INSÄNDARE. De bästa lösningarna för att möta gles- och landsbygdens utmaningar finns ofta lokalt – hos de som lever och verkar där. Men staten behöver ta ansvar för att möjliggöra lokala lösningar på lokala problem.
God tillgång till både offentlig och kommersiell service är helt avgörande för en hållbar samhällsutveckling på en plats. Det handlar om närhet till vårdcentraler, myndighetskontor som skatteverket och försäkringskassan samt tillgången till kollektivtrafik, mackar och matbutiker.
Under lång tid har staten dragit sig tillbaka från Sveriges lands- och glesbygder, och som ett resultat har tillgången till olika former av samhällsservice försämrats. Det är allvarligt att regeringen och Sverigedemokraterna spär på denna negativa trend genom att underfinansiera välfärden, skära ner på stödet till kommersiell service som matbutiker och mackar, och skära ner på stödet till statens servicecenter där medborgare kan komma i kontakt med flera viktiga myndigheter.
Tvärtemot Tidöpartierna vill Miljöpartiet stärka och utveckla statens servicecenter och samtidigt säkra stödet till kommersiell service. Utöver detta föreslår vi även en helt ny reform för att möta landsbygdens utmaningar: Landsbygdsavtal.
Med ett landsbygdsavtal ingår staten ett kontrakt med landsbygdskommuner, regioner och privata aktörer för att medfinansiera och därmed möjliggöra lokala lösningar på lokala utmaningar. Det kan bland annat handla om satsningar på grannskapskontor där småföretagare och lokala initiativ kan dela arbetsutrymme, bättre förutsättningar för cykelpendling, anropsstyrd kollektivtrafik eller förbättrad tillgång till matbutiker och annan service. Åtgärder som skulle kunna göra stor skillnad för gles- och landsbygder i hela Sverige.
Det har funnits och det finns pilotprojekt i såväl ideell som statlig regi med liknande upplägg, t.ex. intresseorganisationen Hela Sverige ska levas tidigare projekt Service i samverkan och Tillväxtverkets nuvarande satsning Kommuner för serviceutveckling. Miljöpartiet menar att sådana satsningar inte bör begränsas till tillfälliga pilotprojekt utan att staten behöver ta ett tydligt ansvar för att möjliggöra en långsiktig uppskalning av den här typen av lokala lösningar.
Utformningen av träffsäkra lokala lösningar görs bäst av de medborgare, lokalpolitiker och företagare som berörs, inte politiker i riksdagen. Därför krävs det att rikspolitiken lyssnar på lokal kunskap och ser till att resurserna finns där de behövs, så att alla delar av landet får möjlighet att blomstra.
Daniel Helldén, språkrör för Miljöpartiet
Arberesha Sabani, gruppledare för Miljöpartiet Hässleholm
Thomas Franklin, ordförande för Miljöpartiet Kristianstad
Linda Starander, landsbygdsambassadör för Miljöpartiet Skåne