logga-ligg-tjock

Guldspadar, debatter och föreläsningar

Guldspadar, debatter och föreläsningar

2017 års bästa grävande journalistik belönades med guldspadar och cirka 600 journalister blev inspirerade av föreläsningar under två hela dagar när Föreningen grävande journalisters Grävseminarium hölls i Helsingborg i helgen.

Metoo-rörelsen och avslöjandet om sexövergrepp som skakat Svenska Akademien var högaktuella debattämnen, liksom risken för påverkan och propaganda inför valet.

Matilda Gustavsson, DN, berättade hur hon arbetat med Kulturprofilen som nominerades till guldspaden i klassen storstadstidning. Foto: FGJ

Matilda Gustavssons avslöjande i Dagens Nyheter om att 18 kvinnor anklagar den så kallade kulturprofilen för sexövergrepp var bland de nominerade till guldspaden. Många passade på att lyssna när hon, liksom övriga nominerade, berättade om hur hon arbetat med granskningen som den senaste veckan lett till öppna konflikter och avhopp från Akademien. Hon medverkade på fredagskvällen också i samband med en debatt om metoo.

En av föreläsarna, och dessutom seminariets invigningstalare, var Mike Rezendes, journalist i grävgruppen Spotlight på Boston Globe. Den Oscarsbelönade filmen Spotlighet handlar om hur han och hans kollegor 2002 avslöjade att cirka 70 katolska präster begått sexuella övergrepp mot barn i Boston, något som under lång tid tystats ner.

– Ett korrupt samhälle skyddade prästerna, förklarade Mike Rezendes i sitt invigningstal.

Han anknöt till konferensens tema ”tänk stort – gräv lokalt” och konstaterade att det lokala grävet i Boston spred sig över världen och ledde till många liknande avslöjanden. Grävgruppen Spotlight fick Pulitzer-priset för sitt avslöjande.

Förvåningen var stor på redaktionen när filmbolaget hörde av sig.

Mike Rezendes från grävgruppen Spotlight på Boston Globe berättade om filmen Spotlight som skildrar hans och hans kollegors avslöjande av katolska prästers sexövergrepp mot barn. Foto: Berit Önell

– Men vi älskade filmen av två skäl. Den satte fokus på att det var viktigt att avslöja övergreppen och den sände ett budskap om varför granskande journalistik är viktig. Det handlar om att ställa makthavare till svars. Vi journalister måste vara som vakthundar. Om inte vi gör det kommer ingen annan att göra det, sa Mike Rezendes.

En annan internationell gäst var Khadiya Ismayilova från Azerbajdzjan, som dock bara kunde vara med på videolänk, intervjuad av frilansjournalisten Carolina Jemsby.

Khadiya Ismayilova dömdes till sju och ett halvt års fängelse efter att tillsammans med svenska journalister ha avslöjat Telia Soneras mutaffärer i Azerbajdzjan med band till presidenten och hans familj. Hon dömdes officiellt för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och ”maktmissbruk”. Efter ett år i fängelse frigavs hon i september 2016, men har sedan dess reseförbud.

– Regeringen vill inte att vi ska resa och berätta, men som tur är har vi internet, sa hon.

Hon berättade att det inte finns någon möjlighet att publicera granskande reportage i Azerbajdzjan, förutom på några webbsajter som styrs från utlandet. Istället arbetar hon för internationella organisationer, bland annat det korruptionsgranskande journalistnätverket OCCRP.

– Det är svårt att få information i Azerbajdzjan, men regimens företrädare är så giriga att de inte behåller sina tillgångar i landet. När de korsar gränsen har vi hjälp av öppenheten i andra länder, berättade Khadiya Ismayilova.

Hon är orolig för att hennes källor ska sättas under press eftersom hon är övertygad om att telefon och dator är avlyssnade. Ett annat problem är att avslöjandena sällan leder till förändringar.

– Det händer att jag får frågor om varför jag riskerar livet och friheten, om det verkligen är värt det. Jag säger att det är värt det. En del avslöjanden har i alla fall lett till utredningar, förklarade hon.

Hon uppmanade svenska journalister att granska svenska företags agerande i andra länder mer.

– De hjälper korruptionen där och det kan bli ert problem också. Det är också viktigt att ni visar att ni inte tolererar trakasserier mot journalister utomlands, sa hon.

Vid grävseminariet presenterades Föreningen grävande journalisters nybildade stiftelse Grävfondens första stipendium som kommer att delas ut i slutet av året. Det består av en vistelse på en-tre månader vid OCCRP i Sarajevo där stipendiaten kommer att delta i grävprojekt och få utbildning i nya digitala grävverktyg där nätverket är världsledande.

Föreningen grävande journalisters mindre åtråvärda pris, Årets rullgardin, delades också ut vid seminariet. Det gick i år till utrikesdepartementet och dess högst ansvarige, utrikesminister Margot Wallström, som genom att inte lämna ut offentliga handlingar i åtta månader försvårat en viktig granskning av hur skattemedel används vid posteringar utomlands.

Margot Wallström var inbjuden för att ta emot priset, men svarade inte ens på inbjudan. Istället fick Ola Västerberg, reporter på TT och den som nominerat UD, ta emot diplomet av föreningens ordförande Fouad Youcefi.

Ola Västerberg berättade att han fått besked om att UD nu lovat bättring genom att minska antalet icke diarieförda handlingar med 25 procent. Han meddelade också att han ska lämna in diplomet på myndigheten för diarieföring och sedan prova att begära ut det.

Berit Önell

Årets pristagare hyllades på lördagskvällens guldspadegala med middag och underhållning i Helsingborg arena. Foto: FGJ


Vinnarna av 2017 års Guldspadar:

Bok:
Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall.  Baris Kayhan. (Norstedts)

”För ett tålamodskrävande och modigt gräv utfört i en farlig kriminell miljö om en lokal maffias uppgång och fall”

Nytänkare:
Cykelbuden – Sveriges första live-raff. Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson (Breakit)

”För ett wallrafferi på cykel i realtid som engagerade tittarna och förbättrade matbudens arbetsvillkor” 

Magasin:
Mörkade risker kärnavfall. Kerstin Lundell (Sveriges Natur)

“För att med ett gediget grävarbete ha avslöjat hur säkerhetsrisker i planeringen av det framtida slutförvaret av kärnavfall har mörkats”

Mindre dagstidning:
Trollfabriken. Mathias Ståhle (Eskilstuna-Kuriren)

“För ett modigt och uthålligt gräv som avslöjat de mest hatiska nätaktivisternas arbetsmetoder och främlingsfientliga agenda inifrån en svensk trollfabrik”

Storstadstidning:
IT-skandalen på Transportstyrelsen. Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström (Dagens Nyheter)

“För att ha avslöjat hur sekretessbelagda uppgifter, med betydelse för rikets säkerhet, genom nonchalant myndighetsutövning hamnade hos obehöriga”

Etermedia lokal:
Skönhetsgranskningen. Valeria Helander (SVT Nyheter Väst)

“För att med snillrika metoder, grundligt fotarbete och under hot ha kartlagt hur skönhetsklinikerna bedrar sina kunder”

Etermedia Riks:
Fallet Kevin. Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson, Johan Bjerkner, Emil Engerdahl och Lars Granstrand (SVT Dokument inifrån)

”För att ha gått till botten i ett gammalt, uppmärksammat mordfall, där två små pojkar på ett rättsvidrigt sätt pekades ut som skyldiga”

 

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-03-20 23 granskningar nominerade till guldspaden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se