torsjö live

Fortsatt koll på Finjasjöns vattenstånd

Fortsatt koll på Finjasjöns vattenstånd

Än är inte faran över. Några räddade båtar ligger under träden. Längre ut syns båtar som varit förtöjda vid den tidigare kajen. Foto: Lotta Persson

Finjasjöns vattenstånd hade på fredagsmorgonen stigit till 44,28 meter över havet, tre centimeter högre än på torsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten fortsätter att hålla koll på nivåerna genom att mäta vid båtklubben två gånger per dag även kommande vecka, eller tills vattnet sjunkit cirka en halvmeter, till 43,80.

Räddningschef Daniel Sirensjö är inte orolig.

– Jag tror att nivåerna kommer att ligga ungefär så här ett tag och sedan sjunka. Om inte så har vi vallen som kan klara en meter till, säger han.

Roger Hedman och Hans Löfquist hade cyklat ut från Hässleholm för att se hur det såg ut vid hamnen på torsdagseftermiddagen. Hans, som var på plats även 2002, konstaterade att det var värre det året. Foto: Lotta Persson

Finjasjöns normala vattennivå räknas enligt räddningstjänsten som 42,40 meter över havet. Vattnet står idag alltså cirka 90 centimeter högre. Men sjöns naturliga nivå var hela 3,1 meter högre före de två stora sjösänkningarna på 1800-talet.

Den snabba höjningen i slutet på förra veckan påminner om de starka naturkrafter som kan slå tillbaka mot människans försök att tämja dem. Hus och vägar är inte hotade ännu, men Tormestorps båthamn och parkeringen intill är redan borta och flera båtar som låg vid kajen har gått till bottnen. Räddade båtar ligger på rad längs vägen från hamnen.

I helgen stod vattnet som högst på cirka 44,35. Sedan dess har det alltså sjunkit lite och var på onsdagen nere på 44,20. Regnet natten till torsdagen bidrog till lite högre nivåer både på torsdagen och på fredagen.

– Det är också fuktigt i markerna nu och det gör att mer vatten rinner till åarna och ut i sjön, säger Daniel Sirensjö.

Om vattnet stiger till 44,40 skottar räddningstjänsten igen vallen vid vägen från hamnen för att skydda Brovägen och villorna där. I december 2015 skedde det och vattnet steg sedan ytterligare fyra centimeter innan det sjönk. 2007 uppmättes liknande nivåer.

Vid 43,80 börjar räddningstjänsten överväga regelbundna mätningar och hålla koll på Almaån vid Skansenbron för att se om vattnet rinner baklänges från detta enda utlopp från Finjasjön. Det kan hända när Hörlingeån har för kraftigt flöde och noterades också av tekniska förvaltningen i helgen.

– Sedan i måndags när vi började hålla i mätningarna har det runnit på rätt håll, säger Daniel Sirensjö.

Det var vackert vid sjön i höstsolen, trots förödelsen. Foto: Lotta Persson

Tekniska förvaltningen mäter på annat sätt, men räddningstjänsten har gjort mätningar i Finjasjön sedan 1980 och har därmed överblick över utvecklingen. Den största översvämningen inträffade 2002 då vattnet som högst nådde 45,38 och ställde till stora skador. Men även 1980 drabbade en stor översvämning boende vid sjön då nivån låg på som mest 45,11.

– Det var på sätt och vis värre 1980 eftersom alla då var helt oförberedda för en stor översvämning. Sedan har det funnits en bättre beredskap. En översvämning vid Finjasjön är ingen plötslig och oväntad händelse. Därför är det inte heller räddningstjänstens ansvar i första hand utan alla måste vidta åtgärder och förbereda sig, säger Daniel Sirensjö.

Räddningstjänsten har dock möjlighet att låna ut en del sandsäckar och pumpar.

Om läget förvärras och det finns risk att vallen inte ska räcka till kommer kommunens krisledningsgrupp att samlas. Men än så länge har Daniel Sirensjö mest en dialog emd säkrehetschef Anders Nählstedt och informerar även kommunchef, teknisk chef och Hässleholms vatten om utvecklingen. Hässleholms vatten har också egna mätningar.

Hur situationen utvecklar sig beror mycket på vädret. Enligt SMHI väntas bara små regnmängder i helgen och i början på nästa vecka ska det bli soligt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se