Gruppen-3a-328x120

Hemlösa får ny lokal i Globenhuset

Hemlösa får ny lokal i Globenhuset

Föreningen Hemlösa i Hässleholm har hittat en ny lokal. Det är nykterhetsorganisationen IOGT-NTO som öppnat upp sin föreningslokal för de hemlösa och deras behov. Globen-huset är strategiskt placerat i centrala stan. 

– Det här ligger helt i linje med vår målsättning att ta hand om människor som hamnat lite utanför i samhället, säger IOGT-NTOs ordförande Gunnar Haraldsson. Därför får HiH vara här helt gratis.

Lina Jönsson, vice ordförande i HIH, är tacksam att IOGT-NTO ställer upp med lokal.
Lina Jönsson, vice ordförande i HIH, är tacksam att IOGT-NTO ställer upp med lokal till frukostarna för hemlösa.

I september kommer frukostserveringarna på lördagar och söndagar för Hässleholms hemlösa att öppna i Globens källare. Fram tills dess kommer HiH att fortsätta att husera i Örtagården, som är en del av Svenska kyrkans lokaler. Föreningen har dock tvingats börja se sig om efter andra lokaler, eftersom Hässleholms församlings verksamhet expanderar och har svårt att få lokalerna att räcka till.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har haft ett gott samarbete med Svenska kyrkan, poängterar Lina Jönsson, vice ordförande i HiH.

De nya lokalerna ligger bara ett stenkast från de gamla.

– Det här är glädjande nyheter, vi får en central lokal, just en sådan som vi behöver, säger Lina. Vi kan också få en kontinuitet och det blir inget uppehåll i verksamheten.

Hur många som kommer till frukostserveringarna varierar, men det handlar ofta om ett femtontal personer.

– De är så tacksamma och vänliga. Någon har sagt att det är det vi hjälper till med som gör att de själva orkar med just den här veckan. Själv blir man så glad ända in i hjärteroten när man känner att man kan göra något betydelsefullt för dem.

Förutom något i magen kan de hemlösa kan få hjälp med andra behov, exempelvis få nya och fräscha kläder. Både det ena och det andra tack vare generösa bidrag från föreningar, företag och privatpersoner som skänker matvaror och bidrar ekonomiskt för att möjliggöra det som Hemlösa i Hässleholm gör.

– Det finns så många vänliga själar, konstaterar Lina Jönsson med tacksamhet i rösten.

I och med samarbetet med IOGT-NTO och deras studieförbund NBV kommer HiH också att kunna expandera genom att anordna föreläsningar. Exempelvis om social utsatthet, psykisk ohälsa och drogproblematik.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se