Planer för upp till 650 bostäder går vidare

Planer för upp till 650 bostäder går vidare

Två detaljplaneförslag för totalt upp till 650 bostäder i Hässleholm går vidare till samråd efter beslut i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Det gäller områdena Sjörröds gård med 350 bostäder och Nordvästra Garnisonen med upp till 300. Båda har värdefull natur och ligger inom rikintresse för friluftsliv. Om planerna fullföljs överskrider antalet bostäder bara där hela behovet i kommunen fram till 2030, enligt förslaget till riktlinjer för bostadsförsörjning som kommunfullmäktige behandlar på måndag. Men behovet har politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden inte diskuterat.

– Det har vi inte beaktat, säger ordförande Bo Persson (M) som menar att marknaden kommer att styra.

Bilden visar hur husen kan komma att se ut.
Så här kan husen på Sjörröds gård komma att se ut, ett fågelperspektiv från söder till norr. Illustration ur planförslaget av Krook & Tjäder

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Under tre veckor ska berörda kunna lämna synpunkter på båda förslagen. Den 14 maj inbjuder kommunen till planmingel i stadshuset där alllmänheten kan ställa frågor.

Bo Persson betonar vid onsdagens presskonferens att områdena kan få färre bostäder än detaljplanerna tillåter. 350 bostäder på Sjörröds gård är ett maxantal.

– Det kan låta mycket. Om man skulle få plats med 350 bostäder då har man ingen centrumverksamhet och inget tillfälligt boende, alltså bed and breakfast eller enklare hotellverksamhet, säger han.

Centrumverksamheterna föreslås i bottenplan på flerfamiljshusen som är två-fyra våningar höga.

80 kanske hade varit slöseri med planen

Bo Persson förklarar varför 350 bostäder nu föreslås istället för de 80 som markägarna, friherre Johan Barnekow och hans fru Inger, föreslog i sin ansökan.

– 80 kanske hade varit ett slöseri med vad planen medger, säger han.

Bilden visar Bo Persson och Jonas Andersson.
Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Bo Persson (M), till höger, och Jonas Andersson (S) berättade om planförslagen som omfattar upp till 650 nya bostäder. Foto: Berit Önell

Han kan inte säga på vems initiativ antalet ökat under projektets gång.

– Det har varit ett samarbete. Förvaltningen har haft underhandskontakter med Barnekows konsult Krook och Tjäder.

– Det har väl ändrats efterhand. Sedan har man tittat på marknivåerna. Längst ut mot Garnisonsvägen är det möjligt att bygga i fyra våningar. Sedan stiger marken lite och då kan man bygga i tre våningar, sedan är det två våningar längst in.

Hänsyn till naturen

Han ser flera skillnader mellan det nya förslaget och det som länsstyrelsen dömde ut 2013. Då ansågs höghus inte passa in i den lantliga miljön med småskalig villabebyggelse och stora natur- och kulturvärden.

– Det tas hänsyn till naturen, säger Bo Persson.

Vaddå hänsyn till naturen, det står i förslaget att befintliga naturvärden går förlorade? Man ska göra kompensationsåtgärder med några timmerstockar i en hög?

– Exempelvis är där hagmarken där det växer blåklocka, men när det inte betas längre så är naturvärdet egentligen utsläckt. Hur man än bygger så är det naturvärdet borta, säger Bo Persson.

– Det är inga höga naturvärden egentligen, det är varierande.

Hagmarken fick dock vid höstens inventering klass två, vilket räknas som högt naturvärden. Fyra områden fick klass tre, det vill säga påtagligt naturvärde och ett fick klass fyra, visst naturvärde. 18 naturvårdsarter identifierades, det vill säga extra skyddsvärda arter eller arter som indikerar att ett område har högt naturvärde.

Bilden visar en äng vid Sjörröds gård.
Nära det gamla boningshuset på Sjörröds gård finns, eller fanns, en äng med riklig förekomst av orkidéer (bild ur privat inventering av orkidéer)

Genom att prioritera och ta fram ett planförslag i samarbete med Barnekows har kommunen uppfyllt förlikningsavtalet från tingsrätten. Något som kommunen gick med på efter Barnekows stämning på 17 miljoner kronor på grund av att det förra planarbetet avbröts. Men enligt bedömning från SKR:s jurist hade kommunen full rätt att lägga ned planarbetet.

Om nu länsstyrelsen skulle sätta sig emot även detta förslaget har ni väl ändå uppfyllt förlikningsavtalet?

– Då har vi gjort vad som utlovats, säger Bo Persson.

Har ni diskuterat så?

– Nej. Man har gjort en regelrätt bedömning oavsett bakgrund i det ärendet.

Både villor och flerfamiljshus på Garnisonen

I den nordvästra delen av Garnisonen planeras mellan 200 och 300 bostäder med både villor och flerfamiljshus med upp till två våningar i naturnära miljö.

– Den största efterfrågan är på villor, säger Bo Persson.

