torsjö live vers2

En frikänd och två dömda för försök till grovt rån i Hembygdsparken

En frikänd och två dömda för försök till grovt rån i Hembygdsparken

Konen markerar den plats vd kvarnen i Hembygdsparken där 23-åringen stod när de två maskerade männen kom ut ur buskarna, den ene med ett skjutvapen. Foto ur förundersökningen

Ingen döms för mordförsök efter skjutningen i Hembygdsparken den 16 juli. Hässleholms tingsrätt dömde på tisdagen 18-åringen som höll i vapnet till sluten ungdomsvård i ett år för försök till grovt rån. 19-åringen som utdelade ett slag får ett och ett halvt års fängelse för samma brott. 22-åringen som körde bilen döms enbart till böter för ringa narkotikabrott.

Tingsrätten bevakades av ordningsvakter under rättegången om skjutningen i Hembygdsparken. Foto: Lotta Persson

Tingsrätten bedömer att 18-åringen, som vid dådet var 17 år gammal, inte hade för avsikt att döda det 23-årige offret utan snarare att skrämmas. Därför kan han inte dömas för mordförsök. Istället är det klarlagt att det rörde sig om ett rånförsök och eftersom ett skarpladdat vapen användes blir rubriceringen försök till grovt rån.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

23-åringen skadades allvarligt, men inte livshotande när han sköts bakifrån. Dock kunde hagelsvärmen som avfyrades på nära håll med lite otur ha lett till döden.

De två dömda för rånförsöket har suttit häktade sedan i somras. Totalt har sju personer varit häktade kortare eller längre tid. Tre av dem var åtalade och tre vittnade i den fem dagar långa rättegången som av genomfördes under bevakning av ett stort antal ordningsvakter.

De inblandade lämnade olika berättelser om vad som hänt. Men tingsrätten anser det ändå klarlagt att det var 17-åringen och 19-åringen som träffade 23-åringen i parken med avsikt att råna honom. 23-åringen trodde att 19-åringen skulle betala tillbaka en skuld på 2 000 kronor till honom.

22-åringen medgav själv att han körde bilen, men hävdade att han inte visste vad de andra skulle göra. Enligt tingsrätten är det inte heller styrkt att varken han eller ett av vittnena som också var med i bilen var inblandade i planeringen av rånförsöket. Att 22-åringen i efterhand förstod att något allvarligt hade hänt ändrar inte den bedömningen.

De dömda ska betala skadestånd till 23-åringen med sammanlagt cirka 123 000 kronor.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se