torsjö live vers2

Två unga dömdes för gängbråket i parken

Två unga dömdes för gängbråket i parken

De två unga män som åtalades för gängslagsmålet i Hembygdsparken i höstas dömdes på onsdagen för misshandel. Påföljden för den äldste, som nu fyllt 19 år, blir villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. 16-åringen får ungdomsvård enligt socialtjänstens vårdplan och döms på totalt sex åtalspunkter: misshandel vid fem tillfällen, försök till misshandel, ringa misshandel, ringa narkotikabrott vid två tillfällen, olovlig körning samt rattfylleri.

Hässleholms tingsrätt dömde på onsdagen de två tonåringar som åtalats för misshandel i samband med gängslagsmålet i Hembygdsparken i höstas. Foto: Berit Önell

Slagsmålet i parken den 27 oktober 2016 uppstod som en följd av en längre tids motsättningar mellan två grupper, med arabiskt respektive afghanskt ursprung. Bråket denna dag började på busssen. Därefter går berättelserna isär.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hässleholms tingsrätt väljer att tro på i princip hela åklagaren Eva Norbergs version som bygger på de fyra afghanska målsägandenas berättelser och stöds av det utomstående vittne som passerade Hembygdsparken och såg hela händelseförloppet.

Rätten konstaterar att de inblandade var i konflikt med varandra och kände till varandra sedan tidigare.

– De uppgifter som lämnats av dem som var inblandade i händelsen måste därför bedömas med försiktighet. Därtill kommer att alla de som hörts har berättat att det var tumultartat på platsen, skriver tingsrätten.

Trots det menar rätten att målsägandenas berättelser är sammanhängande, detaljerade och trovärdiga.

Den målsägande som hamnade på marken och blev trampad och stampad i huvudet berättade att 16-åringen kom fram till honom och sprayade honom i ögonen så att han fick ont och svårt att se. Därför tog han tag i 19-åringen och bet honom i ryggen innan han ramlade och fick ta emot slag och sparkar. Det var 19-åringen som trampade honom i ansiktet. Han tog tag i hans ben för att försöka freda sig. 19-åringen slog honom också med ett bälte.

Tingsrätten anser inte att 19-åringens förklaring om att han bara försökte freda sig håller eftersom offrets agerande mot honom motiverades av hans och 16-åringens angrepp.

Ytterligare två målsägande blev sprayade. Vid tredje försöket kom det ingen spray ur burken och i det fallet döms 16-åringen därför enbart för försök till misshandel.

19-åringens straff motsvarar två månaders fängelse.

De dömda ska betala skadestånd på 6 000 kronor till målsäganden som blev trampad i huvudet, varav 5 000 kronor för kränkning och 1 000 kronor för sveda och värk.

16-åringen ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning till en målsägande som blev misshandlad utanför matsalen på Bjärnums skola. Offret fick slag i ansiktet så att han föll omkull och blev därefter slagen när han låg på marken.

16-åringen döms för ytterligare en misshandel på skolan i Bjärnum och en vid stationen i Vittsjö där målsäganden blev slagen och fick en skärskada på ett finger.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se