Kommunen skapar genom planläggningen därför utrymme för fler villor, men Bo Persson tror inte att man behöver begränsa antalet bostäder i planerna för att det skulle kunna bli för många.

– Om vi får en beställning tittar vi på det, säger han.

Men när det gäller Garnisonen är det kommunen själv som ansökt om detaljplanen och bekostar den.

Bilden visar plankartan för Nordvästra Garnisonen.
Detaljplanen för Norsvästra garnisonen föreslås rymma 200-300 bostäder av olika slag. Illustration ur planförslaget

Bara 110 fler invånare till 2030

Enligt de föreslagna riktlinjerna för bostadsförsörjning väntas antalet invånare i kommunen bara öka med 110 personer fram till 2030. Antalet hushåll ökar mer, med 476. Två mål för bostadsbyggandet har tagits fram, ett nollalternativ med 70 nya bostäder per år och ett visionsmål med 100 nya bostäder per år. På fem år blir det alltså maximalt 500 nya bostäder, vilket är mindre än det som detaljplanerna för Sjörröds gård och Garnisonen föreslås tillåta. Dessutom byggs det redan på andra håll och planeras för ännu mer. Björklundas detaljplan tillåter drygt 300 bostäder.

Underlaget till riktlinjerna säger att det främst är antalet singelhushåll som ökar och därför behövs fler små lägenheter som passar både ungdomar och äldre. Även antalet platser på äldreboenden, trygghetsboenden och boenden för personer med funktionsnedsättningar behöver öka.

Nordvästra Garnisonen är det första delområdet där visionen i det tidigare presenterade planprogrammet för Garnisonen följs med den så kallade trädgårdsstadens principer. Det innebär bland annat varierade bostadsformer, tydlig gatustruktur, väl utformade bostadsgårdar, kvartersparker och sammanhängande grönstråk. Samtliga bostadskvarter ska omges av natur.

Mycket hög PFAS-halt

Området består idag främst av skog, grus- och asfaltsplaner från den militära tiden. Merparten av marken ägs av kommunen. Förhöjda blyhalter har uppmätts på flera platser inom området. Källor skulle enligt utredning kunna vara en närligggande skjutbana och en skjutvall. Grundvattenprover visade också mycket hög PFAS-halt. Fynden hittats uppströms identifierade brandövningsplatser. Ytterligare undersökningar behövs, men föroreningen bedöms inte innebära risker för boende i området.

Här finns ett naturvärdesområde klass tre och tre klass fyra. Inom planområdet har identifierats ett par särskilt skyddsvärda träd, jätteträd och grova hålträd som kräver samråd med länsstyrelsen för att fällas. Ett träd föreslås skyddas från fällning. En sandyta där en värdeart, växten knytling, hittats föreslås flyttas. Knytling är livsmiljö för flera sällsynta småfjärilar. Den cirka 500 kvadratmeter stora ytan skapades 2010 då kullersten togs bort och marken fylldes upp med sand. Nu ligger den i vägen för en breddning av Regementsgatan.

Bilden visar sandytan som föreslås flyttas.
Sandytan till vänster föreslås flyttas för att rädda en sällsynt växt när Regementsgatan ska breddas. Bild ur planförslaget

Tio arter av fladdermöss hittades vid en inventering, bland dem den rödlistade och nära hotade barbastellen. För att värna fladdermössen rekommenderade inventeringen att större lövträd som kan ha håligheter bevaras i så stor utsträckning som möjligt. Skogsområden på Garnisonen bör också så långt möjligt bevaras för att gröna stråk kring Finjasjön ska vara sammankopplade. Död ved bör lämnas och belysningen anpassas. Samtidigt blir slutsatsen att detaljplanen troligen får minimal påverkan på fladdermössen eftersom området delvis redan är exploaterat och stora mängder natur kommer att bevaras nära Finjasjön. Men en skötselplan behöver upprättas för naturområdena.

M, S och MP röstade ja till att sända detaljplaneförslaget för Sjörröds gård på samråd och att det inte behövs någon miljökonsekvensbeskrivning eftersom förslaget inte bedöms ha betydande miljöpåverkan. SD och FV röstade nej och ville att arbetet med planen skulle avslutas. Voteringen slutade 7-4.

– FV vill att medborgarna även fortsättningsvis ska kunna få uppleva detta område som jämförelsevis ofördärvad natur – där fladdermöss, orkidéer och andra skyddsvärda organismer får ta plats, skriver Jonas Klein (FV) i sin reservation.

De gröna rester av natur som blir kvar ger han inte mycket för.

– Den ”gröna kilen” som finns på plankartan har karaktären av en långsmal korridor, olämplig för alla djur som inte är långsmala.

Angående detaljplanen för Garnisonen avstod SD och FV från att delta i beslutet.

Berit Önell

Läs mer:

2025-04-21 Baronen kan få bygga 350 bostäder och hotell på Sjörröds gård

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se