torsjö live vers2

Intrång i postens gula lådor

Intrång i postens gula lådor

Någon gjorde under natten till fredagen intrång i postens gula lådor vid postterminalen på Drottninggatan i Hässleholm. När Stefan Bergklint på väg till tåget vid femtiden på morgonen skulle lägga på ett brev såg han en massa brev som låg utslängda på marken nedanför lådorna, en del av dem uppsprättade. Han ringde genast polisen som kom till platsen och tog hand om breven. Post Nord i Hässleholm hämtar dem hos polisen och bevarar dem som eventuellt inte går att skicka.

Postens gula brevlådor utsattes för intrång natten till fredagen och uppsprättade brev låg på morgonen utslängda på marken. Foto: Stefan Bergklint
Postens gula brevlådor utsattes för intrång natten till fredagen och uppsprättade brev låg på morgonen utslängda på marken. Foto: Stefan Bergklint

Stefan Bergklint berättar att han bland annat såg något brev från sjukhuset och andra papper med känsliga personuppgifter. Han fotograferade och satte upp en lapp om att händelsen polisanmälts.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag bommade tåget 5.31, så jag fick vänta en stund på nästa tåg. Då såg jag från stationen att en polispatrull kom dit, säger han.

Brevlådorna var inte skadade, vilket tyder på att förövaren använt något verktyg för att ”fiska upp” posten.

– Kanske ett sådant som bilmekaniker använder om de tappat en mutter eller något i en motor, funderar Stefan Bergklint.

Stephan Söderholm på polisens regionledningscentral i Malmö berättar att brottet rubriceras som  intrång i förvar.

– Det är en del känsliga uppgifter i de uppsprättade breven, så det är klart allvarligt, säger han.

Syftet med intrånget har sannolikt varit att komma åt pengar eller andra värdehandlingar.

Enligt Söderholm är det ganska ovanligt att brevlådor vittjas. Det säger också Joakim Medin, produktionsområdeschef för Post Nord i Hässleholm.

– Under alla mina år har jag aldrig varit med om något sådant, säger han till Frilagt när han är på plats hos polisen för att hämta breven vid 9.30-tiden.

Han hoppas att de flesta försändelserna ska gå att skicka dit de ska.

– Vi ska gå igenom de som är öppnade och se om vi kan få ihop dem. Om någon misstänker att ett brev inte kommit fram går det bra att komma hit eller höra av sig till vår kundtjänst, säger han.

Den som har postat brev på Drottninggatan efter sista tömningen klockan 18 på torsdagskvällen och fram till cirka klockan 05.20 på fredagsmorgonen bör kontrollera att det nått mottagaren.

Joakim Medin uppmanar allmänheten att aldrig skicka kontanter i brev.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se