerade starkt när han på fredagskvällen hörde inspelningen efter att ha fått kontakt med Oddvar som han inte känner sedan tidigare.

Martin Persson reagerade starkt på uppgifterna.

– Det är klart att det känns jävligt olustigt, dessutom att det diskuterats innanför såna dörrar, säger han.

Han uppfattar det som att kommunens nu högsta politiker försökt leja torpeder för att “plocka” honom.

– De skulle väl gå så långt det behövdes för att få mig att dra tillbaka överklagandet. Det kanske hade blivit hot, en omgång stryk eller vad. Problemet är att det måste vara övergrepp i rättssak, säger han.

– För mig känns den här informationen riktigt allvarlig.

Men han är inte förvånad över att även Hanna Nilsson ville att han skulle lägga ner överklagandet. Hon sa det också till honom på telefon den 9 maj. Då hade han några dagar tidigare fått rätt i ett parallellfall, kommunens köp av gamla postterminalen till ett pris långt över värdering som flera personer överklagat.

Enligt Martin Persson sa Hanna Nilsson: “Om jag säger det till dig som kommuninvånare skulle jag vilja att du tog tillbaka överklagandet”.

– Hon pratade om att köpet var viktigt, men ville understryka att hon sa det som kommuninvånare och inte som politiker, berättar han.

Han skickade samma dag också sms till Frilagt där han berättade att Hanna Nilsson ville att han skulle dra tillbaka överklagandet.

Martin Persson skickade sms till Frilagt när Hanna Nilsson hade ringt honom.

Hanna Nilsson betonar att hon tydligt sa till Martin att han hade rätt att överklaga.

– Jag sa att jag skulle önska att han drog tillbaka överklagandet, men jag skulle aldrig be honom att göra det, säger hon.

Tänkte du inte att det var olämpligt att du som kommunalråd sa att du skulle önska det?

– Nej, inte alls på det viset, säger hon.

Hon förnekar bestämt att hon skulle ha gett något uppdrag till vikingarna att kontakta Martin.

– De har sagt att de kan prata med honom, men jag har inte bett dem om något, säger hon.

Enligt Hanna Nilsson var det precis när Lars Johnsson hade pratat med Martin, alltså först i maj 2022.

– Jag berättade om det för dem.

Varför säger du inte emot när Oddvar den 24 januari pratar om att du ville ha deras hjälp med Martin och Björksäter?

– För mig var det ingen stor grej.

Vad svarade du dem?

– Vi bara diskuterade och jag sa, gör vad ni vill!

Såg du ingen risk med det?

– Nej.

Vad trodde du att de skulle göra?

– Det enda jag fick uppfattning om var research. Sedan har jag inte pratat med dem om det. Jag vet inte om de pratade med honom (Martin). Baggen sa: “Bara de inte får för sig att du bett dem om det”. Om jag bett dem hade jag väl stått i tacksamhetsskuld till dem.

Varför skulle det vara i deras intresse att Martin drog tillbaka överklagandet?

– Jag vet inte. Det är väldigt mycket snack där, säger hon.

Varför lämnade du papper om Björksäter i vikingabyn?

– Tror bara jag glömt dem.

Hanna Nilsson säger att hon inte bett vikingarna om något, men att de sagt att de kan prata med Martin Persson om överklagandet. Foto: Urban Önell

Hon säger att meddelandet om “den konstigaste tjänsten” inte gällde Björksäter.

– Jag skrev ingenting om det. Detta kanske handlade om en kanin jag hade som jag lämnade där ute, säger hon.

När du frågade Oddvar om han tänkte hota dig på mötet i måndags gällde det ju inte fastighetsköpet utan Björksäter, var du rädd för att han skulle använda just det mot dig?

– Det var nog mer hur han tittade på mig än vad han sa.

Vid detta möte säger Hanna Nilsson att vikingabyn kommer att vinna rättegången om fornminnesbrott i april. Oddvar Lönnerkrantz säger då att det också kommer att bli en skadeståndsprocess mot kommunen där de kommer att kräva kompensation för hur de blivit behandlade.

– Ja, då får ni kompensation, säger Hanna Nilsson.

Hur kan du utlova skadestånd?

– Jag tror att de kommer att vinna i tingsrätten med tanke på de papper de har, men jag vet inte. Självklart om de dömer oss måste kommunen betala.

Frilagt har fått hela inspelningen från den 6 mars och gjort ett urval av intressanta delar som du kan lyssna på här:

Den 24 januari diskuterar ni ett köp, du säger i slutet att det är det enda vettiga att göra och att du ska gå och titta lite i dina pengar. Varför svänger du sedan?

– Jag sa att jag skulle titta vidare på det. Men jag visste egentligen att det aldrig var aktuellt.

Varför hade ni mötet i måndags om det inte var aktuellt att diskutera ett köp?

– Han var panikslagen och jag ville inte ut dit, därför tog vi det i stadshuset.

Enligt Hanna Nilsson stod det klart för vikingabyns företrädare redan i förväg att ett köp inte skulle gå igenom.

Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileu vill att kommunen köper vikingabyn på grund av att de anser sig så motarbetade att de inte kan bedriva verksamheten. Det gäller både bygglovsärendena och att Trafikverket vill sätta upp ett viltstängsel som stänger av halva parkeringen. – Kommunen har också godkänt det. De förstör hela vår verksamhet, säger Oddvar Lönnerkrantz som också menar att vikingabyn stängts ute från kommunens turistinformation och inte fått ta emot skolbesök. Foto: Henrik Andersson

Du säger vid mötet i januari att kommunen ljugit i mark- och miljödomstolen, vad ska du göra åt det?

– Jag vet inte om det var just i mark- och miljödomstolen. Det handlar om stugorna nära gränsen. Kommunen har använt fel kartor, det står jag för.

I inspelningen säger hon att hon kan stoppa sanktionsavgifterna och att vikingabyn kan få besked om bygglov redan innan de ansöker. Nu låter det annorlunda.

– Det vi diskuterat och landat i är att de kan söka bygglov. Men Oddvar tycker att det är jobbigt att söka.

Nu vill Hanna Nilsson ha så lite som möjligt med Oddvar Lönnerkrantz att göra. Hon säger att hon är rädd och ångrar att hon blev vän med honom.

– Jag har varit naiv och lika trollbunden som de andra som sitter där ute. Nu inser jag lögnerna. Jag har lärt mig en sån läxa, säger hon.

– När jag var tydlig med att jag inte kunde gå utanför lagen började han med att han skulle hänga ut mig.

Hon tror att detta började för ungefär en månad sedan. Men det började hända något redan vid mötet den 24 januari.

– Stämningen började bli konstig. Det låg fem-sex knivar på bordet som han höll på och jobbade med.

– Jag höll med om ganska mycket på grund av de där knivarna.

Hon säger att Frilagt går Oddvars ärenden om vi skriver om inspelningarna. Men Frilagt går inte någons ärenden utan skriver om det vi bedömer har ett allmänintresse, oavsett om hon eller någon annan har intressen åt ena eller andra hållet.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-10 Polisanmälan: Försökte tvinga kommunen att köpa vikingabyn

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se