Hovrätten fastställde straff för näringslivsprofil

Hovrätten fastställde straff för näringslivsprofil

Ett och ett halvt års fängelse och tre års näringsförbud fastställs för näringslivsprofilen som under många år haft en ledande ställning i organisationen Företagarna i Hässleholm. Hans numera konkursade företag åläggs en miljon kronor i företagsbot. Men hovrätten ändrar tingsrättens dom så att mannen enbart döms för grovt bokföringsbrott medan han frias från grovt försvårande av skattekontroll.

Bilden visar hovrätten i Malmö.
Hovrätten i Malmö instämmer till största del i tingsrättens bedömning av näringsprofilens brottslighet med bokföring av falska fakturor för uppåt fyra miljoner kronor. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Mannen, som nu är i 70-årsåldern, ville i sitt överklagande att hovrätten skulle frikänna honom eller åtminstone lindra påföljden och låta honom slippa näringsförbud.

Men hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att mannen betalat falska fakturor på nära fyra miljoner kronor och fått in nästan lika mycket på sina privata konton. Brottsligheten ses som systematisk och med syfte att undkomma skatt.

Enligt hovrätten “konsumerar” ansvar för grovt bokföringsbrott försvårande av skattekontroll, även om det sistnämnda brottet bedöms som grovt. Detta påverkar dock inte straffvärdet eller påföljden.

Brotten skedde under åren 2019-2022. Mannens företag ägnade sig åt företagsförmedling. Han berättade i förhör att han ofta tog hjälp av en vän vars företag därför fick betalt. Samtidigt fick han ungefär motsvarande belopp till sex olika privata konton av vännen “ som gåva”. Det fanns också ett gåvobrev på drygt två miljoner kronor. Men både Skatteverket och domstolarna bedömer fakturorna som osanna.

Vännen hade ingen egentlig bokföring för 2019 bevarad, bara pärmar med verifikationer motsvarande en bråkdel av dem som beslagtogs vid husrannsakan hemma hos näringslivsprofilen. Vännen dömdes i mars för grovt bokföringsbrott till fängelse i sex månader. Han fick också tre års näringsförbud. Hässleholms tingsrätt ansåg att hans påstådda demens var motbevisad, men hans vacklande hälsa mildrade straffet något.

Tingsrätten ansåg näringslivsprofilens förklaringar som “påfallande vaga och svävande”.

– Enligt tingsrätten framstår uppgifterna i sammanhanget som långsökta och de, samt gåvobrevet, bär sådana tydliga spår av efterhandskonstruktion att de inte förtjänar tilltro, skriver tingsrätten i sin dom.

Näringslivsprofilens stora erfarenhet av att bedriva företag gör det enligt tingsrätten uppenbart att han begått brott med uppsåt. Bokföringsbrottet ska bedömas som grovt eftersom det pågått systematiskt under fyra år, innefattat bokföring av osanna fakturor och haft ett skatteundandragande syfte.

Mannens sviktande hälsa ger enligt domstolarna inte anledning till lindrigare straff. Han har också berättat att han önskar fortsätta bedriva näringsverksamhet i framtiden och det finns inga särskilda skäl att inte meddela näringsförbud.

Dessa bedömningar instämmer hovrätten alltså i.

Berit Önell

Läs mer:

2025-01-01 Näringslivsprofil får fängelse för falska fakturor

2025-03-19 Påstådd demens motbevisad – döms för grovt bokföringsbrott

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se