Gruppen-3a-328x120

Chockhöjda hyror för de mest utsatta – politiker fick frågor

Chockhöjda hyror för de mest utsatta – politiker fick frågor

Hyrorna i vissa LSS-boenden höjs med hela 99 procent när kommunens nya hyresmodell för funktionsnedsatta och äldre träder i kraft i november. Berörda kan söka bostadstillägg och andra bidrag, men Kjell Göran Hansson, ordförande i FUB i Hässleholm, befarar att långa väntetider kan göra att många tvingas ligga ute med tusenlappar i flera månader. På tisdagskvällen var politiker inbjudna till Senioren av FUB för att debattera hyressättningen och andra LSS-frågor.

Bilden visar de politiker som deltog i debatten.
Politiker från alla fullmäktiges partier deltog i debatten, från vänster Susanne Lottsfeldt (SD), Anders Edwall (C), Katarina Olsson (V), Thomas Haraldsson (L), Håkan Björk (MP), Björn Widmark (FV), Christer Welinder (S), Mats Björklund (KD) och Ann Persson (M).

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den nya hyresmodellen har tagits fram av en konsult och innebär att kommunens hyresintäkter ökar med 3,5 miljoner kronor per år. Dock ökar samtidigt de administrativa kostnaderna, hur mycket är okänt.

Men omsorgsnämnden uppger att syftet med förändringen, som klubbades den 13 juni, är att hyressättningen ska bli mer enhetlig och rättvis utifrån bostädernas kvalitet och läge. Modellen ska likna den som Hässlehem använder med så kallad bruksvärdeshyra. Det finns dock flera skillnader, bland annat att hyresgästerna ska betala även för gemensamma ytor och för närhet till personal.

Konsulten Svefa har tagit fram ett poängsystem som ska följa lagstiftning och rättspraxis. Inom LSS får nästan alla kraftiga hyreshöjningar. På äldreboendena är höjningarna inte lika stora och fler får sänkt hyra. I konsultrapporten listas 33 parametrar som ger poäng och det finns en färdig beräkning för varje berörd lägenhet i kommunen, inklusive procentuell höjning eller sänkning av hyran.

Men när Kjell Göran Hansson begärde ut underlag för att få se hur hyran beräknats för den person han är god man för och kunna ställa frågor blev det stopp.

– Konsulten önskade att underlagen skulle sekretessbeläggas, berättade han vid debatten som samlat ett 40-tal medlemmar och andra intresserade.

– Helt orimligt.

På tisdagsförmiddagen fick han till slut ut uppgifterna.

– Jag öppnade dörren, men det ska gälla för alla, sa han och uppmanade alla gode män att begära ut siffrorna för sina huvudmäns räkning.

Bilden visar Kjell Göran Hansson.
Kjell Göran Hansson, ordförande i FUB, berättade att han först inte fick ut underlagen till hyresberäkningarna eftersom konsulten ville att de skulle sekretessbeläggas.

Han hade inte hunnit sätta sig in i allt ännu, men vände sig bland annat emot att hans huvudman skulle behöva betala extra för ett uttag till diskmaskin när det inte går att få plats med en diskmaskin.

FUB ifrågasätter att närhet till personal ska höja hyran för servicelägenheter, med 4 440 kronor per år.

– Där kanske personalen befinner sig flera hus bort från den boende, sa Kjell Göran Hansson.

Han påpekade också att det är tillåtet men inte nödvändigt att ta ut hyra för gemensamma utrymmen.

Men det mest akuta problemet är att tidplanen spricker eftersom Försäkringskassan just nu har mycket långa kötider, cirka fyra månader om ansökan är komplett. Enligt Kjell Göran Hansson kan det ta en månad från att hyresbeskeden kom med rekommenderade brev i början på augusti tills en person som är beroende av hjälp från en god man kan få iväg en ansökan om ändrat bostadstillägg. Han befarar att de flesta kan få första utbetalningen i januari och de som behövt komplettera tidigast i februari eller mars.

– Det är inte alla som har möjlighet att ligga ute med så mycket pengar. Lever man på aktivitetsersättning, sjukersättning eller har garantipension finns inte de marginalerna.

Kjell Göran Hansson varnade för att den som inte klarar att betala sin hyra kan bli av med sin lägenhet även i en gruppbostad.

– Samtidigt har man rätt till en gruppbostad, men kan tvingas flytta till en annan, sa han och påpekade också att bristen på gruppbostäder kan göra att kommunen inte klarar att erbjuda en bostad i tid.

Han efterlyste en riskanalys av förändringen och även en trappningsmodell så att hyreshöjningen kunde ske stegvis. Två partier i omsorgsnämnden, SD och KD, föreslog trappning, men röstades ned av övriga. SD ville också att frågan skulle avgöras av kommunfullmäktige eftersom den var så komplex.

– Men ingen annan var intresserad av det. Det hade varit det allra bästa. Dels hade vi politiker fått mer information och tiden hade hjälpt till, sa Susanne Lottsfeldt (SD).

Björn Widmark, vars parti Folkets väl enbart har ersättarplats i omsorgsnämnden, förtydligade att bara partier med ordinarie ledamöter får komma med yrkanden.

Bilden visar Björn Widmark och Christer Welinder.
Bland debattörerna fanns från vänster Björn Widmark (FV) och Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Ann Persson (M), förste vice ordförande i omsorgsnämnden, menade att det skulle var svårt att få en trappning rättvis och undrade om vissa då skulle få vänta på att sänka sin hyra.

Hon medgav att hyresförändringen var ett svårt beslut att ta.

– Vi vet att många har väldigt dålig ekonomi. Men vi vill ha en rättvis hyressättning. Idag bor personer bredvid varandra med helt olika hyror. Det gjorde att vi ställde oss bakom utredningen, sa hon.

Kjell Göran Hansson krävde till slut svar från politikerna på vad de tänker göra åt att ett antal personer inom LSS kanske inte kan betala hyran eller få mat på bordet fram till februari-mars.

– De måste få skjuta på hyran, sa Thomas Haraldsson (L) direkt.

– Jag kan inte se att kommunen skulle få för sig att kasta ut någon. Jag vet inte om de löser det med anstånd eller vad, men vi kommer att ha koll, sa Anders Edwall (C ).

Han frågade om någon hade en annan uppfattning. Det var det inte någon som hade utan alla instämde. Men omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) förklarade att han fått besked m att Försäkringskassans väntetid nu är tre månader och kommer att bli kortare under hösten.

Samtliga politiska partier i kommunfullmäktige var representerade vid debatten. Företrädarna fick inledningsvis kort redogöra för sin syn på LSS-frågorna. Efter att Kjell Göran Hansson redovisat FUB inställning fick politikerna svara på frågor. Det blev många frågor om hyresmodellen, men också om resor till daglig verksamhet, behov av nya LSS-boenden med mera.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se