Gruppen-3a-328x120

Tyringe Konstförening visar unika pärlskatter av känd designer

Tyringe Konstförening visar unika pärlskatter av känd designer

Halewijn Bulckaen på Tyringe bibliotek omgiven av sin konst och modellen Emmelie Thaung – som visade upp en rikt pärlbroderad klänning och ett unikt pannsmycke också skapat av Halewijn.

Vackra smycken och exklusiva pärlbroderier inspirerade av naturen är det centrala i den internationellt kände svenskbelgiske designern Halewijn Bulckaens utställning som nu visas på biblioteket i Tyringe.

På måndagskvällen höll Tyringe Konstförening vernissage. Styrelsens damer bar smycken från utställningen och modellen Emmelie Thaung visade upp en elegant pärlbroderad klänning.

Tyringe konstförenings nya glasmonter exponera fint de många olika konstverken med pärl- och halvädelstenar. Montern kunde införskaffas efter bidrag från Tyringe Sparbanks utvecklingsstiftelse.

Kvällen inleddes med att Catharina Hjalmarsson, kulturutvecklare i Hässleholms kommun, invigde Tyringe konstföreningens nya glasmonter. Den och två äldre montrar hyser fram till den 28 september Halewijn Bulckaens unika smycken och pärlbroderier – och på bibliotekets väggar hänger även konst av den mångsidige konstnären.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Karlskronabaserade och belgiskfödde Halewijn sammanfattar att han jobbar organiskt, naturinspirerat och ibland med etniska inslag. Det är hans egen brokiga historia som speglas, sprungen som han är från en släkt med olika sorteras skapande: broderi, kostymdesign och illustration.

– Allt detta tillsammans: natur, familjetraditioner, hantverk och etniska kulturer, smälter ihop och skapar en blandning som sedan också drar in nordiska inspirationer, säger Halewijn.

Att ta hänsyn till materialet och arbeta med det, intuitivt, är hans arbetssätt. Och det är viktigt för honom att få jobba med kvalitet och inte kvantitet.

Namnet Halewijn är också det en del av hans konstnärsidentitet. Även i Belgien, där Halewijn föddes, är det ett mycket ovanligt namn, men Halewijn forskade och fann i tonåren ut att det betyder alvernas vän. Det i Sverige mer vanliga namnet Alvin är besläktat – och Halewijn känner sig positivt påverkad av sitt namn. Ett magiskt alvväsen och en alvvän är det lätt att förbinda honom och hans konst med.

Som att titta in i en älvadrottnings skattkammare… Halewijn Bulckaens konst är inspirerad av naturen och har ofta etniska inslag.Hans namn betyder alvernas vän.
Unika smycken i halvädelstenar är Halewijn Bulckaens specialitet – här smycken med bland annat tibetanska turkoser.

Men det är ingen rädd eller vek alv. Den mjuka ytan och vänliga personligheten rymmer en inre styrka och en stark vilja och driv. Halewijn har mycket målmedvetet, men ändå intuitivt, jobbat sig framåt. Stundtals mycket hårt arbete till väldigt liten lön. Åtskilliga tuffa Parisvisningar som assistent gav mycket själsligt, om än inte ekonomiskt.

I hård konkurrens jobbade han under studietiden bland annat med visningar för Hermes och i flera år med förebilden Dries van Noten.

Efter utbildningen 2000- 2006 till kläddesigner i Antwerpen; en av världens topp tre modeakademier enligt Halewijn, följde ett designerjobb för HM och han hamnade i Sverige och Sockholm.

– Det var kärlek vid första ögonkastet med den svenska naturen och miljön, men jag hade aldrig tänkt mig att hamna här, småskrattar Halewijn, som idag har både svenskt och belgiskt medborgarskap.

Åtta år i Stockholm med lite olika koncept för modejätten blev det innan Halewijn för tre år sedan startade eget. Nu bor och trivs han i Karlskrona och skapar smycken, kläder, grafik och olika pappersprodukter.

Halewijn Bulckaens hamnade i Sverige genom ett designerjobb för HM. Efter åtta år flyttade han till Karlskrona där han startade eget och arbetar tillsammans med modellen och vännen Emmelie Thaung.

En ny smyckes- och klädkollektion inspirerad av Blekinges traditionella broderikonst i blårosa toner är det senaste och en del av det besökaren på Tyringe Bibliotek kan titta på.

Monica Knös, ordförande i Tyringe konstförening, och för kvällen iklädd ett av Halewijn Bulckaens smycken. -Vi är så glada att kunna få visa upp Halewijns konst, säger hon stolt.

Den lilla konstföreningen i Tyringe är känd för sin höga kvalitet och ett träget förfrågande från ordföranden Monica Knös resulterade i att Halewijn förstod att tacka ja till att sätta samman en utställning. Konstföreningens helt nya glasmonter är nu full av exklusiva och moderna pärlbroderier.

Halewijn arbetar mycket med halvädelstenar. Miljö och kvalitet är två viktiga begrepp som han ständigt återvänder till och alltid håller i tankarna.

– Jag skapar med hög kvalitet för vi måste tänka på miljön och vad vi gör. Det är bättre att satsa på en kvalitativ sak än tre billiga, säger Halewijn.

Några av de unika konstverken är till salu, men inte alla. Några behåller Halewijn för att visa upp prov på sin konst, men också för att det är svårt att skiljas ifrån dem.

I sin ateljé tar han emot och skapar nya unika smycken att passa beställaren. Men det finns även en mer kommersiell linje med färdiga smycken. Men alla med kvalitetstänk i material och utförande.

Med sig vernissagekvällen har Halewijn vännen Emmelie Thaung. Elegant bär hon upp en lika elegant svart festklänning som är helbroderad med små svarta pärlstavar och med livet mönstrat med guldpärlstavar. Runt halsringningen har den ett extravagant broderi av halvädelstenar.

En klänning i toner av skimrande silver, svart och guldbrons och helt fylld med pärlbroderier visas vackert på en skyltdocka. Dessa båda klänningar visas bara upp på vernissagekvällen, men resten av prakten blir kvar i glasmontrarna.

Fram till den 28 september kan besökare kostnadsfritt se utställningen på Tyringe bibliotek.

Text och foto: Lotta Persson

En glimt av Halewijns grafiska konst; mer finns på väggarna i Tyringe bibliotek fram till den 28 september.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se