Tong Wangs konst, som i sommar fyller kulturhusets utställningshall, rör sig mellan fantasi och verklighet, det förflutna och framtiden. Här finns många olika tekniker: målningar i olja, akryl och gouache, tuschteckning på sidentyg och skulpturer. Den senaste inspirationen kommer från naturen i Vittsjö där Tong Wang och hans fru Lan Lan bott sedan 2023.
Imorgon, lördag, är det vernissage med kinesisk teceremoni, invigning av kulturchef Jens Olsson och tal av Else Marie Bukdahl, konsthistoriker och tidigare rektor för Det kongelige danske kunstakademi där Tong Wang fortfarande är gästprofessor.

Utställningen i Hässleholm kulturhus heter Nio säsonger.
– Det handlar inte om årstider utan om mentala säsonger i livet, säger Tong Wang.
Han visar sin senaste tavla som målats särskilt till utställningen. Den har nio ansikten som befinner sig i olika ”säsonger”, perioder i livet.
Han studerade på konstakademi i Kina och fortsatte som professor. 1988 lämnade han Kina för Danmark och sedan Sverige. Förutom gästprofessuren i Köpenhamn har han kvar en koppling till Danmark genom sitt medlemskap i Corner, en konstnärsgrupp som funnits sedan 1920-talet med årliga utställningar.

Han berättar entusiastiskt om hur han moderniserat den mångtusenåriga kinesiska tekniken med målning på sidentyg. Han visar plastprototyper i 3D-teknik till kommande keramikskulpturer, färgglada eller drömlika målningar sida vid sida med svartvita teckningar av katastrofer som krig, dock med ett dansande par framför ruiner, och naturkatastrof, med ett lekande barn i förgrunden.
– Varje tavla har sin egen historia, säger han.

Vittsjön syns i bakgrunden i en målning med en kvinna som har blommor i hela ansiktet. Tong Wang avslöjar att han hade slutat måla landskap sedan han lämnat Kina, men att Vittsjös natur förändrat hans måleri.
– Det är jättefint i Vittsjö, säger han.

Selma Lagerlöf har också inspirerat, till en gås som flera Nils Holgersson, både pojkar och flickor, klättrar på.
– Jag hoppas få göra en stor som barn kan klättra på, säger han.

Pandor är med i ett par av hans skulpturer. En av dem är helt vit, men har två burkar framför sig med svart och röd färg. Vilken ska han välja?
– Det handlar om alla människors livstema, att hitta sig själv, säger Tong Wang.
En annan panda kämpar mot en drake.
– Det är en modig panda som vågar gå emot en stor drake.

Tong Wang vill att utställningen ska få betraktarna att reflektera över existensens väsen.
– Jag hoppas att besökarna ska uppleva den inspirerande, att konsten ska berika livet, säger han.
Tillsammans med kommunen planerar han också för fullt för workshops i skolor före sommarlovet. Elever i åldern 9-13 år ska få prova på att måla med fina kinesiska penslar på rispapper.
På vernissagen serverar Lan Lan kinesiskt te i små koppar av särskilt fin keramik som ska ge teet från Fujan-provinsen i södra Kina den bästa aromen. Vid en riktig kinesisk teceremoni sitter man kring låga bord, men här får nog besökarna ta sitt te och gå omkring.

Vernissagen hålls klockan 11.15-14.00.
Utställningen pågår till och med den 9 augusti.
Text och foto: Berit Önell