Gruppen-3a-328x120

Bjärnums simhall stängd igen – Skyhöga Legionellavärden

Bjärnums simhall stängd igen – Skyhöga Legionellavärden

Bjärnums simhall tvingades åter stänga på fredagen. Nya provsvar visade skyhöga nivåer av Legionellabakterier i duscharna. Även sporthallens duschar måste stängas eftersom de ingår i samma ledningssystem.

– Vi bedömer att det är fara för människors liv och hälsa om vi inte stänger, säger tillförordnade fritidschefen Henrik Samevik.

Stängningen innebär att simskolan inte kan starta som planerat på måndag och att både simklubben S71:s verksamhet och skolans idrottslektioner måste ställas in.

– Det är särskilt tråkigt nu när allt går igång för hösten, säger Samevik.

Frilagt har i flera artiklar granskat problemen med Legionella och avsaknaden av temperaturmätningar som hade kunnat förebygga bakterietillväxten i de kommunala anläggningarna. I bakgrunden finns bristande rutiner och oklar ansvarsfördelning mellan fastighetsägaren tekniska förvaltningen och verksamhetsutövaren fritidsförvaltningen.

Bjärnums simhall öppnade den 27 juli efter att ha varit stängd i tre veckor på grund av Legionella. Miljökontoret godkände öppningen på villkor att de lägre nivåer av bakterien som fanns kvar skulle kunna åtgärdas genom hetvattenspolning varje kväll. Men nu står det alltså klart att åtgärderna inte hjälpt. Tvärtom har bakteriehalterna blivit högre.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I herrduschen uppmättes före hetvattenspolning den 8 augusti över 6 000 cfu per 1 000 ml vatten. Hur högt det egentligen var framgår inte eftersom högre värden inte mäts. Efter spolning hade nivån sjunkit till 20 cfu. I damernas dusch var nivån konstigt nog högre efter hetvattenspolning, 500 cfu jämför med 460 före spolning.

– Det är ett mycket märkligt resultat. Man måste titta på om det är något fel med rördragningen. Kanske finns det något blindsystem där vattnet blir stående. Någonstans växer Legionella till, säger Henrik Samevik.

Omprov har tagits och svar väntas om två veckor. Därefter görs en ny bedömning av läget.

Legionella har konstaterats även i Qpoolens simhall, som varit stängd på grund av pcb-sanering och fönsterbyten. Där väntas nya provsvar i slutet på nästa vecka. Planerad öppningsdag är den 4 september.

I Sverige finns inga fastställda riktlinjer för vilken halt Legionella som kräver åtgärder. Folkhälsomyndigheten anser i sin skrift från 2015 ur kunskapssammanställningen ”Legionella i miljön – hantering av smittrisker”, att 1 000 är en hög nivå och påpekar att den engelska hälsomyndigheten HSE rekommenderar att åtgärder vidtas redan vid 100 cfu per liter.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se