torsjö live

Valupptakt i husbil utanför stadshuset

Valupptakt i husbil utanför stadshuset

Medborgarpartiets valupptakt skedde i en husbil utanför Stadshusets entré. Foto: Lotta Persson

Medborgarpartiet i Hässleholm hade på fredagseftermiddagen sin valupptakt i Ronny Larssons husbil som partiet fått polistillstånd för att parkera på Nytorget utanför Stadshusets huvudentré.

En och annan besökare ser den stora skylten med bild på musikpaviljongen och stannar till för att få en mugg varm glögg och en pratstund.

Evert Storm, Peter Alf och Ronny Larsson delar ut nytryckta flygblad med rubriken ”Budkaveln går”.

– Vilhelm Mobergs roman Rid i natt är precis lika aktuell idag, säger Ronny Larsson.

Romanens budkavel med uppmaning till uppror mot fogdarna kopplas till de senaste årens många kommunala ”affärer” och minskade förtroende för makthavare i Hässleholm.

– Grundläggande demokratiska värden har skadats. Denna utveckling måste vändas. Engagerade medborgare krävs för att en förändring ska komma till stånd, skriver Medborgarpartiet på sitt flygblad.

Husbilen kommer att stå på samma plats under lördagen. Nästa helg finns den på Stortorget fredag och lördag.

– Vi kallar den för lilla kommunhuset, säger Ronny Larsson.

Ronny Larsson, till vänster, Peter Alf och Evert Storm bjöd på glögg och delade ut flygblad. Foto: Lotta Persson

Inne i husbilen filar han på Medborgarpartiets överklagande av kommunens uppmärksammade försäljning av den historiska lärarvillan vid Åkaregatan intill Hembygdsparken.

Partiet vänder sig emot beslutet i tekniska nämndens arbetsutskott att sälja villan för 480 000 kronor till byggherren Jacob Karlsson för rivning och byggnation av ett flerfamiljshus med åtta lägenheter. Enligt överklagan strider agerandet mot gällande upphandlingsregler. Företaget uppträdde dessutom som en juridisk person i markanvisningstävlingen och en annan på köpeavtalet. Ett bud från en privatperson på mer än det dubbla gömdes undan och diariefördes först efter politikernas beslut.

Partiet anser också att fastighetens byggrätter är kraftigt undervärderade. De borde minst värderas till 200 000 kronor styck och därmed skulle priset för fastigheten bli minst 1,6 miljoner kronor.

Medborgarpartiets ledning har beslutat att satsa helhjärtat inför valet. Men det var inte självklart för några veckor sedan. Evert Storm kallade till ett extra möte med interimsstyrelsen efter budet att Leif Henningsson hastigt gått bort. Som en av initiativtagarna till både partiet och kampen för att rädda musikpaviljongen lämnade han ett stort tomrum.

Styrelsen höll en tyst minut och diskuterade sedan framtiden. Ledamöterna var trots sorgen eniga om att fortsätta arbetet och fick stöd för sitt beslut vid förra veckans medlemsmöte. Även vid det mötet hölls en tyst minut för Leif Henningsson.

– Det hedrar nog hans minne bäst om vi fortsätter vår kamp, säger Ronny Larsson.

Den 14 januari håller partiet sitt första årsmöte.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se