torsjö live vers2

Kommunen ska inte visa anslutningsgrad

Kommunen ska inte visa anslutningsgrad

Kommunen har backat och ska inte visa anslutningsviljan för fiber i olika områden. Det meddelar IT-strateg Ann Andersson efter att Frilagt på fredagen publicerat siffrorna. Hon hävdar nu att kommunen aktivt sedan i början på året förklarat att anslutningsgraden inte kan visas på ett meningsfullt sätt och att man därför låter bli.

Någon sådan information finns dock varken på fiberportalen eller på Facebooksidan Fibernät i Hässleholms kommun. I förra veckan sa Ann Andersson till Frilagt att anslutningsgraden ska presenteras så fort man hinner.

Kommunens IT-strateg Ann Andersson säger nu att det inte är meningsfullt att visa anslutningsviljan för fiber. Foto: Urban Önell
Kommunens IT-strateg Ann Andersson säger nu att det inte är meningsfullt att visa anslutningsviljan för fiber. Foto: Urban Önell

Sedan kommunen i december utlovade att anslutningsviljan skulle presenteras på fiberportalen har många invånare ställt frågor om när det ska ske. De har fått lite olika svar med innebörden att det inte är möjligt för närvarande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har inte kunnat presentera det så som vi hade hoppats. I dagsläget går det inte att se anslutningsviljan utan enbart vilket geografiskt område som din adress tillhör, skrev Fibernät i Hässleholms kommun den 29 februari.

På fiberportalen står det fortfarande: ” Du kan följa anslutningsgraden direkt här på sidan”. Det fungerar när det gäller pilotprojektet på Röinge-Östervärn där grävning pågår, men ingen annanstans. Däremot kan vem som helst skriva in sin egen och andras adresser och på så sätt få fram hur stor andel hushåll i ett område som beställt fiber, det vill säga anmält intresse.

Frilagts presentation visade att varken Stoby eller Sjörröd som nu står på tur, hade högst anslutningsgrad.

– Anslutningsviljan var högst i Stoby och Väster-Gäddastorp. Det kan vi se i våra system. Men vi kan inte presentera de uppgifterna ännu, sa Ann Andersson tidigare till Frilagt.

Nu låter det annorlunda.

– Det jag sa var att vi arbetar på att öka kommunikationen, inte hur eller att det skulle ske i form av att vi presenterar några siffror, meddelar hon på fredagseftermiddagen via mejl till Frilagt.

Hon ringer inte tillbaka när Frilagt ber henne ringa upp och hon svarar inte på frågan varför hon ändrat sig, inte heller varför hon sa att Stoby hade högst anslutningsvilja.

– När vi tog beslutet hade Stoby högst anslutningsvilja av de byggbara områdena, skriver hon.

Hon svarar inte på Frilagts följdfråga om vad det innebär att ett område är byggbart.

– Tyvärr blir det oerhört missvisande när du skriver så eftersom områdena i portalen är en del av en större indelning  och den är enbart intern. Vi är mer transparenta än någon annan och det som presenteras i nuläget är vad vi kan presentera, skriver hon.

Transparens var dock knappast ledordet när kommunen nekade att lämna ut de flesta av avtalen gällande fibersatsningen till Frilagt. När Frilagt överklagat lämnades en del avtal ut. Kammarrätten dömde sedan kommunen att ompröva resten av beslutet eftersom den inte gjort en sådan noggrann sekretessprövning som den är skyldig att göra utan maskerat samtliga uppgifter med undantag från de inledande avsnitten. Därefter lämnades nästan hela avtalen ut.

Frilagt överklagade också att kalkylerna för kommunens fibersatsning inte lämnades ut. Här gav kammarrätten kommunen rätt i att kalkylerna inte är färdigställda och därmed inte offentlig handling, inte ens den del som var klar och låg till grund för beslutet i kommunfullmäktige i maj. Frilagt överväger att driva ärendet vidare till högre instans.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se