INSÄNDARE. Om och om igen har medborgarna och väljarna i Hässleholm mötts av olika anledningar till de beslut som har tagits. Inte sällan har dessa innefattat kommentaren ”Ni har inte tillgång till all information och därför vet ni inte hur det ligger till”.
En av de viktigaste grundpelarna i en demokrati är öppenhet inför de beslut som skall tas. Om man måste ta ett beslut som kan röra upp känslor eller på annat sätt påverka människors vardag är det viktigt att vara ärlig med varför man gör som man gör. I vissa fall kan detta innefatta sekretessbelagd information eller omständigheter som är svåra att lägga upp i det offentliga. Man behöver ändå vara öppen och ärlig med anledningarna till de beslut man tar men behöver inte gå in i detaljerad information.
En annan viktig del för politikerna på kommunal nivå är att alla beslut som tas, som innefattar information av olika slag, behöver granskas och förstås innan man deltar i besluten. Det är trots allt så att man skall kunna stå med rak rygg efter beslutet och stå upp för de val man gör. Är det så att man inte förstår innebörden av det beslut som skall tas så behöver man ta ett steg tillbaka och erkänna just det. ”Just nu kan vi inte delta i detta beslut då vi anser att där är för många frågetecken eller oklarheter med underlaget inför beslutet.”
Badhusfrågan är aktuell och kommer vara på tapeten i minst 30 år framåt, det är så länge som kommunens ekonomi kommer att vara överansträngd av detta beslut. Men det är också ett beslut som visar problematiken som jag beskrivit. Det underlag som delgavs till kommunfullmäktige för beslut och som presenterades före mötet visade en överslagsräkning av samtliga år. Inte på något ställe beskrevs eller nämndes de första 10-20 årens verkliga ekonomiska förutsättningar.
Detta är bara de ekonomiska grundförutsättningarna för projektet och kommunens ekonomi för hela beslutsperioden. Utöver ekonomin så måste man också börja fundera på vad, ur ett demokratiskt perspektiv, som gjorde att politikerna i Hässleholm ansåg att det var så viktigt att få ett badland med ett japanskt spa i centrala Hässleholm. Motiveringen kring detta har inte heller framkommit, mer än att äntligen var nästan alla politiker, för en gångs skull, överens om vad som skulle finnas i det nya badhuset.
Hur nu ett badland med japanskt spa verkligen kan vara så viktigt för Hässleholms kommun?
Hade man istället lyssnat på simklubbarna och satsat på ett badhus, inte badland, med bassänger som är 50 meter med publikmöjligheter, så hade större tävlingar kunnat hållas. Detta hade genererat mer intäkter till kommunen i form av skatteintäkter samt större möjligheter för våra lokala företag att utvecklas i samband med dessa tävlingar. Men detta fanns inte med i beräkningarna vid beslutet utan, igen, det var viktigare att få ett badland med ett japanskt spa som är beräknat att bli en stor förlustaffär från början.Ett badland som, dessutom, skall konkurrera med två etablerade i närområdet, Kristianstads Badrike och Ugglebadet i Perstorp, samtAquakulnere i Malmö.
När man ovanpå detta arbetar så hårt för att motverka ett folkinitiativ i frågan så blir läget ännu allvarligare. I detta fall väljer man som demokratisk tillsatt politiker att attackera just det som gjort det möjligt för er att verka som just politiker.
Folkets vilja.
Det som står på spel i Hässleholm just nu är många kritiska punkter och det skall bli intressant att följa och arbeta med detta inför valet 2026 men de viktigaste måste ju ändå vara:
– Kommer politikerna i Hässleholms kommun att respektera folkets vilja?
– Vem skall ta ansvar för att bristfällig information delgavs inför beslutet om badhuset och tillhörande processer?
– Hur mycket betyder kransorterna verkligen för Hässleholms kommuns politiker?
Och den viktigaste:
– Hur stort ansvar kommer politikerna ta för kommunens ekonomi i framtiden?
Kransorterna har länge fått stå tillbaka för Hässleholms innerstad och badhusfrågan är bara en liten del som visar på detta. Kommunen måste tänka på att majoriteten av väljarna bor utanför Hässleholm, inte i innerstaden. Detta blev, igen, tydligare på kommunfullmäktige i måndags.
Återigen hävdade de styrande partierna (S) och (M) att vi måste ta ansvar för kommunens ekonomi. Efter badhuset så har kommunen 1,5 miljarder i skulder, att hitta 100 till för att renovera Tyringe och Bjärnum går inte.
Men man hade inga problem med att acceptera en ökning av skulden med över 475 miljoner kronor för att bygga det nya badlandet, med ett japanskt spa, i centrala Hässleholm?
Sluta använda ansvarstagande för kommunens ekonomi som anledning och ett incitament, när ni själva inte tar ansvar i frågan från början!
Om ni verkligen vill börja ta ansvar så börja med att berätta anledningarna till stängningarna av simhallarna i kransorterna och berätta den verkliga anledningen, inte den inövade kommentaren för media och talarstolen i kommunfullmäktige.
Den börjar bli uttjatad.
Det är dags att denna inställning förändras.
Claus Bonde
Tyringe