KRÖNIKA. För idag exakt tio år sedan startade Frilagt. Hur många makthavare trodde att Hässleholms oberoende granskande nättidning skulle överleva så länge? Vi har granskat: kommunala affärer och även andra myndigheter, företag, islamister med flera. Vi har gett medborgarna insyn de annars inte hade fått. Ibland har det lett till förändring, men det är andras ansvar.

Fri och oberoende media är en helt nödvändig del av demokratin. Att ifrågasätta makten och ställa de obekväma frågorna är journalistikens uppgift. Därför är det väldigt allvarligt när Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenegard kallar en journalistisk granskning för “desinformation” och “konspirationsteori”. Det var vad som hände i TV4:s Nyhetsmorgon i lördags.
Den utpekade var den oberoende reportagesajten Blankspot som i förra veckan avslöjade att turkiska säkerhetskällor ser den svenske journalisten Joakim Medins frigivning från turkiskt fängelse som en del i en informell bytesaffär mellan Sverige och Turkiet. Medin släpptes bara dagar efter att Säpo gripit en svensk UD-diplomat och en kurdisk företrädare.
Först kommenterade den svenske åklagaren uppgifterna som “hittepå” och “nästan som en påverkansoperation”.
Sedan uttryckte alltså Maria Malmer Stenegard en ännu värre attityd mot media. Dessutom undrade hon varför man inte bara kan glädjas åt att Medin är hemma – istället för att ställa kritiska frågor…
Det köper inte Blankspot.
– Samtidigt som vi firar att Joakim Medin blev fri värnar vi också om vår rätt att ställa frågorna om varför och hur, skriver Brit Stakston i en analys i Blankspot med rubriken “När makten glömmer varför pressen finns”.
Hon beskriver där den nya misstron mot journalistiken där journalister utmålas som aktivister med dolda agendor istället för oberoende granskare.
– Reaktionen på vår publicering blir för mig ett tydligt exempel på den nya reflexen att ifrågasätta journalisters motiv snarare än att ställa sig kritiska till det vi publicerat, skriver hon.
Denna attityd har jag mött många gånger i Hässleholms kommun. De insinuanta frågorna: Vad är du ute efter? Är du ombud för den här personen?
I Hässleholm gav makthavarna sig på journalistiken redan 2014, med hjälp av lokaltidningen Norra Skånes ledning. Ett agerande som gav Hässleholm det första exemplaret av Föreningen grävande journalisters skampris Rullgardinen.

Jag anklagades för att vara den värsta granskaren på Norra Skåne och blev först omplacerad med order att bara skriva snälla artiklar, sedan utköpt efter att uppmärksamheten blivit för stor och protesterna från allmänheten växt.
Kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C ), partikamrat med tidningens styrelseordförande Håkan Mattsson från Ystad, var liksom kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) trött på granskningar. Under ett par år hade vi då avslöjat flera märkliga kommunala fastighetsaffärer och byggprojekt där vissa företag gynnades och skattepengarna flög iväg.



Palmgrens företrädare Urban Widmark (M) avgick hastigt våren 2013 efter ett par anmärkningsvärda skandaler. Widmark skrev bland annat bakom ryggen på kommunfullmäktige under ett blockhyresavtal för trygghetsboendet som senare fick namnet Pärlan, ett avtal som innebar att kommunen skulle stå för hyrorna om lägenheterna inte blev uthyrda, vilket inte en enda blev eftersom hyrorna var för höga. Avtalet diariefördes inte, men jag hittade det ändå med hjälp av en ambitiös registrator mer än ett år efter undertecknande. Den affären slutade med att kommunen via sitt bolag Hässlehem köpte loss trygghetsboendet av företaget Kunskapsporten och sänkte hyrorna.
2014 avslöjade jag ett liknande upplägg med samma företag för parkeringsgaraget på Norra Station. Ett annat omtalat avslöjande som väckte kommunalrådens vrede gällde det kommunala bolaget Hibabs köp av Läreda Mekans lokaler i en så kallad svävande affär där lagfarten skulle hänga mellan säljare och köpare i två år för att köpet vid behov skulle kunna gå tillbaka. Ett förtäckt lån, enligt kommunens revisorer.
Sommaren 2013 skrev jag också om Linus Jepsson som tvingades riva sitt hus för att dåvarande va-bolaget Hässleholms vatten ville ha skyddavstånd kring reningsverket i Hässleholm, något som kommunen saknar laglig grund för. Just idag behandlar politikerna ett nytt förslag till detaljplan för reningsverket. 13 år efter ansökan om detaljplan har förslaget ändrats så att bostäderna närmast reningsverket inte längre ingår. Därmed hotas de inte längre av inlösen och Linus Jepsson lär slippa att mista ett hus till på grund av närhet till reningsverket.

Nu har Urban Widmark oväntat gjort comeback i politiken och kallar sina tidigare fadäser för “formaliafel”. Lars-Göran Wiberg belönades med en styrelsepost i Skånska tidningsföreningen UPA som ägde Norra Skåne. Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk blev chefredaktör på Kristianstadsbladets systertidning Blekinge läns tidning. Norra Skåne är numera en edition av Kristianstadsbladet.
Själv blev jag alltså av med jobbet, men kunde tack vare avgångsvederlaget starta Frilagt. Norra Skånes nyhetschef Anders Kauranen hoppade av och blev reporter i protest mot det som hände mig. Även han omplacerades och sa senare upp sig själv efter att ha fått jobb på SVT.
Frilagts första avslöjande handlade om Hässleholms vattens upplag av förorenad järvägsmakadam som skulle användas till en vall för att skydda reningsverket mot Finjasjöns översvämningar. Trafikverket hade skänkt bort massorna med falsk dokumentation över provtagningar. Men Frilagt tog med spaden och grävde upp lite makadam för provtagning. Den visade sig innehålla alarmerande halter av miljögifter. Miljökontoret, som från början godkänt planerna, krävde fler provtagningar efter Frilagts publicering. En stor miljöskandal, men Trafikverket hävdade att all dokumentation var slängd och att de som arbetat med projektet slutat. Rättegången mot Hässleholms vatten avbröts när miljöinspektören backade från sina uppgifter. Det mesta av de förorenade massorna kördes i alla fall till deponi tack vare vårt avslöjande.


Sedan dess har Frilagt gjort många uppmärksammade granskningar. Det har varit möjligt tack vare stödet från läsare som vill ha oberoende granskningar och från alla som på olika sätt hjälpt till ideellt. Jag vill särskilt nämna Gert Jacobsson, tidigare nyhetschef på Norra Skåne, som gjorde en ovärderlig insats som insändarredaktör, reporter med mera på Frilagt. För en tid sedan avled han tyvärr. Vi minns honom med tacksamhet.
Glöm inte att bidra med en stödprenumeration, om du har möjlighet, så att vi kan fortsätta arbetet med Frilagt. Vår särskilda insamling för att kunna sätta in extra resurser på redaktionen för en tid fortsätter också.
Berit Önell
Ansvarig utgivare
Frilagt Hässleholm