Alla fick ansvarsfrihet med anmärkning

Alla fick ansvarsfrihet med anmärkning

Efter revisorernas allvarliga kritik krävde Folkets väl att kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden och omsorgen skulle nekas ansvarsfrihet och ordförande och förste vice ordförande i nämnderna avsättas. SD ville inte ge ansvarsfrihet till ordförandena i kultur- och fritidsnämnden och omsorgsnämnden. Men Hässleholms kommunfullmäktige beslöt till slut att ge alla ansvarsfrihet med anmärkning.

Bilden visar Björn Widmark.
Folkets väl med bland andra Björn Widmark ville inte bara neka ansvarsfrihet utan också avsätta flera av ordförandena. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Som Frilagt tidigare berättat föreslog kommunens lekmannarevisorer anmärkning i tre fall för 2024 års förvaltning. Omsorgsnämnden för dålig kontroll och olagliga inköp av hyrsjuksköterskor för många miljoner, kultur- och fritidsnämnden för att inte ha värnat arbetsmiljön utan snarare “avträtt” från sitt uppdrag att styra och leda verksamheten och kommunstyrelsen för bristande styrning, bland annat av det krisande fiberbolaget.

Kommunfullmäktiges ordförande Erik Berg (M) hade en del att hålla reda på under måndagens extra långa sammanträde, bland annat vilka ledamöter som var jäviga. Fem ärenden handlade om årsredovisningen för 2024 och ansvarsprövningen för nämnderna och kommunstyrelsen.

Bilden visar Erik Berg.
Kommunfullmäktiges ordförande Erik Berg (M) hade mycket att göra. Foto: Urban Önell

Kommunens resultat 2024 blev ett underskott på 122,8 miljoner kronor. Då ingår nedskrivningen av det kommunala fiberbolagets värde med 107,8 miljoner. Revisorerna konstaterar att kommunen inte uppnår kraven på god ekonomisk hushållning. Bland annat är självfinansieringsgraden för investeringar bara 26 procent, jämfört med 51 procent för 2023.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) fick igenom synnerliga skäl för att inte återställa de 107,8 miljonerna inom föreskrivna tre år. Dessutom utnyttjas resultatutjämningsreserven med 59,4 miljoner kronor.

Bilden visar Lena Wallentheim.
– Klart att jag är glad att det är över, sa kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) som dock konstaterade att de andra partierna, utom möjligen Folkets väl, hade haft samma underskott att hantera 2024. Foto: Urban Önell

Björn Widmark (FV) var mycket kritisk till hur styret skött ekonomin och läste innantill ur årsredovisningen.

– En viktig förutsättning för god ekonomi är god kostnadskontroll och balans mellan intäkter och kostnader. Det vet ju alla, man kan inte spendera mer än man tjänar, sa han.

Han ville att det inte bara skulle stå i beslutet att den lades till handlingarna utan också att kommunen inte når upp till kravet på god ekonomisk hushållning. Men det fick han inte igenom.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) såg revisorerna kritik som en upprättelse.

– Det vi har påpekat det har varit korrekt. Det är inte vi som säger det utan det är revisorerna. Det går inte att prata bort, sa hon.

Bilden visar Hanna Nilsson.
– Det går inte att prata bort, sa oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) om revisorernas kritik. Foto: Urban Önell

Vid ansvarsprövningarna var berörda ledamöter jäviga, och även i två fall makar till ledamöter. Kommunfullmäktiges presidium föreslog liksom revisorerna ansvarsfrihet med anmärkning för de kritiserade nämnderna och kommunstyrelsen.

Björn Widmark var jävig i förhållande till kommunstyrelsen eftersom han själv är ledamot, så partikamraten Ernst Herslow fick ta över och framföra partiets yrkande: att varken Lena Wallentheim eller Moderaternas kommunalråd Joakim Karlsson och Lina Bengtsson skulle få ansvarsfrihet. Som exempel på dålig ekonomisk hushållning nämnde FV köpet av Vittsjö idrottsplats och inrättandet av en ny tjänst som senior adviser på kommunledningskontoret till tidigare tekniske chefen Mats Svensson.

Fullmäktige följde presidiets förslag och beslöt om ansvarsfrihet med anmärkning för hela kommunstyrelsen.

Tonen blev lite hårdare mot både kultur- och fritidsnämnden och omsorgsnämnden.

Hanna Nilsson ville inte ge ansvarsfrihet för ordförande och förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, bland annat med hänvisning till revisorernas bedömning att politikerna i princip avträtt från sitt uppdrag.

