torsjö live vers2

Filosofisk Bodil Jönsson avslutade välbesökt seniormässa

Filosofisk Bodil Jönsson avslutade välbesökt seniormässa

Seniormässan var välbesökt och det var tätt mellan utställarna.

Tätt mellan utställarna och ett faktaspäckat utbud bjöds de många besökarna på seniormässan i Hässleholm Kulturhus. 

Kön till att få provresa till okända virtuella världar med hjälp av VR-glasögon ringlade sig tidvis lång. Nyhetssajten News55 i samarbete med pensionärsorganisationerna PRO och SPF fick mycket beröm för årets arrangemang. 

En livsfilosofisk föreläsning av Bodil Jönsson avslutade och ersatte Arja Saijonmaa som lämnat återbud. 

Christina Karlsson från Hässleholm var en av många som testade VR-glasögonen.

Kulturhusets övre plan bubblade av aktivitet. Det gick inte att ta miste på att det var en seniormässa som verkligen attraherade sin publik. Övervägande positiva omdömen fälldes.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Men några besökare lyfte också fram en befarad konflikt mellan kostsam ny teknik och basala omvårdnadsinsatser. Tankar och oro som väckts till liv av kommunens satsning på trygghetskameror och VR-glasögon. Den senare var en av mässans mest välbesökta presentationer.

Hos de flesta mässbesökarna väckte tredimensions-filmtekniken – eller som den idag mest kallas: virtual reality-tekniken, VR – en stor nyfikenhet.

Boende på Sjögläntan i Vinslöv erbjuds nu att kunna förflytta sig till nya världar genom VR-glasögonen. Sjögläntan är först av de kommunala äldreboendena att prova tekniken, med syftet att höja livskvaliteten hos de boende.

Nya möjligheter anpassade och producerade för en äldre publik ser nu ljuset.

Men mycket passar alla åldrar, exempelvis den historiska spökhistoria i slottsmiljö som Frilagts utsända passade på att testa. En riktigt fascinerande och kittlande historielektion som med effekter och 360 graders rörlighet gav full närvarokänsla och lagom spökspänning.

Men efteråt kom en klar yrseleffekt; trots utställarnas löften. Kanske berodde den på att filmskärpan inte var den allra bästa. Men undertecknad är sedan tidigare medveten om ett känsligt balanssinne. De flesta mässbesökarna verkade trevligt nog klara av cyberresorna mycket bra.

– Försöken på Sjögläntan är positiva, berättade verksamhetschef Anna-Lena Eriksson.

I SPF’s monter tog Krister Persson, Lena Grevesmühl Råvik och Hem Mathiasson emot. De informerade gärna om sin verksamhet och välkomnade nya medlemmar. -Vi är inte konkurrenter utan komplement, sa Lena Grevesmühl Råvik om medarrangören PRO.

En tidsplan för om, eller när, fler boenden kan få ta del av VR-projektet finns idag inte. Nu jobbar projektet med filmutbudet och väntar på fler lokala filmer.

Varför lokala filmer? Vill inte de äldre ut i världen? Bali?

– Vi vill skapa upplevelser för dem som bor hos oss och den typen av resor är inte lika attraktiva, svarar Maria Olsson, systemsamordnare på omsorgsförvaltningen.

Under dagens mässa kom nya idéer till lokala filmer att producera. Kanske kan hemtjänstpersonal få åka runt och filma en brukares uppväxtmiljö, spånar Maria. Två lokala filmer som redan finns handlar om Café Madrix och Hässleholms kyrka.

– Det gäller att vara ödmjuk till vem som kan ha nytta av den här typen av upplevelser. Men äldres förmåga att hänga med och använda ny teknik underskattas inte sällan, tycker Maria.

Och påminde om att vi inte ska kategorisera att äldre inte tycker om it. Det som behövs är att skapa anpassningar så att it-teknik blir lättillgänglig för äldre. Inom omsorgsförvaltningen jobbar idag ett team på sju personer så med systemen och tekniken.

Tommy och Lena Westerberg representerade PRO. Liksom SPF-representanterna var de båda glada att den gemensamma mässan var välbesökt. Och att nya medlemmar strömmade till. Medlemskap i båda föreningar är deras tips för den villrådige. -Vi kompletterar varandra och det är helt ok att vara dubbelmedlem.

Nås ni av oron för resurskonflikt? Fortfarande är VR en dyr teknik. Hur resonerar ni?

– Utvecklingen är viktig, vi måste hänga med i det digitala. Jag förstår rädslan. Vi ska inte ta bort det personliga mötet. Det är inte ”antingen eller”, det ska bli ”både och”, svarade Maria Olsson, systemsamordnare på omsorgsförvaltningen.

Är stimulansen på äldreboenden idag för dålig?

