torsjö live vers2

Ulf Erlandsson lämnar Sverigedemokraterna

Ulf Erlandsson lämnar Sverigedemokraterna

Avgående kommunalrådet Ulf Erlandsson har begärt utträde ur Sverigedemokraterna. I ett pressmeddelande på söndagseftermiddagen berättar han också att han lämnar alla sina uppdrag i Hässleholm kommun och dess bolagsstyrelser.

Ulf Erlandsson (SD), kommunalråd i Hässleholm.
Ulf Erlandsson (SD), lämnar nu alla uppdrag och går ur partiet.

Uppmärksamheten i media har varit enorm under Erlandssons bara drygt tre veckor på kommunalrådsposten. För partiet var det en viktig milstolpe att få sin första vice ordförande i en kommunstyrelse.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Men snart kom skandalerna. Expo avslöjade först att Ulf Erlandsson delat rasistiska artiklar på Facebook. Den gångna veckan avslöjade SVT Skåne misstänkt fejkade intyg om förlorad arbetsinkomst, vägran att återbetala felaktiga ersättningar till kommunen och märkliga turer kring bolag och fastighetsaffärer.

På fredagen uppmanade Sverigedemokraternas partiledning honom att avgå.

– Han har blivit en belastning för partiet, förklarade Patrik Jönsson, regionråd och vice gruppledare för SD i Hässleholm.

Frilagt kunde senare på fredagseftermiddagen berätta att Ulf Erlandsson också beslutat sig för att avgå som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han uppgav då att han tänkte sitta kvar på övriga poster, bland annat i kommunfullmäktige och som ledamot i styrelserna för de kommunala bolagen Hibab och Hässleholm Miljö, något som partisekreterare Richard Jomshof ska ha godkänt.

Nu har Ulf Erlandsson alltså tänkt om och lämnar alla sina uppdrag.

Han skriver i pressmeddelandet: ”Jag har nu lämnat in avsägelse för samtliga av mina politiska uppdrag i kommunen och bolagsstyrelser. Jag har även begärt utträde ur partiet. Jag känner att detta är det bästa för mig, min familj och mina vänner. Jag önskar att ingen annan, oavsett parti, ska behöva utsättas för denna grova smutskastning”.

Patrik Jönsson förstår beslutet

Patrik Jönsson säger på söndagseftermiddagen till Frilagt att han förstår Ulf Erlandssons beslut.

– Det har varit ett väldigt hårt drev mot Ulf. Det är hemskt att drabbas av något sådant. Jag har full förståelse och respekt för hans beslut. Han har gjort mycket bra för oss i Hässleholm, säger han.

Samtidigt betonar han att han tycker att det är viktigt att politiker granskas.

– Om det kommer fram uppgifter som är riktiga tycker jag att det är helt korrekt. I detta fallet är det uppgifter som till stor del stämmer. I vissa delar uppfattar jag dem som starkt vinklade. Men det är ändå så pass tungt, säger han.

Mest kritik mot felaktiga ersättningar

Patrik Jönsson förklarar att partiledningen riktade mest kritik mot att Ulf Erlandsson inte ville betala tillbaka ersättning som var felaktig. Ett krav för att han skulle få sitta kvar i fullmäktige var därför att han betalade tillbaka beloppet som inte preciserats av kommunen. Enligt revisionsbyrån gäller det det mesta av de 186 000 kronor som betalats ut under åren 2011-2013. Kommunen beslöt för två år sedan att inte driva någon rättslig process för att få in pengarna eftersom revisorn inte bedömde att det skulle lyckas.

– Jag imponeras inte heller av Hässleholms kommuns hantering av ärendet. Det kan finnas grund för att se över alla andra utbetalningar också. SD ska inte särbehandlas. Men det är en brist hos mig att jag inte satt mig in i det här bättre. Med facit i hand har jag varit naiv, säger Patrik Jönsson.

Efterträdare utses inom en månad

Nu är hans fokus på att hitta en ersättare till Ulf Erlandsson och ta hand om SD-gruppen i Hässleholm.

– Gruppen mår inte bra av det som hänt. Det är många som har tagit illa vid sig, säger Patrik Jönsson.

Själv beskriver han situationen som något av det värsta han varit med om under hela sin 15-åriga politiska karriär.

– Ulf är en personlig vän till mig. Jag lider med honom och hans familj.

På tisdag hålls ett extra möte med anledning av den uppkomna situationen.Inom en månad hoppas Patrik Jönsson att kunna presentera ett nytt SD-kommunalråd. Tills dess är posten som förste vice ordförande i kommunstyrelsen vakant.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se