torsjö live vers2

Stenhammars ilska bäddade för läktarbygget på Vittsjö IP

Stenhammars ilska bäddade för läktarbygget på Vittsjö IP

Linda Sällström, i mitten, klev med sina tre mål upp i toppen av Damallsvenskans skytteliga, med sammanlagt nio mål. Hon delar den placeringen med Kvarnsvedens Tabitha Chawinga Foto: Anders Thall/knallofall.se
Linda Sällström, i mitten, klev med sina tre mål upp i toppen av Damallsvenskans skytteliga, med sammanlagt nio mål. Hon delar den placeringen med Kvarnsvedens Tabitha Chawinga Foto: Anders Thall/knallofall.se

Inte nog med att solen sken över invigningen av det nya läktarbygget på Vittsjö Idrottspark. Den sken i allra högsta grad också över hemmalaget Vittsjö GIK som avancerade till en femteplats i damallsvenskan efter att gästande Djurgården besegrats med 4-1. Och även över finansmannen Olof Stenhammar vars ilska över beskedet att inte ge Vittsjö fortsatt dispens för spel på hemmaplan i damallsvenskan, blev en starkt bidragande orsak till att det nu finns en ny läktare.

 – Jag blev riktigt förbannad när jag hörde att Vittsjö kanske skulle tvingas spela sina hemmamatcher på bortaplan. Så behandlar man inte en klubb från en mindre ort. Det är där rötterna i det svenska idrottslivet finns.

Orden är finansmannen Olof Stenhammars, vars ilska mot Svenska Fotbollsförbundet ledde till att han bidrog med 300 000 kronor för att finansiera ett läktarbygge i Vittsjö. Den förre Algachefen och vittsjöbon var självklart på plats när den nya läktaren skulle invigas

– Jag och min familj hade åtta fina år i Vittsjö, säger Stenhammar som med sin gåva ville ge tillbaka lite till orten.

Förutom att han passade på att fylla på sin burk med äkta vittsjöluft (!) fick han också se sitt forna hemmalag besegra gästande Djurgården med hela 4-1. Detta efter ett äkta hattrick av Linda Sällström på dryga kvarten i första halvlek. I andra halvlek tilläts gästerna reducera innan inhoppande Clara Markstedt visade att målsinnet är intakt även efter skadan då hon på typiskt manér forcerade in slutresultatet 4-1.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim invigde läktaren med ett klipp. I bakgrunden är Stig Sjöberg redo att blåsa fanfar. Foto: Anders Thall/knallofall.se
Oppositionsrådet Lena Wallentheim invigde läktaren med ett klipp. I bakgrunden är Stig Sjöberg redo att blåsa fanfar. Foto: Anders Thall/knallofall.se

Tillkomsten av läktaren är speciell, och klubbens ordförande Sigvard Gustavsson gläds över den enorma uppslutningen kring klubben sedan beskedet kom att Vittsjö inte längre skulle få dispens för de 160 läktarplatser under tak som saknades.

Alternativen var att spela hemmamatcherna på annan ort eller begära sig ur damallsvenskan. Men det visade sig att det var fler än Olof Stenhammar som ilsknade till. En facebook-grupp, Vittsjö ska spela i Vittsjö samlade snabbt närmare 1 500 medlemmar och pengarna började strömma in. Sedan klev Hässleholms kommun och Olof Stenhammar också in i bilden. Men också en rad lokala företag som på olika sätt bidragit till läktarbygget. 
– Från början kände jag både oro och ilska, berättade Lena Wallentheim, oppositionsråd (S) i Hässleholms kommun, när hon, innan matchstart, förrättade invigningen av den nya läktaren.

– Men varken från min eller kommunens sida rådde några tvivel och vi kom till ett snabbt beslut att bidra med 150 000 kronor. Vittsjö GIK:s damallsvenska lag är ett av kommunens viktigaste varumärken och det måste vi slå vakt om.

Efter bandklippningen blev det naturligtvis en fanfar, framförd av Stig Sjöberg på trumpet.

I pausen passade klubben på att, genom Olof Sixten, tacka såväl Olof Stenhammar och kommunen som alla andra som på olika sätt visat sitt stöd och bidragit till förverkligandet av den nya läktaren.

Dagen blev ju knappast sämre av att Vittsjö, i och med segern mot Djurgården, avancerade till en fin femteplats i damallsvenskan.

Gert Jacobsson

Miljardären, före detta Vittjöbon och numera även läktarmessenaten Olof Stenhammar hade en burk med Vittsjöluft med sig när han mötte Vittsjös tjejer. Foto: Anders Thall/knallofall.se
Miljardären, före detta Vittjöbon och numera även läktarmessenaten Olof Stenhammar hade en burk med Vittsjöluft med sig när han mötte Vittsjös tjejer. Foto: Anders Thall/knallofall.se

 

 

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se