– Har ni någonsin hört något så allvarligt?

Dolores Öhman (MP), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, fick mothugg när hon förklarade att bristerna i styrning och ledning hade koppling till det dåligt förberedda beslutet om sammanslagning av fritidsnämnden och kulturnämnden 2018.

Bilden visar Dolores Öhman.
Dolores Öhman talade om att kultur- och fritidsnämndens problem pågått i många år, sedan sammanslagningen. Foto: Urban Önell

– Ett svagt sätt att skylla ifrån sig. Det är bättre att säga att man inte lyckats och ta tag i det, sa Thomas Haraldsson (L).

Dolores Öhman förtydligade att hon bara menade att problemen började tidigare, och att hon var medveten om att anmärkningen gällde 2024.

– Men jag reagerar på sättet som granskningen gjorts, sa hon.

– Jag tycker att lite ödmjukhet hade varit på sin plats, sa Anders Edwall (C ).

Erika Heil Utbult (KD) betonade att det inte var några enskilda rutiner som brustit.

– Under flera år har det inte funnits någon antagen strategi, sa hon.

Hon tyckte ändå att det räckte med en anmärkning.

– Men vi hoppas att det inte bara blir en anmärkning som läggs till handlingarna utan att den arbetas med och tas tag i.

Björn Widmark krävde att ordförande Connie Asterman (S) och första vice ordförande Margreth Segerstein (M) inte skulle få ansvarsfrihet och ville dessutom avsätta dem.

Thomas Haraldsson avslöjade att politikerna i det valtekniska sammarbetet, medan L var med där, hade diskuterat nämnden.

– Vi har pratat om hur svag nämnden är, sa han, men ställde sig bakom ansvarsfrihet.

Bilden visar Thomas Haraldsson.
Thomas Haraldsson (L) ifrågasatte mycket, men ställde sig bakom ansvarsfrihet med anmärkning. Foto: Urban Önell

Christer Caesar (KD) ifrågasatte varför inte politikerna utan förvaltningschef Anders Rosengren skrivit kultur- och fritidsnämndens svar på revisorernas kritik.

– De bemödar sig inte med att skriva ett eget svar. Jag tycker det är beklämmande, sa han, men även han ville ge ansvarsfrihet med anmärkning.

Voteringen om ordförande slutade 40-21 för ansvarsfrihet.

För omsorgsnämndens del lyfte flera ledamöter upp att de höga kostnaderna för hyrsköterskorna ifrågasatts i tre år utan att tillräckliga åtgärder vidtagits.

– Det är mycket allvarligare än i kultur- och fritidsnämnden för här är det tredje person som drabbas, sa Hanna Nilsson.

– Jag och SD yrkar att absolut ingen ansvarsfrihet ska ges till ordförande i omsorgsnämnden, sa Hanna Nilsson.

Hon uppmanade företrädarna för de styrande att gå upp och förklara sig, i första hand Lena Wallentheim.

– Hur har det kunnat gå så långt?

Thomas Haraldsson var också upprörd.

– Styret borde ha bytt ut ledamöter eller tagit över nämnden själva, sa han.

Men han sa ja till ansvarsfrihet.

Christer Welinder (S), ordförande i omsorgsnämnden, betonade att revisorernas kritik gällde brister i inköp och upphandlingar samt arbetsmiljö. Han berättade att det nu är nämnden som ska ge tillåtelse för att bemanningssjuksköterskor ska tas in, något som kommer att behövas även denna sommar trots det beslutade hyrstoppet.

Han lade en del av skulden på chefer som nu har slutat, något som Hanna Nilsson reagerade på.

– Du talar mycket om chefer. Du förstår väl ditt ansvar? Kan du lova oss att vi inte står här nästa år och det är fjärde året?

Bilden visar Christer Welinder.
Christer Welinder lade en del av skulden på chefer som nu slutat.

Hon ifrågasatte också Welinders tal om en tystnadskultur som nu öppnats upp.

– En person som gått till media har fått gå för att hen ville berätta. Det här är något vi måste ta på allvar i hela kommunen.

Christer Welinder bad henne att specificera vad det gällde.

– Meddelarfriheten är okränkbar, sa han.

Här var Björn Widmark jävig eftersom hustrun Ulrika Widmark Barnekow är ersättare i nämnden. Jacob Johansson förde fram att partiet sa nej till ansvarsfrihet och krävde ordförandes och förste vice ordförandes avgång.

Voteringen slutade med samma röstsiffror för omsorgsnämnden, 40-21.

FV och SD reserverade sig i de fall de inte fick igenom sina yrkanden.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se