torsjö live vers2

Finjarevy med monopolspel om kända fastigheter

Finjarevy med monopolspel om kända fastigheter

Finjarevyn innehåller denna gång mer sång och musik än vanligt. Ett annat tungt inslag är politikernas monopolspel med byggherrarna Karlsson och Ollén. Foto: Lotta Persson

Kommunpolitiker och andra kända personer kan räkna med extra uppmärksamhet till helgen när det är dags för Finjarevy igen, denna gång är namnet Hässleholmsnötter. Fyra föreställningar är inplanerade med premiär på fredag kväll.

Stefan Fridlund står som vanligt för manus och regi. Extra mycket sång och musik utlovas. De flesta i revygänget har varit med i många år, men två nya på scenen är sångerskan Vanessa Sundblad och trubaduren Henry O’Connor. O’Connor medverkar inte bara i sketcher utan är också gästartist med irländsk folkmusik mellan varven.

Bröd så det ryker i sketchen med Vanessa Sundblad och Per Alm. Foto: Lotta Persson

Stämningen är på topp när Frilagt besöker en del av söndagskvällens repetition i Finja IF:s klubbhus.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vi får höra flera sångnummer och se den Werner och Werner-inspirerade sketchen Brödhörnan. I ett moln av gammalt mjöl förklaras finessen med årgångsbröd. Här medverkar Vanessa Sundblad som inte spelat revy tidigare, dock medverkat i sketcher i regi av Henrik Bergkvist.

Någon större nervositet märks inte. Revygänget har övat varje helg sedan i september, men många är engagerade i annat och alla hade inte varit på plats samtidigt förrän på ”träningslägret” för två veckor sedan.

– Jag tror det kommer att sitta på fredag. Stefan är nog mer nervös för om vi ska få fram hans poäng i allt, säger garvade revyartisten Inger Olsson.

Mattias Palm, som spelar Pär Palmqvist, har också varit med i många år.

Mattias Palm, till höger, förvandlas i helgen till kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren i Finjarevyn Hässleholmsnötter. Regissören Stefan Fridlund övervakar repetitionerna med bister min.

– Sju-åtta revyer, tror jag, säger han.

Han bor i Höllviken och anknytningen till Finja är att hans lillebror är gift med Stefan Fridlunds dotter.

– Man ska inte apa sig på familjemiddagar, då kan det gå så här. Det är jättekul, men mycket jobb. Jag får leva ut lite i en annan värld och samtidigt förhoppningsvis roa andra, säger han.

Eftersom han inte till vardags följer de lokala nyheterna i Hässleholm har han fått sätta sig in i dem inför revyn. Han har bland annat tittat på Pär Palmgren på Youtube.

– Nu är jag Pär Palmgren rätt igenom, säger han och skrattar.

Han går kostymklädd genom nästan hela revyn och döljer sitt tjocka hår, kanske försvinner skägget också före premiären.

Det har gått två år sedan förra revyn ”Tjong i paviljongen”.

– Vi har inte hunnit och orkat mer än vartannat år, säger Stefan Fridlund som ständigt samlar på sig uppslag till sketcher ur verkligheten.

Den här gången handlar det en hel del om fastighetsaffärer.

– Vi har inte hunnit få med parkvillorna eftersom manuset måste vara klart i augusti-september, men det fanns mycket ändå, berättar Stefan Fridlund.

Inger Olsson, till vänster, och Åsa Rosén, spexar lite medan de förbereder sig. Foto: Lotta Persson

Ett av huvudnumren är när kommunalråden Pär Palmgren och Lena Wallentheim spelar Monopol med byggherrarna Jacob Karlsson och Joakim Ollén.

– Det blir förvecklingar och tumult. En galen dansk konsult är också inblandad. Politikerna förstår inte vad han säger, men tycker att allt låter bra, förklarar Stefan Fridlund.

Han avslöjar också att Finjarevyn löser problemet med simbassäng i Hässleholm.

Allt i revyn är dock inte lokalt.

– Många i publiken kommer från andra håll, så vi kan inte vara för lokala. Just de här fastighetsaffärerna kan vi inte låta bli att sätta klorna i och en del av dem är för övrigt kända i stora delar av landet, säger Stefan Fridlund.

Han konstaterar att igenkänningsfaktorn är viktig i en revy.

Revygänget i Finja laddar upp inför premiären på fredag, stående från vänster Åsa Rosén, Vanessa Sundblad, Mattias Palm, Inger Olsson, Mattias Ebbesson, Mari Persson och Christer Björnsson. Sittande från vänster Mats Nordgren och Per Alm Foto: Lotta Persson

Revyn spelas alltså bara under en helg, främst på grund av att det är mycket jobb med att bygga om scenen i Finja bygdegård och att gården är mycket uppbokad.

– Vi vill gärna spela där. Det blir lite annorlunda stämning än till exempel på kulturhuset i Hässleholm, säger Stefan Fridlund.

Berit Önell

Ensemblen består av Per Alm, Mattias Palm, Henry O’Connor, Jenny Jönsson, Vanessa Sundblad, Mari Persson, Inger Olsson och Åsa Rosén. I orkestern ingår Christer Björnsson, Mats Nordgren och Mattias Ebbesson. Koreograf är Anna Renudd.

Föreställningarna ges på fredag klockan 19, lördag klockan 14 och 19 och söndag klockan 13.30 i Finja bygdegård. Vissa föreställningar brukar bli slutsålda. Biljetter kan förköpas på Bra skor i Hässleholm, Hemköp i Tyringe eller på plats i Finja bygdegård. Det går också att ringa till Stefan Fridlund på telefon 0734-428174.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se