Förslagen till detaljplan för upp till 350 bostäder på Sjörröds gård och 300 på Nordvästra Garnisonen intresserar många närboende. Vid onsdagskvällens så kallade planmingel i Hässleholms stadshus var kritiken hård, främst mot att naturen på Sjörröds gård kan bytas ut mot höghus.
– Det är inga hurrarop, alla som varit här har varit negativa, konstaterade Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, i slutet av samlingen.

Sjörröds gårds markägare Johan och Inger Barnekow stämde kommunen för att ett tidigare planarbete avbröts efter att bland andra länsstyrelsen bedömt det olämpligt att bygga höghus i området. Trots att kommunen har all rätt att bestämma i frågan gick man med på en förlikning i tingsrätten och lovade att pröva en ny detaljplan för området. Den skulle dessutom prioriteras före andra planer.
Barnekows ansökte om en detaljplan för 80 bostäder. Men de växte till 350 innan förslaget gick ut på samråd där berörda kan lämna synpunkter fram till den 23 maj.
– Först var det en massa villor, men man ville ha mer grönska kvar och då fick man bygga på höjden istället, säger planarkitekt Sherif Hosny.
Bo Persson har tidigare sagt att det hade varit ett slöseri med planen att bara bygga 80 bostäder.
Grannarna i det äldre villaområdet intill är inte roade av att titta på fyravåningshus. Inte heller av att bara ett smalt stråk av natur blir kvar.
– I villområden bygger man villor, säger Lars Lindvall.
Egentligen vill han inte att det ska byggas alls.
– Det är ett naturområde som kommer att förstöras, säger Martina Sonesson.
– Vi har rådjur på tomten varje dag, det är en av anledningarna till att jag vill bo där. De kommer att försvinna.
Naturen är viktig även för Sofia Lekander och Joakim Ralmark, som bott i området i drygt tre år.
– Närheten till naturen är en av de bästa grejerna med att bo där, det var därför vi flyttade dit, säger Sofia.
Joakim vill knappt kalla den skog som blir kvar för en ridå.
– Det blir bara som en trådgardin, säger han.
Doris Larsson Lindvall berättar att hon vuxit upp i området och brukar vara ute och springa i naturen.

Flera undrar varför det behöver byggas så mycket nytt när befolkningen inte väntas öka mer än marginellt fram till 2030.
– Barnekow vill bygga och vi behöver bostäder, blir svaret från miljö- och stadsbyggnadsnämndens första vice ordförande Ann Olausson (S).
– Vi behöver också en planberedskap för framtiden, säger Bo Persson.
Någon frågar om det får byggas på jordbruksmark. Ann Olausson och Bo Persson menade att marken på Sjörröds gård inte var att betrakta som produktiv jordbruksmark. Men de höll med om att det på grund av världsläget idag talas om större restriktivitet när det gäller att bygga på jordbruksmark.
– Det är ett önskemål, men det har inte satts i lagstiftningen, säger Bo Persson.
De idylliska illustrationerna till planförslaget ifrågasätts eftersom de anses vilseledande.
– Man ska inte fästa sig för mycket vid illustrationsbilder. Vi vet inte hur det kommer att se ut, men vi vet mycket mer om ni skickar in era synpunkter, säger Bo Persson.
– Vi vill testa detta. Om vi får mycket mothugg får vi testa att avvika från förslaget, säger han och konstaterar att det verkar vara så.
Lars Lindell tycker att kommunen, liksom ett företag, borde ha en strategi för vad man vill och hur man ska nå dit.
– Marknaden kommer att styra vad det ska bli, svarar Bo Persson.
– Men marknadskrafterna måste styras av myndigheter. Kommunen kan gå in och säga att där ska vi bygga villor, säger Lars Lindell.
Något gestaltningsprogram, där byggnadernas utseende regleras, finns inte. Enligt Sherif Hosny kan det idag inte göras bindande.
– Det får i så fall vara bestämmelser inne i plankartan, säger han.
Några sådana finns inte heller. Sherif Hosny menar att det är vanligare i områden med äldre hus som ska bevaras.
– Men om det finns intresse kan vi titta på det.
Kommunen måste bemöta och kommentera alla synpunkter som kommer in i ett samråd. De sammanställs i en samrådsredogörelse och eventuella ändringar kan göras innan planen går vidare för ytterligare en utställning i det så kallade granskningsskedet innan den antas.
Text och foto: Berit Önell