torsjö live vers2

Polisutredning om Erlandssons intyg

Polisutredning om Erlandssons intyg

Tidigare SD-kommunalrådet Ulf Erlandssons ifrågasatta intyg för förlorad arbetsinkomst utreds nu av polisens bedrägerirotel. Brottsrubriceringen är bidragsbrott.

Kommunen har inte formellt krävt tillbaka ersättningarna, trots att en revisionsbyrå dömt ut intyget.

Enligt förundersökningsledare Mats Eliasson är detta inget hinder för åtal om det kan bevisas att en person under falska förespeglingar tillskansat sig ersättningar.

SVT Skåne avslöjade nyligen att företagaren Ulf Erlandsson fått ut cirka 160 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst som han inte kunnat styrka. Han begärde under åren 2011-2013 först 300 kronor per timme för sitt politiska arbete, sedan 270, istället för de 90,90 som var kommunens schablonbelopp för företagare med politiska uppdrag. Han skaffade sedan ett intyg om att han kört lastbil hos en tidigare företagskollega som överlåtit företaget till ”målvakter” med kriminella kopplingar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

En privatperson har anmält Erlandsson till åklagarkammaren som i sin tur har överlämnat ärendet till polisen.

– Som är väl bekant genom massmedia har SD-politikern Ulf Erlandsson i Hässleholm, nyvalt kommunalråd, fått ut ersättningar för förlorad arbetsförtjänst som vida överskrider vad han har rätt till. Eftersom utbetalningarna grundar sig på uppgifter som Erlandsson lämnat på felaktiga grunder får jag intrycket att han gjort sig skyldig till, åtminstone, osant intygande, vilket härmed anmäles för vidare åtgärd, skrev anmälaren till åklagaren.

Förundersökningen har just inletts.

– Det har inte hänt så mycket än. Min grupp är avfolkad, vi har bara 4,8 utredare av 10 på plats och igår var det möte hela dagen. Men steg ett är att vi behöver inhämta lite bevisning från kommunen, säger Mats Eliasson.

Han vill också veta om kommunen har för avsikt att återkräva pengarna. Det är dock inte kriteriet för om agerandet är brottsligt eller inte.

– Nej, ett återkrav påverkar bara skadeståndsdelen, det avgör inte om en misstänkt är fri från ansvar, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se