V-budget: Mer personal i omsorgen och bättre badplatser

V-budget: Mer personal i omsorgen och bättre badplatser

Både delade turer och varannan helg ska bort från omsorgspersonalens scheman. Simhallarna i Tyringe och Bjärnum stänger, men badplatser vid sjöar förnyas för 2,5 miljoner kronor. Klimatet prioriteras, bland annat genom att den tidigare klimatväxlingsmodellen för kommunala fordon återstartas och en tjänst som hållbarhetsstrateg återskapas. Det är några av punkterna när Vänsterpartiet i Hässleholm presenterar ett eget budgetförslag för 2026 med flerårsplan för 2027-2028.

Bilden visar Katarina Olsson och Magnus Åkeborn.
Vänsterpartiets Katarina Olsson och Magnus Åkeborn presenterar en budget som skiljer sig från de styrande partiernas. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Magnus Åkeborn, gruppledare för V i Hässleholm, och Katarina Olsson, ordförande i partiföreningen, konstaterar att valrörelsen nästan börjat redan. Liksom de övriga stödpartierna till de styrande partierna S och M, har de nu ett behov av att profilera sig. Samtidigt har de lovat att rösta på S- och M-budgeten för att den ska gå igenom i kommunfullmäktige på måndag.

– Vi driver våra frågor inför valet, säger Magnus Åkeborn.

En av de viktigaste av dessa är omsorgen. V var emot att delade turer nyligen återinfördes för att många av de anställda hellre ville slippa varannan helg.

– Vi vill inte ha något av det, säger Katarina Olsson som också är ledamot i omsorgsnämnden.

– Personalen måste ha ett hållbart schema.

V ger omsorgsnämnden 20 miljoner kronor i nytt tillskott från och med 2026 och ytterligare 10 miljoner från och med 2027. Det är två miljoner mer per år jämfört med styrets budget.

Men dessa pengar är inte avsedda för den personalförstärkning som krävs för att få bort delade turer och tjänstgöring varannan helg. Den budgeteras längre fram. Förslaget nu är istället att ge omsorgsnämnden i uppdrag att påskynda avskaffandet av delade turer och varannan helg. Redovisning till kommunstyrelsen föreslås ske i april och oktober 2026.

Samtidigt driver partiet på riksnivå frågan om arbetstidsförkortning, något som även MP står bakom och S öppnat för. Det handlar om att personal i vissa yrken får arbeta färre timmar på heltid med bibehållen lön, 35 timmar istället för 40 har diskuterats.

– Det är redan så i större delen av Europa, säger Magnus Åkeborn.

Inom omsorgen i Hässleholm skulle det kräva ännu fler anställda i en verksamhet som redan har svårt att rekrytera. Men erfarenheterna är enligt V goda.

– Det blir lättare att få ihop ett schema på ett bra sätt, säger Katarina Olsson.

– Sjuktalen går ner och rekryteringen blir lättare, säger Magnus Åkeborn.

Han menar också att kommunens förvaltningar idag är “anorektiska”.

– Det saknas resurser hela tiden. Då är det svårt att förbättra saker. Om vi vill ha en välfärd som fungerar kostar det.

Därför anser V att det är rimligt att en skattehöjning finansierar tillskott till välfärden. Det behövs inte 2026, men tio öre föreslås 2027 och ytterligare tio öre 2028.

Budgetförslaget ger ett resultat på 15,8 miljoner kronor nästa år. 2027 blir det 22,6 och 2028 når man 33,5 miljoner. Resultatutjämningsreserven behöver inte användas. V:s avsikt är att även klara målet på två procent överskott 2035.

Att upphöra med bidrag och ägande av Kristianstad airport ska spara en halv miljon. En halv miljon extra tas också ut i aktieutdelning från Hässleholm Miljö. I övrigt syns inte några neddragningar i budgeten förutom att simhallarna stängs.

V hade i förra veckan ett medlemsmöte för att besluta om sin inställning till simhallarna i Tyringe och Bjärnum. Det var inget enkelt beslut.

– Vi hade en lång diskussion. Någon röstade annorlunda, men det var en stor majoritet för beslutet, säger Magnus Åkeborn.

Bilden visar 25-metersbassängen i Tyrs Hovs simhall i Tyringe.
V avsätter inga pengar till drift och renovering av simhallarna i Tyringe och Bjärnum, här Tyrs Hov i Tyringe. Foto: Urban Önell

Katarina Olsson betonar att partiet värnar om hela kommunen, inte bara centralorten.

– Det är en grundtanke i vår politik där vi är totalt eniga. Vi vill verkligen att hela kommunen ska leva, säger hon.

Men det räddar alltså inte badhusen.

– Vi har valt andra saker i kransorterna, säger Katarina Olsson.

Det handlar bland annat om att kommunen ska köpa till stadsbusstrafik i Hässleholm, vilket ska underlätta för resande från övriga orter att ta sig vidare när de kommit med tåg eller buss. En halv miljon får det kosta. På sikt ska kransorterna få tillbaka servicekontoren.

Åkeborn ser också bidrag till studieförbunden på 1,5 miljoner per år som en satsning på de mindre orterna.

2,5 miljoner investeras i förnyelse av badplatser runt om i kommunen. 100 000 kronor per år avsätts till en inventering av behoven.

– Det kan vara nya bryggor, hopptorn eller omklädningsrum. Vi pekar inte på vad man ska göra, säger Magnus Åkeborn.

Han kan tänka sig en enklare brygga vid Björkviken.

Är det lönt med en brygga i Finjasjön med tanke på vattenkvaliteten?

– Det är det som de får titta på.

Bilden visar Björkvikens badplats.
V vill satsa på badsjöarna och kan tänka sig en enklare brygga i Björkviken, om inte vattenkvaliteten är för dålig. Foto: Berit Önell

V har i likhet med de styrande inte avsatt några pengar till restaurering av Finjasjön. Kommunen har hittills inte gjort någonting på listan med åtgärdsförslag för att minska näringstillförseln som Finjasjöarbetsgruppen lämnade efter sig när den lades ned för tre år sedan.

– Men den diskussionen borde nog uppdateras, säger Magnus Åkeborn.

V vill lägga 300 000 kronor på att fördubbla budgeten för fixartjänsten som hjälper äldre att sätta upp gardiner, byta lampor med mera för att minska risken för fallskador.

Kultur- och fritidsnämnden får fyra miljoner extra till Mötesplats Ljungdala och mötesplatsen Horizonten i kulturhuset för att kunna utöka öppettiderna. På Ljungdala är avsikten också att verksamheter för vuxna och blandade åldrar ska öppna igen.

Barn- och utbildningsnämnden får fem miljoner per år för att utöka gratis förskola utöver de lagstadgade 15 timmarna per vecka. Socialnämnden får sex miljoner kronor i nytt tillskott för att kunna fortsätta med förebyggande arbete som inte är lagstadgat.

– Sådan verksamhet får ta smällen när det saknas pengar som måste gå till dyra placeringar, säger Magnus Åkeborn som konstaterar att privata hvb-hem dessutom är svåra att kontrollera och ibland även drivs av kriminella.

– Förebyggande verksamhet innebär överlag en besparing, säger Katarina Olsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se