Personalneddragningar väntar på Arcus, ett företag som har avtal med Arbetsförmedlingen om större delen av den nya tjänsten “Steg till arbete” för arbetslösa med ohälsa eller funktionsnedsättning. Bland annat i Hässleholm står konkurrenten Arbetslivsresurs beredd att ta över som leverantör eller underleverantör och annonserar redan efter personal. Fackliga förhandlingar pågår om en stor omorganisation, men ansvariga för det privata jobbstödet vill i nuläget inte kommentera vad den innebär. Arbetsförmedlingen säger sig inte ha någon information. Men underleverantören Acceptavi, som samarbetat med Arcus i Steg till arbete på 42 av 43 orter, har just avslutat sitt uppdrag.
Arcus ägs idag av utbildningsföretaget Yrkesakademin som hösten 2021 köpte aktierna för cirka 100 miljoner kronor. Hösten 2023 var Yrkesakademin nära konkurs och 1 000 elever fick veta att deras utbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen skulle läggas ned om åtta dagar. Yrkesakademin räddades då genom en företagsrekonstruktion.
Arcus har fått många klagomål sedan Steg till arbete startade: för få arbetsterapeuter, undermåliga lokaler, deltagare som blivit utan praktik med mera, enligt en granskning av Arbetet i maj i år. Allvarliga missförhållanden kom fram bland annat från Arcus när fackförbundet Sveriges arbetsterapeuter gjorde en enkät bland anställda och tidigare anställda på företag som Arbetsförmedlingen upphandlat för Steg till arbete.
Arcus har avtal med Arbetsförmedlingen för Steg till arbete på totalt 43 orter, varav de flesta tecknades 2022 och några, däribland Hässleholm, i september 2023. Avtalen gäller i 18 månader med möjlighet till förlängning 18 plus 6 plus 6 månader, totalt alltså fyra år. Om Arbetsförmedlingen inte vill förlänga ska uppsägning ske senast fyra månader innan avtalet går ut. För Hässleholms del är det senast den 17 november. Några formella besked har ännu inte getts.
Söker personal till Hässleholm
Rekryteringsföretaget Arena Personal publicerade den 16 september en annons i Platsbanken där man “för kunds räkning” söker arbetsterapeut för Steg till arbete i Hässleholm. Kunden visar sig vara Arbetslivsresurs, som ingår i samma koncern som Arena. Företaget bedriver idag annan verksamhet för arbetslösa i en lokal intill Arcus på Vallgatan i Hässleholm.
– Vi söker arbetsterapeuter för att eventuellt, det är nog så gott som färdigt, vi kommer nog att ta över tjänsten från Arcus, Steg till arbete, säger Suna Cicek på Arbetslivsresurs.
Sedan tvekar hon om vad hon kan säga.
– Jag blir inte riktigt klok på om vi ska bli underleverantör eller leverantör. Det är inget som är färdigt än. Det är inte jag som sköter rekryteringen, säger hon.
Det brukar inte vara mer än en aktör för Steg till arbete på varje ort.
Fackliga förhandlingar
Enligt sin hemsida har Arcus idag cirka 250 medarbetare i hela landet. Hur många som berörs av omorganisationen är okänt.
– Inget är klart ännu så det finns ingenting jag kan säga. Vi sitter fortfarande i fackliga förhandlingar om organisationen, säger Ann-Christin Bergström, enligt växeln vd och enligt hemsidan affärsområdeschef på Arcus, på måndagsförmiddagen.
Ingår uppsägningar av personal i de förhandlingarna?
– Det kan komma att bli aktuellt med uppsägningar av personal. Men nu pratar du om en enskild ort.
Det gäller fler orter då?
– Mm. Men jag kan inte prata något om någon enskild ort. Jag kan bara säga att det pågår förhandlingar och ingenting är spikat.
Hon vill ha Frilagts frågor på mejl och låta kommunikationsansvarig svara. Frilagt invänder och vill ha muntliga svar. Ann-Christin Bergström lovar att kommunikationsansvarig ska svara muntligt. Några timmar senare mejlar hon själv.
– Vi återkommer till dig inom kort, skriver hon.
Men ingen återkommer, varken under måndagen eller tisdagen. Frilagt ringer förgäves på tisdagen och meddelar sedan att vi, om vi inte får svar, måste skriva en första artikel ändå.
Farhågor att de inte klarar uppdraget
Ida Kåhlin, förbundsordförande på Sveriges arbetsterapeuter, bekräftar att förbundet har medlemmar som jobbar på Arcus och kan komma att påverkas.
– Vi har cirka 40 anställda inom Arcus, men jag tror inte att så många berörs, säger hon.
Hon befarar att det tar tid innan en annan leverantör kan ta över.
