torsjö live

Tidigare kommunalråd föreslås leda GBF

Tidigare kommunalråd föreslås leda GBF

Tidigare kommunalrådet Tommy Nilsson (S) föreslås som ny ordförande för GBF, Göingebygdens biologiska förening. Föreningen håller sitt årsmöte imorgon kväll.

Thomas Johnsson i valberedningen ser inga problem med att en förening som fungerar som remissinstans i miljöfrågor har en ordförande som nyligen lämnat ett tungt politiskt uppdrag i kommunen.

Föreningen har haft svårt att hitta en ny ordförande efter Lennart Mattsson som redan för två år sedan meddelade att han ville avgå. Han satt sedan ändå kvar ett år, men under det gångna året har GBF inte haft någon ordförande.

– Vi frågade Tommy redan i somras och han tackade ja efter att vi haft ett möte om vad det innebär, berättar Thomas Johnsson, sammankallande i valberedningen.

Han förklarar att frågan om föreningens roll gentemot kommunen då också kom upp.

– Ordföranden företräder vår förening och det allmänna naturintresset, säger Thomas Johnsson.

Tror inte på konfrontation

Han tror inte att Tommy Nilsson, som lämnade kommunalrådsposten för två och ett halvt år sedan, skulle ha svårt att ifrågasätta kommunal exploatering om den skulle stå i strid med naturintresset.

– Vi tror inte det. Men vi har alltid eftersträvat en god kontakt med kommunen. Vi tror inte på konfrontation utan hellre dialog med hjälp av fakta, säger Thomas Johnsson.

Men om fakta leder till en intressekonflikt?

– Det kan förstås bli så, men om vi tittar tillbaka har vi inte haft så många konflikter med kommunen, säger Thomas Johnsson.

Föreningen har istället regelbundna möten med kommunen och dess bolag, för att förebygga ”naturvårdstabbar”.

Synpunkter från en medlem

Thomas Johnsson har bara fått synpunkter på förslaget från en medlem.

– Jag har hört en av våra medlemmar ställa samma fråga som du. Vi har varit väldigt öppna med det här. Jag tror inte att det är kontroversiellt, säger han.

Han konstaterar att styrelsen består av åtta personer.

– Det finns ingen möjlighet för en ordförande att driva sin egen linje om inte övriga styrelsen är med på den, säger han.

Han berättar att Tommy Nilsson har varit medlem i GBF i många år och ofta deltagit i föreningens möten.

Har själv tackat nej

Thomas Johnsson har själv fått frågan om han vill bli ordförande, men tackat nej. Han har varit adjungerad i styrelsen när den varit utan ordförande och även tidigare under många år haft en ledande funktion. Han har också arbetat med föreningsutveckling i sin anställning på Studiefrämjandet.

– Jag sprang in i väggen för några år sedan och är nu nybliven pensionär. Jag vill ta det väldigt lugnt nu, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se