Gruppen-3a-328x120

Hanna Nilsson (SD) skäligen misstänkt för brott efter “torped”-inspelning

Hanna Nilsson (SD) skäligen misstänkt för brott efter “torped”-inspelning

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) kommer att delges misstanke om brott med anledning av de inspelade uppgifterna om att hon försökt anlita torpeder i Vittfarnas vikingaby. Det bekräftar kammaråklagare Ellen Randau som förklarar att Nilsson är skäligen misstänkt. Hon vill dock inte avslöja brottsrubriceringen. Vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz har tidigare delgivits misstanke om förgripelse mot tjänsteman efter Hanna Nilssons anmälan mot honom för att han försökt tvinga kommunen att köpa vikingabyn.

Skandalen kring Hanna Nilsson och vikingabyn ledde till en politisk kris som slutade med att SD fick lämna sin styrande position i kommunen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Hanna Nilsson.
Hanna Nilsson (SD) kommer att delges misstanke för brott vid ett polisförhör i nästa vecka. Foto: Urban Önell

Frilagt avslöjade den 13 mars 2023 att dåvarande kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz vid ett enskilt möte i vikingabyn i januari samma år diskuterat att hon tidigare önskat hjälp med att få en medborgare att dra tillbaka ett överklagande. Det gällde kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende, en affär som gick i stöpet för att den drog ut på tiden på grund av överklagandet. De tilltänkta torpederna, Oddvar Lönnerkrantz och Nisse Nilén, backade dock ur. Däremot inbjöd Hanna Nilssons företrädare som kommunstyrelseordförande, Lars Johnsson (M), medborgaren, Martin Persson, till stadshuset för att diskutera överklagandet, något han fått allvarlig JO-kritik för.

Bilden visar huvudbyggnaden i Vittfarnas vikingaby.
Inspelningen gjordes i Vittfarnas vikingaby. Foto: Berit Önell

Efter att inspelningen från samtalet i vikingabyn publicerats i Frilagt och många andra medier polisanmälde Oddvar Lönnerkrantz Hanna Nilsson som först nu är kallad till polisförhör om händelsen.

– Förundersökning pågår och Hanna Nilsson ska höras om misstanken mot henne under nästa vecka och kommer då att delges misstanke, skriver Ellen Randau i ett mejl till Frilagt på torsdagen.

Hon vill med hänsyn till förundersökningssekretess inte uttala sig om bevisläget.

Förhöret rör enligt åklagaren enbart anmälan om att hon ville anlita hjälp för att få Martin Persson att dra tillbaka sitt överklagande. Det var inledningsvis rubricerat som tjänstefel.

Hanna Nilsson säger att hon egentligen inte vill kommentera saken.

– Jag har träffat min advokat, men jag vet inte mer och jag kan inte göra annat än säga sanningen, säger hon till Frilagt.

I den en och en halv timme långa inspelningen pratar Hanna Nilsson med Oddvar Lönnerkrantz om kommunala angelägenheter och smutskastar både politiker och tjänstemän. Hon lovar att försöka hjälpa vikingabyn med bygglovsärenden som lett till hundratusentals kronor i sanktionsavgifter. Kommunen skulle antingen bevilja bygglov eller köpa in fastigheten, en fråga som också kom upp vid ett möte den 6 mars i stadshuset.

Hanna Nilsson polisanmälde tillsammans med SD:s gruppledare Ulf Berggren också Lönnerkrantz för olaga hot och utpressning eller försök till utpressning för att han vid det mötet ska ha försökt tvinga dem att köpa vikingabyn för 12,5 miljoner kronor. Hotet innebar att inspelningar annars skulle släppas till media.

Ellen Randau berättar nu att anmälan mot Lönnerkrantz för utpressning eller försök därtill nu har förvandlats till brottsrubriceringen förgripelse mot tjänsteman. Brottet innebär att någon på annat sätt än med våld eller hot om våld, för att tvinga eller hindra myndighetsutövning eller hämnas sådan, “otillbörligen företar eller hotar med gärning som medför lidande, skada eller annan olägenhet”.

Bilden visar Oddvar Lönnerkrantz.
Oddvar Lönnerkrantz är delgiven misstanke om brottet förgripelse mot tjänsteman.

Oddvar Lönnerkrantz förnekar brott och hänvisar till att även mötet den 6 mars spelades in.

– Jag förnekar deras lögnaktiga påståenden. Anledningen till att jag så styvnackat kan förneka brott är att vi spelade in hela mötet. Där finns sanningen, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-13 Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-03-30 SD står fortsatt bakom Hanna Nilsson – diskussionerna avslutade

2023-05-23 Maktskiftet klart – S och M styr kommunen

2023-11-14 JO-kritik mot Lars Johnsson (M): Agerade i strid med grundlagen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se