– Svår fråga, men ja, det får jag nog säga – det behövs mer, svarar Maria.

Kommunen visade också upp en trygghetskamera som nu tagits i bruk. Den är inte en övervakningskamera och ger inget material som sparas.

– Vi behöver inte gå in och störa nattsömnen och vi kan också utföra tillsynen utan att vara på plats, säger Sebastian Larsson, enhetschef på Hässleholms kommun.

Om brukaren inte är på plats, säger avtalet oftast att en ny titt ska ske inom 10 minuter. Om brukaren inte heller då är på plats, kör omsorgen ut till brukaren.

Just nu är 17 nätuppkopplade kameror i bruk.

Mässans seminarier engagerade. Förutom att de två arrangerande pensionärsföreningarna fick tillfälle att presentera sig bjöds det på information – både fakta och framtidsspaning. Ämnen som behandlades var digital vård och omsorg, boendefrågor och olika betaltjänster. Allt självklart ur den lite äldres perspektiv.

Seminariet om boendefrågorna satte spår i besökskommentarerna bland annat som en oro över om det kommer att finnas tillräckligt med det som i dagligt tal kallas mellanboende.

Gunilla Ohlsson och Kurt Wijk kände sig nöjda med att få mycket med sig från mässan. -Bodil Jönsson var grädden på moset!, tyckte Gunilla.

Marklägenheter är det som i första hand kommer fram som önskemål. Att debatten – om behoven och om tillgångens storlek – är igång, bådar i alla fall gott för framtiden, konstaterade många röster på mässan.

Ett råd till kommunpolitikerna från en av föreläsarna om boendeformer; pensionerade stadsarkitekten Tore Kvist, var att satsa på byggandet ute i stationssamhällena.

Samboparet Gunilla Ohlsson och Kurt Wijk kände sig både stärkta och avlastade av informationen om olika former att kunna förbereda så att anhöriga inte får en svårare tid än nödvändigt – eller att det uppstår problem eller tvister – i samband med den oundvikliga döden.

De ser båda på informationen om att kunna ge en så kallad framtidsfullmakt som ett av flera sätt att få visa sina efterlevande omsorg och kärlek.

De var bägge mycket nöjda med sin dag på mässan. Speciellt med Bodil Jönssons föreläsning.

– Hon var grädden på moset!, utbrast en synbart nöjd Gunilla och lämnade mässan med ett stort skratt på läpparna.

Bodil Jönsson, just anländ till mässan, hann med ett kort stopp hos Länsstyrelsens föreläsare Catharina Hellström Engström – innan det var dags för Bodil själv att börja föreläsa.

Och Bodil Jönsson, som med den äran ersatte planerade föreläsaren Arja Saijonmaa, fyllde och lyfte verkligen Röda salongens stämning med sin varma och filosofiska föreläsning fylld av tankar om liv, tid och åldrande.

Från den lilla fyraåriga Bodils tankar om årsringar, fram till den nu 75-årsringade visheten hos 2017-års version av Bodil, tog hon alla med på en resa om tid, samhällsutveckling och om hjärnans mognad, utveckling och åldrande.

Och om hur skillnaderna i villkor och förutsättningar – som teknik, vetenskap och hälsa på bara 30 år, en generation – kraftigt har förändrats.

Hon pekar med alla sina exempel på vilka möjligheter till ett rikt liv vi alla bör kunna få ha om vi bara, på alla plan, klokt förstår och förmår använda allt som står till buds.

– Luta er bara bekvämt tillbaka och tänk på hur många som idag ser så mycket bättre, sa hon med sin trygga Lundadialekt – sedan hon gett statistiken att 100 000 gråstarsoperationer genomförts årligen de senaste åren.

Och hon fyllde raskt på med mer statistik och tankar om hälsoförbättringar och minskat lidande – som ledde den nyfikna och systematiska Bodil att inse vad som gör dagens pensionär minst 10 år yngre än en född en generation tidigare.

Bodil Jönsson fångade publiken med tankar om liv, tid och åldrande.

Själv får hon ta åt sig en stor del av äran att tidigt ha uppmärksammat detta. Analyserna om skillnaden mellan hennes mammas pensionärstillvaro och hennes egen, och hennes inlägg om fynden, blev till ett viktigt bidrag till att samhället nu har förstått att inte tänka sig en pensionär som en passiv, trött och stillsamt vilande åldring – utan en rörlig, aktiv och med rätta krävande, livssugen individ – som lägger liv till åren – och inte bara år till livet.

– Tänk att få leva i en tid som har så mycket att ge, avslutar Bodil entusiastiskt.

Föreläsningen blev till en bra sammanfattning av hela mässan och det som var arrangörernas ambition – att målgruppen äldre ska få leva länge och ha en rik tillvaro.

Text och foto: Lotta Persson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se