torsjö live vers2

Höga vattennivåer i Finjasjön – men ingen kris än

Höga vattennivåer i Finjasjön – men ingen kris än

Flera båtar har dränkts när Finjasjöns vattennivå stigit så att hela Tormestorps båthamn blivit översvämmad. Bilden är tagen på måndagen.

Finjasjöns vattennivå har stigit snabbt de senaste dagarna och bland annat översvämmat Tormestorps båthamn. Men nu hoppas räddningstjänsten att det inte ska bli mycket värre. Vid halvtiotiden på måndagskvällen noterades att sjön bara stigit en centimeter sedan klockan 14.30.

Bilparkeringen var helt översvämmad redan på lördagen. Båten med blått kapell, till vänster om lyktstolpen, sjönk helt under helgen.

Närboende och båtägare har med oro uppmärksammat att vattnet stigit flera decimeter under helgen. En del båtar har också drunknat när ägarna inte hunnit få upp dem.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Magnus Carlsson på räddningstjänsten konstaterar också att vattennivån ökat mycket sedan han var på plats i torsdags. Det är dock först idag som systematiska mätningar kommit igång i räddningstjänstens regi.

– En centimeter sedan klockan 14.30 är inte så mycket, sa han till Frilagt efter att ha varit ute och mätt på måndagskvällen.

Då var vattenståndet 44,23. Det är högt, men inte så att några hus ska vara i fara.

– Vi täpper till vallen vid Brovägen om det blir 44,40, alltså 17 centimeter till, berättar Magnus Carlsson.

Det görs i så fall för att skydda vägen och därmed husen mot vattnet från hamnen.

– Som det ser ut nu tror jag inte att det blir så, säger Magnus Carlsson.

Men säker kan han inte vara. Det beror bland annat på vädret. Det höga vattenståndet uppträder också ovanligt tidigt på säsongen. Annars har de större översvämningarna oftast inträffat i januari-februari.

Från och med imorgon, tisdag, ska räddningstjänsten mäta vattennivån klockan nio på morgonen och klockan tre på eftermiddagen varje dag.

Tekniska nämndens ordförande Arne Dahlström (KD) visar sina bilder från Finjasjöns begynnande översvämning för Frilagt, i en paus i kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen. Foto: Urban Önell

Tekniska nämndens ordförande Arne Dahlström (KD) hoppas också att problemet ska rätta till sig, men är inte lika optimistisk.

– Det är två-tre dygns fördröjning innan regnet märks på sjöns vattennivå, så vi har nog inte sett kulmen ännu, säger han.

Han är också bekymrad över att Almaån, som är sjöns enda utlopp, har runnit baklänges de senaste dagarna. Det kan bero på att Hörlingeån har så kraftigt flöde att det motverkar Almaåns normala riktning.

Dahlström berättar att närboende hörde av sig i slutet på förra veckan och att han i helgen var på plats vid sjön flera gånger per dag. Han var också med och mätte vattenståndet vid fågelplattformen i Mölleröd.

– Men nu är alla mätstickor översvämmade där, säger han.

Han har haft möte om läget med kommunchef Bengt-Arne Persson, säkerhetschef Anders Nählstedt och räddningschef Daniel Sirensjö.

Många båtägare var i helgen vid Tormestorps båthamn för att rädda sina båtar. Arne Dahlström är förvånad över att en del båtar lämnats kvar.

– Jag såg en stor fin båt med motor och allt som sjönk. En sådan kostar säkert 100 000 kronor. Ofattbart att ägaren inte tar hand om den, säger han.

Arne Dahlström säger att kommunen inte har ansvar för eventuella skador på grund av översvämning. Fastighetsägare med flera får själva och via sina försäkringsbolag stå för kostnaderna.

– Vårt ansvar är i första hand att varna och informera, säger Arne Dahlström.

Vid tidigare översvämningar har räddningstjänsten lånat ut sandsäckar och pumpar till drabbade husägare.

Kommunens krisledningsgrupp, där fler tjänstemän och även kommunalråden ingår, kan vid behov kallas in.

– Om det blir kris, det är det inte än, säger Arne Dahlström.

Vattenståndet är dock cirka en meter över det normala och några centimeter högre än i december 2015 då vägen ner till båthamnen stängdes av med en tillfällig vall och reningsverket vidtog säkerhetsåtgärder.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se