Samtidigt som undersköterskan arbetade hemma hos sköra äldre inom hemtjänsten i Hässleholms kommun dömdes han till fängelse för flera allvarliga brott, bland annat människorov, grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot, och narkotikabrott. Av en händelse fick arbetsgivaren information om den senaste domen, vilket ledde till uppsägning.
– Det är mycket allvarligt att ha en medarbetare inom hemtjänsten som begått den typen av brott, förklarar verksamhetschef Ingela Bengtsson.
Mannen hade ett digert brottsregistrer redan före anställningen, men det visste kommunen inte eftersom utdrag ur belastningsregistret inte krävs inom äldreomsorgen. Omsorgsnämndens ordförande Christer Welinder (S) är öppen för att ta upp den frågan igen.
Undersköterskan, som idag är i 30-årsåldern, började som timanställd vikarie på äldreboenden i Hässleholms kommun 2019. Då hade han redan elva avsnitt i belastningsregistret, men under annat namn. Från en dom för skadegörelse och en åtalsunderlåtelse för brott mot knivlagen strax före 16-årsdagen fortsatte det med bland annat grov stöld, häleri, narkotikabrott och vapenbrott.
2022 började han i hemtjänsten och fick strax en tillsvidareanställning. Samma dag som han påbörjade anställningen åtalades han för grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot, försök till utpressning med mera efter att i augusti 2021 ha trängt sig in i en bekants bostad i Finja beväpnad med en yxa. Han hotade en kvinna som gömde sig på toaletten, slog med yxan mot toalettdörren och skrek att hon skulle dö. När hon kom ut stod han med yxan höjd och fortsatte skrika.
Samma dag hotade han henne i ett telefonsamtal där han sa att han skulle “klippa” henne och via sms med innebörden att han eller någon annan skulle skada henne. Han skrev också sms där han hotade med våld om hon inte betalade 50 000 kronor till honom.
Hässleholms tingsrätt dömde honom till fängelse i ett år och fyra månader för de åtta brott han åtalats för. Förutom angreppen mot kvinnan gällde det bland annat häleri, skadegörelse och narkotikabrott. Hovrätten mildrade straffet till tre månaders fängelse och skyddstillsyn.
Verkställigheten påbörjades i mars i år. Men arbetsgivaren misstänkte aldrig att undersköterskan tagit ledigt för att avtjäna ett fängelsestraff.
Den 18 juni i år dömde Helsingborgs tingsrätt honom till fängelse i ett år och två månader för människorov, försök till grov utpressning och övergrepp i rättssak. Brotten skedde före den förra domen och den långa handläggningstiden gjorde att strafftiden kortades.
Enligt domen tvingade undersköterskan en höstnatt 2021 in en man i en bil i Helsingborg och transporterade honom till en lägenhet i Åstorp där han och andra tejpade hans händer med silvertejp bakom ryggen och band fast honom i en stol. Under tiden offret satt där slog undersköterskan honom i ansiktet, stack honom med en kniv i benet och hotade att skada eller döda honom. Han skickade bilder på offret till dennes syster och en vän och försökte via telefon och Snapchat få dem att ge honom en halv miljon. Han hotade också att döda eller allvarligt skada offret om de kontaktade polisen.
Vid rättegången nekade undersköterskan till brotten. Han har överklagat domen till hovrätten som ännu inte avgjort målet.
Tre veckor efter domen blev undersköterskan uppsagd på grund av personliga skäl och är nu avstängd utan lön under den sex månader långa uppsägningstiden.
Ingela Bengtsson bekräftar att uppsägningen berodde på brotten. Hon berättar att arbetsgivaren inte fick kännedom om att undersköterskan i våras avtjänade ett fängelsestraff.
– Det hade varit en fördel för arbetsgivaren att få kännedom om när en medarbetare blir dömd för allvarligare brott som innebär fängelsestraff, skriver hon i ett mejl till Frilagt.
En del kommuner begär utdrag ur belastningsregistret före anställning inom omsorgen, på samma sätt som görs i skola och barnomsorg. Frågan var uppe för behandling i Hässleholms kommun för några år sedan, men politikerna beslöt att säga nej.
– Jag har för mig att förvaltningen inte tyckte att vi skulle ha det. Vi lyssnade på förvaltningen, säger Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden.
– Vi diskuterade fördelar och nackdelar.
Ett problem menar han är just att det kan tillkomma domar under anställningstiden.
– Det tål alltid att diskuteras. Vi har sårbara människor inom omsorgen, säger han.
Kan frågan komma upp igen?
– Det kan den göra. Det är inte helt otänkbart i alla fall, säger Christer Welinder.
– Personalen har agerat helt rätt nu som tagit honom ur tjänst.
Berit Önell