INSÄNDARE. Sverige står inför en allvarlig brist på svenskt nötkött. Under 2024 var den totala konsumtionen av nötkött cirka 23,2 kilo per person, vilket motsvarar ungefär 240 000 ton för hela befolkningen. Med en självförsörjningsgrad på runt 55 procent innebär det att vi årligen saknar omkring 107 000 ton nötkött.
Ser man till Sveriges självförsörjningsgrad totalt för livsmedel ligger den idag på cirka 50 procent, vilket innebär att hälften av den mat vi konsumerar är importerad. Detta är en markant nedgång från cirka 75 procent i slutet av 1980-talet. Utvecklingen gör Sverige sårbart vid kriser som påverkar importen av livsmedel och insatsvaror.
För att stärka vår beredskap och minska beroendet av import krävs satsningar på att öka den inhemska livsmedelsproduktionen, inklusive nötkött.
Detta är inte bara en fråga för lantbruket – det är en fråga för totalförsvaret.
Sverige är idag beroende av import för cirka hälften av sitt nötköttsbehov, främst från EU och Sydamerika. Vid kris, konflikt eller avspärrningar riskerar vi att snabbt stå utan tillgång till detta baslivsmedel. Dessutom saknar vi nationella och regionala beredskapslager av livsmedel, vilket gör oss extra sårbara.
Våra slakt- och distributionssystem är centraliserade och beroende av el, internet och digital logistik. Om dessa slås ut – genom cyberangrepp, elavbrott eller överbelastning – riskerar hela livsmedelskedjan att kollapsa.
Därför är det avgörande att vi bevarar och utvecklar små, lokala slakterier som kan fortsätta fungera även när el eller internet ligger nere. Dessa slakterier är inte bara en trygghet för landsbygdens jordbrukare – de är en hörnsten i vår civila beredskap.
Att bygga upp nötköttsproduktion tar tid – ofta tre till fem år – och det är inget som går att improvisera i efterhand. När krisen väl är här är det för sent att börja.
Liberalerna Hässleholm anser att det är hög tid för en nationell satsning på svensk köttförsörjning men även andra insatser för att öka vår självförsörjningsgrad på totalen för andra livsmedel:
• Vi måste stärka den inhemska nötköttsproduktionen genom långsiktiga villkor och ekonomisk förutsägbarhet.
• Vi måste tillsammans med lantbruksorganisationer såsom LRF ta fram planer och handlingsprogram för hur vi kan stärka och öka den inhemska livsmedelsproduktionen och öka självförsörjningsgraden
• Småskaliga, lokala slakterier måste få stöd att moderniseras – men med robusthet i fokus. De ska kunna fungera även utan elnät och internet.
•Ett livsmedelsberedskapslager måste byggas upp, med både frys- och kylkapacitet regionalt.
• Konsumenter måste uppmuntras att välja svenskt, även om det kostar något mer. Det är en investering i vår motståndskraft.
• Upphandlare i offentlig verksamhet måste arbeta för att öka inköpen från lokala producenter och bara välja svenska produkter.
Detta är inte bara en landsbygdsfråga. Det är en säkerhetsfråga.
Att återställa och stärka Sveriges självförsörjningsgrad är avgörande för att säkerställa livsmedelsförsörjningen i händelse av kris eller krig. Om Sverige ska kunna stå upp i en allvarlig kris eller i ett krig, då måste vi kunna mätta vår egen befolkning – oavsett vad som händer i omvärlden.
Thomas Haraldsson (L)
Gruppledare Liberalerna Hässleholm
Agneta Olsson Enochsson (L)
Thomas Nilsson (L)