torsjö live

Sverigedemokrater lämnade i protest

Sverigedemokrater lämnade i protest

Sverigedemokraterna i Hässleholm ser ut att kollapsa efter avslöjandena kring kommunalrådet Ulf Erlandsson och hans avgång.

Sex av partiets ledamöter lämnade sina uppdrag med omedelbar verkan inför kommunfullmäktige ikväll. Ordförande Michael Strömberg, som är en av dem, lämnar också partiet.

– Patrik Jönsson och partiledningen har gått bakom ryggen på mig angående Ulf. Trots att jag varit ordförande har jag inte fått veta någonting, säger han till Frilagt på väg ut från fullmäktigesalen.

Michael Strömberg, ordförande i SD i Hässleholm, är en av sex sverigedemokrater som lämnar alla sina uppdrag i Hässleholms kommun i protest mot hur avslöjandena kring Ulf Erlandsson hanterats.
Michael Strömberg, ordförande i SD i Hässleholm, är en av sex sverigedemokrater som lämnar alla sina uppdrag i Hässleholms kommun i protest mot hur avslöjandena kring Ulf Erlandsson hanterats.

Det blev en dramatisk inledning på kommunfullmäktige. Michael Strömberg gick upp i talarstolen och läste en hälsning från Ulf Erlandsson som tackade för ett trevligt samarbete i kommunen. Strömberg meddelade sedan att han inte tänkte registrera sig eftersom han skulle avgå tillsammans med fem partikamrater vars namn han läste upp. Han lämnade in sin ”padda” som han redan raderat.

Även Ulf Erlandssons fru Åsa Erlandsson gick upp i talarstolen och bekräftade att hon frånträdde alla sina uppdrag i kommunen.

De lämnade salen tillsammans med Jennie Strömberg. De andra tre personer som lämnar sina uppdrag är partiets kassör Håkan Spångberg, Solbritt Erlandsson och Fredrik Rosenberg, som dock inte var på plats vid fullmäktige.

– Jag kommer att lämna alla handlingar direkt till våra distriktsombudsmän för att säkerställa att ingen ska kunna anklaga oss för något, säger Michael Strömberg.

Han och de andra som lämnar förklarar att de inte kan acceptera sättet som partiet har behandlat Ulf Erlandsson på.

– Man står inte upp för varandra, säger Michael Strömberg.

Åsa Erlandsson stannar i partiet och på sina uppdrag i Region Skåne.

– I min värld står man upp för varandra när det blåser, säger också hon.

Michael Strömberg berättar att han och de andra hade pratat om att avgå vid kommunstyrelsen på onsdag, men han tyckte inte att han kunde vänta tills dess och inte heller tills det extra möte som partiet planerat till imorgon kväll.

– Jag vill inte sitta och må dåligt en dag till, säger han.

Han säger att det är många som nu också är rädda för att fortsätta med sina uppdrag av oro för att bli uthängda i media på liknande sätt som Ulf Erlandsson.

– När man har familj och barn är det inte värt det, säger Jennie Strömberg.

De som nu avgått lämnar vakanser efter sig på flera tunga poster. Michael Strömberg och Håkan Spångberg har haft hela 14 olika uppdrag vardera. Strömberg är bland annat förste vice ordförande i socialnämnden, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i tekniska nämnden, vice ordförande i Hässleholms vatten och ersättare till överförmyndaren.

Spångberg har bland annat varit förste vice ordförande i miljönämnden, ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i valnämnden, ledamot i omsorgsnämnden och ersättare i dess arbetsutskott.

Åsa Erlandsson har bland annat varit förste vice ordförande i omsorgsnämnden och ersättare i kommunstyrelsen.

Jennie Strömberg är bland annat ledamot i omsorgsnämnden. Solbritt Erlandsson är bland annat ersättare i kommunfullmäktige. Fredrik Rosenberg är ersättare i kommunfullmäktige.

Viss förvirring uppstod i fullmäktige efter beskedet om sverigedemokraternas avgång. Sammanträdet ajournerades medan SD-gruppen försökte hitta ersättare, men två platser stod tomma resten av kvällen.

Vice gruppledaren Patrik Jönsson samlade resterna av sin fullmäktigegrupp till kort diskussion efter fullmäktiges sammanträde.
Vice gruppledaren Patrik Jönsson samlade resterna av sin fullmäktigegrupp till kort diskussion efter fullmäktiges sammanträde.

Efter sammanträdet samlar Patrik Jönsson sina medlemmar till en kort diskussion om läget. Därefter svarar han kort på medias frågor innan de som är kvar i SD-gruppen gemensamt åker till MacDonalds.

Visste du något om avsägelserna i förväg?

– Nej.

Hur ska ni fylla alla vakanser?

– Vi ska efter bästa förmåga lösa det här. Vi har många bra kandidater.

Det är tunga poster i kommunen och både ordförande och kassör i partiet?

– Ja, men de som har lämnat är sex av Ulfs vänner eller släktingar.

 

Hade du kunnat hantera situationen annorlunda?

– Nej.

Michael Strömberg säger att du inte har pratat med honom om hur avslöjandena om Ulf skulle hanteras?

– Det stämmer inte.

Berit Önell

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se