INSÄNDARE. Tänk om man kunde ringa till 1960-talet. Tänk om man kunde ringa till kommunstyrelsens ordförande i en liten landskommun där de precis har färdigställt en modest simhall för lokalsamhällets behov.

2025: Hejsan, det var 2025 här. Hur är läget?
1968: Jotack, vi har precis byggt färdigt en simhall. Det är en viktig komponent i folkhemsbygget och som har stort värde för lokalsamhället. Nu har barnen endast 50 meter till simhallen, inte illa! Hur har ni det där framme? Flyger bilarna?
2025: Inte riktigt, men snart kanske. Det är jämna plågor. Sovjet finns inte längre men det finns ändå, på sätt och vis. Same same, but different, kan man säga. På tal om plågor – det här med asbest och PCB var ingen höjdare. Du kommer snart märka det.
1968. Ajdå. Det var ju synd. Men simhallen har ni väl kvar?
2025: Eh, den ska rivas.
1968: Va!? Jaha, men vad ska ni ha istället då?
2025: Ett familjebad för en halv miljard.
1968: Det vet jag inte vad det är. Men uj, vad mycket pengar. Nog för att inflationen är ständigt pågående men det låter dyrt. Har storkommunen verkligen råd att bekosta ett sånt bad i vår gamla kommundel?
2025: Haha, nej ditt gamla hängsle! Badet ska inte ligga i den gamla landskommunen. Det ska så klart ligga i centralorten.
1968: Va!? Ska ni riva det som vi har byggt upp ute i byarna utan att ersätta det med något annat? Folk simmar väl fortfarande?
2025: Ja, det har hänt mycket på det området. Simundervisning har ju varit en del av idrottsämnet sedan 1960-talet. Målet har länge varit att göra barnen simkunniga, men det var först 2011 som målsättningen kvantifierades. Sedan dess är eleven tvungen att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Dessutom är simningen numera betygsavgörande. Fixar du inte simningen så blir det underkänt betyg i idrott och hälsa.
1968: Jaha, det låter ju bra att ni har skärpt kraven, men hur i jösse namn ska ni ro i land såna målsättningar om ni inte ersätter våra gamla byabad!? För det bor väl fortfarande människor ute i byarna?
2025: Visst har det skett en avbefolkning på sina ställen, men i vissa orter ligger statistiken ganska konstant. Vi har till exempel Tyringe, ett växande samhälle utanför Hässleholm, men Tyringe simhall från 1969 ska bort.
1968: Jesus Amalia. Så barnen som idag föds och växer upp i Tyringe kommer inte få simma?
2025: Jovars, men de kommer få ta bussen in till Hässleholm för att få simma. Och för att få godkänt betyg i idrott och hälsa.
1968: Vi som ville skapa ett samhälle för alla med god tillgänglighet överallt. Vad har ni gjort?
John Wernbom, Folkhälsobadet