– Vi har ju lyft från vårt förbunds sida oegentligheter som har förekommit inom vissa företag som bedriver Steg till arbete. Det här är en av de farhågorna som vi haft om att de inte skulle klara uppdraget. Utan att vara helt insatt i vad anledningen är här så är det sånt som vi har gjort Arbetsförmedlingen uppmärksam på, säger hon.
Arbetsförmedlingen måste godkänna
Petter Carolusson, enhetschef för affärsområde arbetsmarknadstjänster på Arbetsförmedlingen, säger att han inte känner till några förändringar i Arbetsförmedlingens avtal med Arcus. Ingen av parterna har sagt upp det.
Enligt avtalet har Arcus rätt att anlita underleverantörer och även lämna över verksamheten till andra företag, under förutsättning att Arbetsförmedlingen godkänner dem. Om en aktör som inte är godkänd anlitas kan Arcus bli skadeståndsskyldiga till Arbetsförmedlingen.
– Ingen av de två vägarna är ok om inte vi godkänner den som då ska ta över. Vi har inte fram till nu fått någon sådan förfrågan, säger Petter Carolusson.
Han säger att Arbetsförmedlingen inte heller är missnöjda med Arcus.
– Vi arbetar löpande med de klagomål vi får in på våra tjänster för att säkerställa kvalitet för sökande. Om de klagomål som vi får in efter utredning visar sig stämma så förväntar vi oss att de åtgärdas. Det gäller för Arcus och alla andra leverantörer och eventuella underleverantörer.
– Det är inte så att vi vill få bort Arcus utan dialogen med Arbetslivsresurs är något som de själva i så fall arbetar på, säger han.
Det har ni hört att de gör?
– Vi för ju dialog med alla leverantörer löpande och just Hässleholm vet vi inte om ännu.
Men vet ni att de vill lämna på andra platser?
– Nej, det vet vi inte heller om.
– Det behöver vara en formell förfrågan, det går inte att man bara ringer utan det behöver vara skriftligt för vi är en myndighet.
Hur lång tid tar den formella processen?
– Inte jättelång tid, men vi undersöker alltid den föreslagna leverantören och säkerställer att de har den kompetens som vi efterfrågar. Det handlar nog om veckor.
Arbetslivsresurs är redan kända hos Arbetsförmedlingen och bedriver Steg till arbete på vissa orter.
– De har tjänsten och har kunskap om den, säger Petter Cornelusson.
Söker Arcus ledning
Han säger att om det handlar om uppsägning av personal bör informationen komma från arbetsgivaren eller fackliga företrädare.
– Vi för dialog med ledningen för Arcus.
– Vi söker Arcus ledning, liksom du. Vi har fått signaler från annat håll också, säger han.
Men det är ändå ni som är ansvariga för de här projekten och deltagarna står under ert beskydd också?
– Exakt och vi behöver få in ett formellt önskemål om att antingen skaffa en underleverantör eller överlåta avtalet och det har vi inte fått i Hässleholm eller på någon annan ort.
Deltagarna ska fortsätta i processen de är
Vad händer med deltagarna om en ny aktör kommer in?
– En ny aktör behöver ta över där den förra avslutat. Det blir säkert en ny lokal, men deltagarna får fortsätta i den process de är just nu med Arcus.
Petter Carolusson säger att sekretessen inte ska innebära problem att lämna över deltagarnas information till en ny aktör.
– Om vi har godkänt dem som aktör är det ok att ta del av information. Men annars är det absolut inte det.
Ambitionen är att det inte ska bli någon stor skillnad för deltagarna.
Underleverantör avslutade uppdraget
Petter Carolusson berättar att Arcus meddelat att en underleverantör till Arcus som heter Acceptavi avslutade sitt uppdrag med Steg till arbete i förra veckan. Någon ny underleverantör har inte kommit in.
– Arcus har tagit över uppdraget själv.
Petter Carolusson kan inte säga hur omfattande Acceptavis verksamhet var, men ber att få kolla upp det och återkomma. Pressavdelningen meddelar därefter att uppgifterna är sekretessbelagda. Men Acceptavi berättar själva på sin hemsida att man sedan 2023 samarbetar med Arcus i tjänsten Steg till arbete på 42 orter i Sverige.
Arcus har också sagt upp nio leveransområden i tjänsten Rusta och matcha, mellan den 17 april och den 12 september i år, på grund av för lågt deltagarantal, dock inte i Hässleholm. För denna tjänst gäller LOV, lagen om valfrihet, och deltagarna får välja andra leverantörer.
I förra veckan varslade Arbetsförmedlingen 228 personer i stabs- och stödfunktioner i olika delar av landet, men inte i nordöstra Skåne. Enligt ett pressmeddelande är varslen en konsekvens av ökade kostnader och en minskad förvaltningsbudget.
Berit Önell