torsjö live vers2

Fridolin skakas av flera MP-skandaler

Fridolin skakas av flera MP-skandaler

Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin, med rötterna i Vittsjö, är i rejält blåsväder. Inte nog med bostadsministern Mehmet Kaplans samröre med islamister och tidigare partistyrelsekandidaten Yasri Khans vägran att ta kvinnor i hand, affärer som lett till bådas avgång. På onsdagskvällen kom också uppgifter om försök till politiska påtryckningar mot SVT:s Aktuellt  för att tysta kritiken mot Kaplan.

Miljöpartiet och dess språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, skakas av kritik för hanteringen av flera skandaler. Foto: Kristian Pohl/regeringskansliet
Miljöpartiet och dess språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, skakas av kritik för hanteringen av flera skandaler. Foto: Kristian Pohl/regeringskansliet

Gustav Fridolin besökte på onsdagen Tyringe Centralskola för att studera ett integrationsprojekt, men fick då även svara på medias frågor om turbulensen inom Miljöpartiet. Frilagt fick ingen pressinbjudan till Fridolins besök.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Stormen inom Miljöpartiet tog fart i förra veckan sedan det avslöjats att Kaplan deltagit i en middag tillsammans med representanter för den turkiska nationalistorganisationen Grå vargarna. Därefter uppdagades även några av hans tidigare kontakter med islamister och ett uttalande från 2009 där han jämställde Israels politik mot palestinierna med Nazitysklands agerande mot judarna, något som ledde till starka reaktioner, bland annat från Israels ambassadör.

Yasri Khan är inte längre aktuell som kandidat till partistyrelsen sedan det blivit känt att han inte tar kvinnor i hand. Valberedningen ska också ha känt till att det fanns intern kritik mot Khans värderingar innan han nominerades. Problemet ställdes dock inte på sin spets förrän Khan vägrade att skaka hand med en kvinnlig TV4-reporter.

Gustav Fridolin har inte haft lätt att hantera krisen.

– Jag kan erkänna att jag hade inte fullt ut förstått hur många kvinnor upplevde att man inte blev respekterad i och med hur Yasri Khan hälsade, sa han förvånande i P1-Morgon på torsdagen.

Han har också uttryckt sitt stöd för Kaplans värderingar som han menat var i linje med Miljöpartiets.

På onsdagskvällen reagerade han dock snabbt och resolut när han tog partiets planeringschef och presskontakt Magnus Johansson ur tjänst ett par timmar efter att han fick uppgift om anklagelserna om försök till påtryckningar.

Aktuellt kontaktade honom för att få någon i partiledningen att svara på kritik från riksdagsledamoten Jabar Amin som ifrågasatte hur turerna kring Kaplan hanterats.

– Om ni låter bli att prata om Kaplan skulle ni kunna få några tunga namn inom partiet som är kritiska mot att Khan varit nominerad, ska Magnus Johansson ha sagt till till Aktuellt.

När journalisten avböjde förklarade Johansson att han skulle se till att Jaber Amin ”knådades” under dagen och att han inte skulle vara särskilt kritisk i programmet på kvällen.

– Helt oacceptabelt, sa Gustav Fridolin till P1-Morgon.

I Gomorron Sverige uttryckte han också besvikelse över att partikamrater beskrivit skandalen kring Kaplan som att den var medias fel.

– Vi ska aldrig skylla på media. Det är inte ett partis uppgift att recensera medier, sa han.

Magnus Johansson förnekar nu att han uttryckt sig på det sätt som Aktuellt uppgett.

Frilagt har sökt Gustav Fridolin för en kommentar.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se