Gruppen-3a-328x120

Kommunfullmäktige skärpte tonen mot omsorgen

Kommunfullmäktige skärpte tonen mot omsorgen

De allvarliga brister i patientsäkerhet inom omsorgen i Hässleholms kommun som återigen uppmärksammats den senaste veckan lyftes upp i kommunfullmäktige på måndagskvällen. Revisorernas granskning av användandet av bemanningstjänster, som stod på dagordningen, har redan lett till att en ny granskning påbörjats, nu med ett patientsäkerhetsperspektiv. Fullmäktige skärpte också tonen genom att kräva återrapportering av hur revisorernas tidigare rekommendationer efterlevs.

Men Hanna Nilsson (SD) fick inte ställa en skriftlig så kallad enkel fråga om incidenterna till omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S).

Bilden visar kommunfullmäktiges presidium. Foto: Berit Önell
Höstens första kommunfullmäktige handlade till stor del om brister i äldreomsorgen, från vänster Patrik Jönsson (SD), andre vice ordförande, Irene Nilsson (S), första vice ordförande, Erik Berg (M), ordförande, Louise Davidsson och Isabelle Lood, sekreterare.

En enkel fråga ska vara just enkel och inte leda till debatt. Fullmäktige bedömde inte att Hanna Nilssons fråga uppfyllde de kraven och beslöt därför att den inte fick ställas. Hon ville med anledning av de upprepade incidenterna veta när Christer Welinder skulle ta sitt ansvar som ordförande i omsorgsnämnden på allvar, om han anser sig ha rätt kompetens och ledarskap för att genomföra det som krävs för förändring och när man kommer att börja se någon förändring till det bättre. Hon reserverade sig skriftligen mot beslutet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Behovet av hyrsjuksköterskor är fortfarande stort – trots beslut i januari om totalstopp för inhyrd personal i kommunens omsorg, dagtid från den 1 september och nattetid från de 1 november.

Revisorn Christer Karlsson (S) var bister när han redogjorde för revisorernas granskningar av omsorgens dyra inköp av främst hyrsjuksköterskor utanför upphandlat ramavtal. Den första granskningen för 2022 ledde inte till tillräcklig bättring. För 2023 var kostnaden lägre, men ändå var det så illa att omsorgsnämndens politiker fick ansvarsfrihet med anmärkning.

– Bland annat för uppenbara och långvariga brister i upphandling av legitimerad personal, något som kunde härledas till styrnings- och ledningsproblem, konstaterade Christer Karlsson.

Bilden visar Christer Karlsson.
Revisorn Christer Karlsson (S) riktade allvarlig kritik mot omsorgsnämnden och berättade att ytterligare en granskning just inletts.

Nu gällde det dessutom att fel personer attesterat.

Den aktuella granskningen gäller både 2023 och våren 2024.

– Det övervägande antalet avtal tecknas fortfarande utanför ramavtalet, förklarade Christer Karlsson och betonade att nämnden måste säkerställa att man håller sig inom avtalet.

Han var inte helt nöjd med omsorgsnämndens yttrade där bättre kontroll utlovas.

– Kontroll av följsamheten att teckna avtal ska ske i samband med bokslut för 2024, det tycker vi är aningen sent. Det borde ske också en gång under hösten, sa han.

Han avslöjade att en ny granskning inletts i dagarna. Denna gång ska revisorerna titta på hur brister i inköp av bemanningstjänster ger brister i patientsäkerheten.

– Jag är redan nu övertygad om att det finns ett klart och tydligt samband, sa Christer Karlsson.

Han citerade ur den färska handlingsplanen som kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck upprättat för att förbättra patientsäkerheten. Där nämns problematiken med vakanser och ett ökat behov av bemanningssjuksköterskor. Det ger en ökad arbetsbelastning på enhetschefer som får mindre tid att se till att den dagliga verksamheten fungerar. Enligt handlingsplanen händer det också relativt ofta att bemanningsföretagen skickar sjuksköterskor som saknar rätt kompetens och får bytas ut.

– Nämnden har ett direkt akut arbete att utföra, inte minst ur ett patientsäkerhetsperspektiv, sa Christer Karlsson.

Christer Welinder försäkrade att omsorgsnämnden arbetar för en förbättring, men försvarade den sena kontrollen av följsamhet till avtalen med att det även förekommer verbal uppföljning som inte dokumenteras.

Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Han höll fast vid att det ska vara stopp för hyrpersonal från den 1 november och avslöjade att omsorgsnämndens arbetsutskott imorgon, tisdag, förslås besluta att tjänstemännen ska göra en analys av verksamheten inom hälso- och sjukvård, särskilt hur det fungerat under sommaren. En delrapport ska vara klar i oktober och en slutrapport i november.

– Jag är lika bedrövad som många andra över de här lex Maria-anmälningarna. Varje fall är ett fall för mycket och någon som blir lidande. Vi vill helst se att det inte finns några sådana, sa han.

Anders Edwall (C ) påminde om att problemen med attester i omsorgen uppmärksammades av revisorerna redan under första pandemiåret 2020.

Bilden visar Anders Edwall. Foto: Berit Önell
Anders Edwall (C) föreslog att kommunfullmäktige skulle få återrapportering från omsorgsnämnden.

Han föreslog att kommunfullmäktige ska få återrapport inom åtta månader istället för som föreslaget att kommunstyrelsen får rapporten inom sex månader.

– Det här är så graverande att vi i kommunfullmäktige ska få informationen, sa han.

Han fick med sig samtliga partier.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-14 Hyrstopp i omsorgen påbörjas den 1 februari

2024-05-09 Skarp kritik mot omsorgsnämnden i revisionsberättelsen

2024-08-23 Bröt armen – tvingades till träning på äldreboendet

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se