Gruppen-3a-328x120

SVT svarar på Erlandssons insändare

SVT svarar på Erlandssons insändare

SVT svarar på sin hemsida på insändaren från Hässleholms avgående SD- kommunalråd Ulf Erlandsson. Erlandsson kallade SVT för ”Fejknews” och hävdade att granskningen av hans verksamheter utelämnade avgörande uppgifter och inte höll sig till fakta.

Så här skriver Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg:

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

”Ett av SVT:s viktigaste uppdrag är att granska makten. Vi på SVT Nyheter Skåne har i vår granskning av det avgående kommunalrådet Ulf Erlandsson (SD) visat på en helhetsbild av Hässleholms näst högste politikers affärer inom och utanför politiken. Och som alltid har vi gjort en noggrann faktakontroll före publicering.

Det avgående kommunalrådet i Hässleholm, Ulf Erlandsson, påstår här i en insändare att vi på SVT ägnat oss åt ”fejknews” när vi granskat honom. Inget är oss mer främmande.

Vår rapportering har varit saklig och objektiv och Erlandsson har fått möjlighet att kommentera allt. Helst hade vi velat träffa honom och göra en intervju, något som nästan aldrig brukar vara ett problem med folkvalda. Men han har avböjt och bara svarat via mail och vi har publicerat hans svar. Tyvärr har han inte svarat på alla frågor. Det är såklart ett demokratiskt problem när kommunala makthavare inte är tillgängliga.

Här en genomgång av vad som sagts och inte sagts i vår rapportering:

Erlandsson säger att vi utmålat hans industrifastighet i Hästveda som rena miljöfaran, men vi har bara bara berättat om de faktiska förhållandena att det inte finns nån överhängande risk med tungmetallerna på området men att miljöchefen i Hässleholm är kritiskt till att det ligger stora högar med sand och tungmetaller där och att kommunen kommer att kräva att Erlandsson tar hand om det.

Erlandsson påstår att vi vinklat en nyhet som om att han ägde ett åkeri vid konkurs. Det är inte sant. Vi berättade att han sålde det innan konkursen.

Erlandsson påstår att vi skulle sagt att en av hans anställda bor i hans industrifastighet (vilket man inte får). Det är inte sant. Vi har bara rapporterat det vi vet. Det finns personer folkbokförda på industrifastigheten och en person har berättat för oss att han känner igen namnet på en av dem som Erlandssons anställda.

Och Erlandsson har
 fått kommentera detta i vår rapportering: ”Det är inte mina anställda och jag har ingen kännedom att det finns personer skrivna där. Det måste vara en av hyresgästerna som haft sin personal skrivna i den nya hallen”.

Vi skulle, enligt Erlandsson, ha påstått att han måste ha revisor. Det stämmer inte. Erlandsson påstår att han har revisor men Bolagsverkets jurist tillbakavisar det. Och det är Bolagsverket som hävdar att Erlandsson borde ha revisor.

Den som tycker att vi på något sätt brustit i rapporteringen kan få saken prövad genom att anmäla det till Granskningsnämnden för radio och tv. Även vi ska tåla att bli granskade.

Reportern Per Lärka har tillsammans med resten av redaktionen avslöjat högst relevanta nyheter som annars kanske aldrig hade blivit kända.”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se