logga-ligg-tjock

Hanna Nilsson (SD) misstänkt för stämpling till övergrepp i rättssak

Hanna Nilsson (SD) misstänkt för stämpling till övergrepp i rättssak

Efter vikingabyns torpedanklagelser har kommunstyrelsens tidigare ordförande Hanna Nilsson (SD) nu delgetts misstanke om brottet stämpling till övergrepp i rättssak. Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott eller försöker få någon att utföra ett brott.

Hanna Nilsson var i förra veckan på ett första polisförhör med anledning av de uppgifter som kom fram genom en inspelning i Vittfarnas vikingaby för snart ett år sedan. På inspelningen låter det som att Hanna Nilsson och vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz pratar om att hon försökt anlita “vikingarna” som torpeder. Det ska ha gällt att hon ville ha deras hjälp med att få en person att dra tillbaka ett överklagande av en kommunal fastighetsaffär. Hanna Nilsson har förnekat att hon hade sådana avsikter.

Bilden visar Hanna Nilsson.
Kommunstyrelsens tidigare ordförande Hanna Nilsson (SD) är delgiven misstanke om stämpling till övergrepp i rättssak. Foto: Urban Önell

Förundersökningen var från början rubricerad som tjänstefel. Rubriceringen kan ändras igen under förundersökningens gång.

Hanna Nilsson är skäligen misstänkt, vilket är en lägre misstankegrad.

Kammaråklagare Ellen Randau, som leder utredningen, är fortfarande förtegen. På måndagen meddelar hon att hon är i tingsrätten och därför har svårt att svara i telefon.

– De uppgifter jag lämnade i förra veckan är så mycket jag i nuläget kan säga. Förhör har hållits och misstanke delgivits, men jag bedömer att jag med hänsyn till förundersökningssekretessen inte kan lämna några ytterligare uppgifter just nu, skriver hon i ett mejl till Frilagt.

Hon vill inte berätta någonting om utredningen, inte ens avslöja brottsrubriceringen.

– Jag förstår att du frågar, och att allmänintresset är stort, men jag gör bedömningen att förundersökningssekretessen går före just nu och därför kan jag inte uttala mig ytterligare angående ärendet för närvarande, skriver hon.

Hanna Nilsson själv berättar att rubriceringen är stämpling till övergrepp i rättssak. I övrigt vill hon inte säga något om ärendet.

– Vi får se var det landar. Jag har ingen kommentar, säger hon.

Bilden visar Oddvar Lönnerkrantz.
Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby polisanmälde Hanna Nilsson. Då hade hon redan polisanmält. Foto: Urban Önell

Det är inte aktuellt att hon ska ta timeout från sina politiska uppdrag. Enligt partiets etiska riktlinjer är det annars vad som gäller i liknande fall:

Den som är delgiven misstanke om eller åtalad för brott uppmanas att ta ledigt från sitt förtroendeuppdrag. Brottets karaktär kan påverka bedömningen.

Men en bedömning görs alltså i varje enskilt ärende.

– Jag kommer inte att ta timeout utan vi kör för fullt. Jag har fullt stöd från vår fullmäktigegrupp, säger Hanna Nilsson.

Hon uppfattar att hon har samma stöd från partiet centralt.

Oddvar Lönnerkrantz polisanmälde Hanna Nilsson för att bland annat ha försökt anlita honom som torped. Hon har å sin sida polisanmält honom för utpressning för att han ska ha försökt tvinga henne och SD:s gruppledare Ulf Berggren att lova att kommunen skulle köpa vikingabyn för 12,5 miljoner, annars skulle inspelningar släppas till media. Den anmälan har lett till att Lönnerkrantz delgetts misstanke om förgripelse mot tjänsteman.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-18 Hanna Nilsson (SD) skäligen misstänkt för brott efter ”torped”-inspelning

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se